Biochimie ecologică
Anul I

Biochimia reprezintă știința care studiază compoziția chimică a naturii vii începînd cu structura chimică a microorganismelor, inclusiv și a virusurilor, a plantelor, animalelor, ale omului, acele transformări de materie și energie ce formează forța motrice a vieții – metabolismul.

Scopul disciplinei Biochimie ecologică este de a oferi studenţilor cunoştinţe teoretice fundamentale şi deprinderi practice generale în biochimie, care sunt indispensabile activităţii profesionale. Studenţii vor lua cunoştinţă cu compoziţia chimică calitativă şi cantitativă a organismelor vii, vor studia particularutăţile structurii principalelor compuşi chimici din care sunt alcătuite organismele vii, proprietăţile lor fizico+chimice şi rolul lor în organism în condiţii fiziologice, dar şi în unele boli cu impact social avansat (diabet, cancer, ateroscleroză, etc.).

Activităţile din cadrul studierii disciplinei vor crea studenţilor la specialitatea Ecologie abilităţi de lucru individual şi în echipă, de formare şi soluţionare a problemelor, de lucru la anumite utilaje de laborator, de analiză şi interpretare a rezultatelor investigaţiilor.

Competențele obținute vor permite absolvenților ciclului I de studii să-și continuie studiile la programul de master, să se angajeze ca specialiști în ecologie, biologie şi ştiinţe ale vieţii; cercetător stagiar (în ecologie și biologie); laborant cercetător (în ecologie și bilogie); laborant la analiză chimică a componentelor de mediu; tehnician protecția mediului (tehnician ecolog); inspector pentru ecologie (categoria specialist); consultant (în cadrul ministerelor de resort); analist de mediu; auditor ecologic.

Cursul de Biochimie ecologică este destinat studenților anului I, specialitatea Ecologie.

Cursul de Biochimie ecologică  va fi predat în limba română

Zoologia nevertebratelor_FR
Anul I

Zoologia nevertebratelor este o ramură a biologiei care se ocupă cu studiul animalelor lipsite de coloana vertebrală – grup care reprezintă cea mai mare parte a vieţuitoarelor de pe Pământ, atât ca număr de specii, cât şi ca număr de grupe taxonomice. Ca sistem al disciplinelor ştiinţifice studiază lumea animală – originea, dezvoltarea, starea actuală, rolul în biosferă şi viaţa omului.

Acest curs reprezintă sinteza sistematicii, morfologiei, anatomiei comparative, fiziologiei, embriologiei, biochimiei şi biofizicii, geneticii, ecologiei şi zoogeografiei. Rolul Zoologiei nevertebratelor în formarea competenţelor specifice cuprinde cunoaşterea biologiei speciilor de animale nevertebrate, cunoaşterea principalelor particularităţi morfofiziologice ale nevertebratelor, cunoaşterea speciilor de nevertebrate şi aplicarea cunoştinţelor dobândite în cazuri concrete, utilizând limbajul de specialitate.

Cunoştinţele acumulate în procesul studierii zoologiei nevertebratelor dau o imagine ştiinţifică de ansamblu asupra lumii animale la toate nivelurile de organizare a acesteia, permit familiarizarea cu bazele teoretice şi metodele acestei ştiinţe, determină aplicarea cunoştinţelor zoologice în studierea altor discipline biologice ca citologia, histologia, anatomia, fiziologia, genetica, biogeografia, etc., precum şi în diferite domenii ale activității umane.

Modele spațiale cu aplicarea dronelor
Anul I

Modelele spațiale cu aplicarea dronelor pot fi utilizate într-o varietate de domenii, de la agricultură și monitorizare mediului până la transport și logistică. Aceste modele implică utilizarea dronelor pentru a colecta date și informații din spațiul aerian, pentru a ajuta la luarea deciziilor sau pentru a automatiza anumite procese. Iată câteva exemple de modele spațiale cu aplicarea dronelor:

Agricultură de precizie

Monitorizarea mediului

Securitate și supraveghere

Construcții și topografie

- Căutarea și salvarea

Zoologia nevertebratelor
Anul I

Zoologia nevertebratelor este o ramură a biologiei care se ocupă cu studiul animalelor lipsite de coloana vertebrală - grup care reprezintă cea mai mare parte a vieţuitoarelor de pe Pământ, atât ca număr de specii, cât şi ca număr de grupe taxonomice. Ca sistem al disciplinelor ştiinţifice studiază lumea animală – originea, dezvoltarea, starea actuală, rolul în biosferă şi viaţa omului.

Cursul Zoologia nevertebratelor este parte componentă a disciplinei  "Zoologia" şi se studiază în anul I.