În cursul prezentat se studiază mecanismele fizice şi fizico-chimice ale proceselor vitale pe care se bazează activitatea biologcă la diferite niveluri de organizare a materiei vii (molecular, celular, de organism, de populaţie, de biosferă), precum şi cercetarea efectului acţiunii factorilor fizici asupra mecanismelor proceselor vitale. Dezvoltarea impetuoasă a biologiei se însoţeşte cu pătrunderea ei în diferite domenii de cercetare a mecanismelor proceselor vitale şi integrării strânse cu fizică, chimie, chimie fizică, matematică. Aceasta determină aportul cercetării particularităţilor morfologice şi funcţionale a mecanismelor proceselor vitale în rezolvarea problemelor biologiei contemporane. Tendinţa de bază a biologiei constă în cercetarea celor mai profunde niveluri care alcătuesc baza moleculară a organizării structurale și funcționale ale fiinţelor vii. În cursul teoretic vor fi studiate mecanismele proceselor vitale de bază, structura fizică a membranelor biologice, transportul membranar şi bioelectrogeneza, impactul radiaţiei ionizante asupra activităţii mecanismelor proceselor vitale, mecanismele transformării energiei în diferite procese biologice, mecanismele recepţiei. În cursul lucrărilor de laborator masteranzii vor aprofunda cunoştinţele în domeniul dat şi se vor familiariza cu principiile metodelor contemporane predestinate studierei mecanismelor proceselor vitale.
Rolul disciplinei în formarea competenţelor specifice ale programului de formare profesională constă în:
a) obţinerea de catre masteranzii a notiunilor generale referitor la mecanismele proceselor fizice implicate in funcționarea sistemului biologic;
b) familiarizarea masteranzilor cu principiile metodelor fizice utilizate in studierea mecanismelor proceselor vitale precum şi impactul factorilor fizici asupra mecanismelor proceselor vitale.
Cursul urmăreşte familiarizarea masteranzilor din cadrul specialităţii Ştiinţe biologice aplicate cu legităţile generale ale metabolismului şi biologiei proceselor patologice. Un loc distinct îl ocupă interrelaţiile în cadrul sistemului parazit-gazdă, legităţile parazitismului, privind cei mai importanţi paraziţi, bolile pe care aceştia le provoacă, cercetate sub aspectul patogeniei, clinicii, diagnosticului, epidemiologiei şi profilaxiei lor. Masteranzii vor fi ghidați spre deprinderea cunoștințelor necesare pentru înțelegerea mecanismelor moleculare ale proceselor biochimice în condiții normale și patologice și a mecanismelor de acțiune a medicamentelor, vor acumula noțiunile necesare pentru ințelegerea mecanismelor moleculare ale proceselor biochimice în condiții normale și pentru a ințelege mecanismele biochimice pentru anumite afecțiuni, vor dobândi cunoștințele necesare pentru înțelegerea mecanismelor de acțiune a medicamentelor; vor dobândi cunoștințe referitoare la alegerea tipului de analize și a metodelor de investigare de laborator corespunzătoare pentru evaluarea corectă a stării de sănătate, vor înțelege importanța realizării unor analize de laborator sensibile și reproductibile și a interpretării corecte a rezultatelor obținute în contextul unei cooperări farmacist – medic – specialist de laborator.
Cursul este astfel structurat, încât să trateze aspectele esenţiale pentru formarea competenţelor specifice din cadrul programului de formare profesională.
Disciplina tratează probleme speciale care pot fi elucidate numai în baza familiarizării anterioare a masteranzilor cu astfel de discipline fundamentale, cum sunt Zoologia nevertebratelor, Fiziologia omului şi animalelor, Biochimia etc.
Limba de predare: română.