Geomorfologie
Anul II

Geomorfologia este o știință revendicată atât de geografi, cât și de geologi, acest fapt rezultând din natura și poziția diferită a cauzelor care determină relieful. Geomorfologia studiază formele de relief din punct de vedere al aspectului, originii și evoluției lor, al modului de asociere și răspândire spațială. Studiază, de asemenea, modul în care componentele naturale ale mediului (atmosfera, hidrosfera, biosfera, inclusiv antroposfera) interacționează cu relieful.

Această disciplină are menirea de a forma competenţe necesare unui specialist geograf, având ca obiectiv primordial formarea unei atitudini adecvate a studenţilor faţă de mediul geografic. Materia studiată la această disciplină serveşte drept suport pentru studierea altor discipline geografice.

Procese și fenomene naturale de risc
Anul II

Societatea umană supravieţuieşte astăzi într-un mediu natural-antropic în permanentă schimbare, fiind expusă manifestărilor frecvente ale fenomenelor naturale extreme, cum sunt seismele puternice, secetele, precipitaţiile abundente,  inundaţiile, alunecările de teren, furtunile şi uraganele puternice la care se adaugă multiple accidente tehnogene. Ele au o influenţă directă asupra sănătăţii şi nivelului de trai al fiecărei persoane, precum şi a societăţii în ansamblu.

Într-un termen destul de scurt riscurile naturale pot submina serios rezultatele investiţiilor pentru dezvoltare şi rămân unul din cele mai serioase obstacole în realizarea dezvoltării durabile şi diminuării sărăciei pe planeta noastră.

Sisteme informationale geografice aplicate (GIS)
Anul II

Sistemele Informaționale geografice sânt utilizate pentru a crea, stoca, analiza și prelucra informații distribuite spațial printr-un proces computerizat. Tehnologiile SIG, combinație dintre științele pământului și tehnologiile informaționale reprezintă o instruire în evoluție. În întreaga lume se conturează tot mai multe cariere de SIG în diferite sectoare ale pieței, științele mediului, managementul resurselor, silvicultură, cadastru, domenii private, etc. Cursul “Tehnologii informaționale aplicate (SIG)” este predat la Universitatea de Stat din Moldova la Facultatea Biologie și Pedologie, specialitățile: Geografie, Geologie și Științe ale Solului, Silvicultură și grădini publice. Se adresează studenților de la secțiile cu studii la zi și fără frecvență.

Geografia populației și așezărilor umane
Anul II

Geografia populaţiei este o ramură a geografiei umane, care studiază sub raport spaţial, dinamic şi sistemic populaţia mondială. Cursul este destinat studenţilor de la programul de studii „Geografie” şi este necesar întrucât formează competenţe necesare unui specialist geograf. Populaţia şi aşezările umane sunt printre componentele principale ale mediului geografic şi unul din obiectele de cercetare ale geografiei. Populaţia umană a Terrei este cercetată de multe ştiinţe, iar rolul „Geografiei populaţiei” constă în abordarea problematicii repartiţiei spaţiale a populaţiei, a dinamicii numerice, reproductive şi migraţionale, a structurii populaţiei în funcţie de diverse criterii etc. Materia studiată la această disciplină serveşte drept suport pentru studierea altor discipline geografice.

Geografia Economica
Anul II

Geografia ramurilor economiei mondiale  este o ramură a Geografiei care se referă la ştiinţele uman-geografice. Domeniul de studii îl constitue economia mondială cu toate sectoarele, ramurile şi subramurile sale, privite sub aspect geografic. Această disciplină are menirea de a forma competenţe necesare unui specialist geograf, având obiectiv primordial analiza interacţiunii natură-populaţie-economie. Materia studiată la această disciplină serveşte drept suport pentru studierea altor discipline geografice

Hidrologie
Anul II

Hidrologia generală familiarizează studenţii cu studiul apelor de pe suprafaţa şi subterane şi anume: geneza, circulaţia şi distribuţia lor în timp şi spaţiu, proprietăţile lor fizice, chimice şi biologice, interacţiunea lor cu mediul, inclusiv relaţia cu lumea vie.

Hidrologia generală contribuie la argumentarea concepţiei cu privire la hidrosferă ca parte componentă a învelişului geografic, prin intermediul conţinuturilor: oceanografice, hidrogeologice, potomologice, limnologice, telmotologice şi glaciologice.

Prezentul curs îşi propune a realiza o primă iniţiere a studenţilor în problemele hidrologiei generale, urmărind o succesiune logică de la simplu la complex şi de la particular la general în studierea resurselor de apă la general în particular la resursele de apă dulce.