Cursul „Agenţi de coordinare heterociclici” este destinat masteranzilor Facultăţii de Chimie şi Tehnologie Chimică, specialitatea Chimie coordinativă şi face parte din disciplinele academice de specialitate.
Cursul urmăreşte scopul să familiarizeze masteranzii cu cele mai importante clase de compuşi heterociclici utilizați ca agenţi de complexare. De asemenea se face cunoştinţă cu metodele de obţinere, proprietăţile chimice şi domeniile de utilizare. Informaţia va fi utilă în activitatea ulterioară de specialist ca chimist, în cercetare sau ca profesor de chimie.
Cursul teoretic este însoţit de antrenamente la seminarii şi experienţe în laborator. Cercetarea experimentală de laborator constituie un factor important pentru obţinerea deprinderilor de lucru în domeniul sintezei agenţilor heterociclici de complexare.
Esenţa unui grup mare de metode fizice de cercetare constă în studiul transformărilor combinaţiilor chimice în procesul de descompunere termooxidativă, care permite stabilirea compoziţiei cantitative a compusului investigat, precum şi a cineticii proceselor de transformare termică. Aceste metode se numesc metode termoanalitice şi alcătuiesc obiectul de studiu al disciplinei „Metode termoanalitice în chimia coordinativă”, care are drept scop familiarizarea studenţilor cu principalele metode de analiză termică, aplicate în studiul compuşilor coordinativi. Această disciplină are un specific aplicativ atât în plan teoretic, cât şi în plan practic, vizând activităţile viitoare ale unui specialist în analiza unor probe foarte diverse, capabil să se implice în activitatea curentă de analize şi controlul calităţii din diverse domenii.
Obiectivele de bază ale disciplinei „Metode termoanalitice în chimia coordinativă” cuprind formarea gândirii în metodologia de analiză a unui compus coordinativ şi dobândirea abilităţilor practice necesare acestei analize. Orele de curs abordează descrierea posibilităţilor şi limitelor de aplicare a analizei termogravimetrice în chimia coordinativă, a tehnicilor de înregistrare a derivatogramelor şi metodelor de prelucrare a rezultatelor, a transformărilor termice suferite de combinaţiile coordinative în procesul analizei, precum şi procedeelor de separare a produşilor întermediari de piroliză.. Lucrările practice, corelate cu tematica cursului, urmăresc însuşirea de către studenţi nu numai a metodologiei de executare a unei analize termice, dar şi, ceea ce este mai important, a prelucrării şi interpretării corecte a rezultatelor obţinute.
Cunoştinţele teoretice, deprinderile practice şi competenţele dobândite după parcurgerea acestei discipline asigură pregătirea specialiştilor competenţi în domeniul chimiei coordinative, capabili să proiecteze şi să realizeze o cercetare ştiinţifică detaliată şi amplă şi care să facă faţă tuturor exigenţelor actuale, adaptându-se cu uşurinţă cerinţelor pieţii de muncă atât din ţară, cât şi peste hotare.
Asamblarea dirijată a compuşilor organometalici
Ciclul II, Masterat
Program de master Chimie coordinativă