DREPTUL AFACERILOR este o disciplină de studiu destinată pregătirii specialiştilor în domeniul dreptului (domeniul de formare profesională 0421 Drept), organizat de Facultatea de Drept a USM pentru studiile de licență, anul IV. Dreptul afacerilor îşi are fundamentul în actele normative naţionale, este o subramură de drept privat care studiază, în complexitate, ansamblul normelor juridice ce reglementează activitatea de întreprinzător.
„Dreptul proprietăţii intelectuale” este o disciplină juridică de studiu şi o subramură a dreptului privat care studiază ansamblul normelor juridice ce reglementează relaţiile sociale privind creareaşi valorificarea rezultatelor creaţiei intelectuale din domeniul artelor, literaturii, știință, precum și din domeniul industriei şi a altor obiecte incluse convenţional în obiectul de studiu al acestei discipline.
Importanţa acestei discipline rezidă în faptul că viaţa spirituală şi activitatea creativ-inventativă ocupă un rol esenţial în existenţa umană, manifestându-se în rezultatele activităţii intelectuale a omului. Fără de aceste rezultate, astăzi, noi, membrii societăţii, nu am fi beneficiat de acele priorităţi pe care ni le-a oferit şi continuă să ni le ofere progresul tehnico-ştiinţific care caracterizează societatea contemporană.
Beneficiarii cursului „Drept penal. Partea Specială (II)” sunt studenţii anului III de studii cu frecvență redusă, Ciclul I – Licenţă. Cursul este destinat atât prelegerilor cât și orelor practice.
DREPTUL AFACERILOR este o disciplină de studiu destinată pregătirii specialiştilor
în domeniul dreptului organizat de Facultatea de Drept a USM. Se studiază la anul IV secția zi.
Международное торговое право является относительно новой дисциплиной, которая преподается на юридическом факультете Молдавского Госуниверситета с 1993 года. Основой для включения в учебный план данной дисциплины послужили возрастающий интерес, как национальных предпринимателей, так и иностранных инвесторов к проблематике международного торгового права, а также правовой вакуум, ощущаемый в правовой системе Республики Молдова относительно регулирования международных торговых отношений. Более того, недостаток информации в этом направлении отмечают и юристы-практики, обслуживающие участников международного торгового оборота.
Задачей курса Международного Торгового Права является не только изучение источников данной отрасли права, но и обучение студентов навыкам юристов, работающих в сфере международной торговли.
Изучение международного торгового права требует определенных знаний в области гражданского права, предпринимательского права, гражданского процесса, международного частного права, а также ряда других дисциплин.
Важность Международного Торгового Права раскрывается с точки зрения взаимосвязи между ним как правовой дисциплиной и отношениями международного торгово- экономического сотрудничества, которые оно регулирует.
Cursul de Drept al Muncii este inclus în planurile de studii ale Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova şi este o disciplină importantă, dinamică şi atractivă pentru viitori profesioniști în domeniul dreptului. Dreptul Muncii este legat în mod direct de activitatea persoanelor fizice și juridice, în conținuturile cursului fiind abordate reglementările privind încadrarea în muncă, salarizarea, timpul de muncă, concediile, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de muncă, jurisdicţia muncii etc. Sub incidenţa acestei ramuri de drept cad cei care se pregătesc pentru a obţine o profesie sau o meserie, salariaţii, persoanele care caută un loc de muncă (şomerii), precum şi cei care oferă locuri de muncă (angajatorii). El se aplică în permanență, în numeroase şi diverse situaţii.
Dreptul afacerilor este o disciplină de studiu obligatorie pentru studenții anului IV Facultatea de Drept a USM.
Cursul de Drept al Muncii este inclus în planurile de studii ale Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova şi este o disciplină importantă, dinamică şi atractivă pentru viitori profesioniști în domeniul dreptului. Dreptul Muncii este legat în mod direct de activitatea persoanelor fizice și juridice, în conținuturile cursului fiind abordate reglementările privind încadrarea în muncă, salarizarea, timpul de muncă, concediile, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de muncă, jurisdicţia muncii etc. Sub incidenţa acestei ramuri de drept cad cei care se pregătesc pentru a obţine o profesie sau o meserie, salariaţii, persoanele care caută un loc de muncă (şomerii), precum şi cei care oferă locuri de muncă (angajatorii). El se aplică în permanență, în numeroase şi diverse situaţii.
DREPTUL AFACERILOR este o disciplină de studiu destinată pregătirii specialiştilor în domeniul dreptului (domeniul de formare profesională 0421 Drept), organizat de Facultatea de Drept a USM. Dreptul afacerilor îşi are fundamentul în actele normative naţionale, este o subramură de drept privat care studiază, în complexitate, ansamblul normelor juridice ce reglementează activitatea de întreprinzător.
Conţinutul disciplinei Dreptul afacerilor include ansamblul de subiecte ce se referă la studierea noţiunilor fundamentale, conceptelor şi categorii juridice existente în legislaţia civilă ce se referă la întreprinzători şi activitatea lor. Fiind o continuitate logică a disciplinelor studiate anterior, dreptul afacerilor se bazează pe cunoştinţele studenţilor acumulate la teoria generală a dreptului, dreptul constituțional, dar îndeosebi pe cele cultivate la dreptul privat roman și dreptul civil.
Temele disciplinei aprofundează şi dezvoltă teme impuse de actele legislative care reglementează raporturile juridice de mare complexitate, referindu-se, în special, la statutul juridic al întreprinzătorilor persoane fizice şi juridice, regimul juridic al diverselor tipuri de activităţi de întreprinzător (afaceri), regimul juridic al patrimoniului întreprinzătorilor, metode de intervenţie a statului în activitatea de întreprinzător, alte fenomene juridice ce contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri.
Studierea dreptului afacerilor ajută studenţii să înţeleagă esenţa reglementărilor juridice care organizează şi ordonează circuitul comercial, să formeze aptitudini necesare pentru pregătirea juriştilor care se specializează în dreptul corporativ, să poată interpreta şi aplica legislaţia pertinentă, corect să califice faptele juridice care dă naştere, modifică sau stinge raporturi juridice, să adopte decizii profesionale corecte. De asemenea, studierea disciplinei contribuie la formarea unui licenţiat în drept care deţine cunoştinţe sistemice în domeniul reglementării juridice a activităţii de întreprinzător, deprinderilor de căutare, sistematizare, analiză complexă şi interpretare a actelor normative din domeniu, calitatea de a evidenţia tendinţele de dezvoltare a legislaţiei etc.
Însuşirea disciplinei respective permite să pregătească absolventul facultăţii de drept pentru activitatea practică, să folosească cunoştinţele acumulate cu cunoştinţă de cauză, să-şi educe deprinderi şi aptitudini de aplicare a normelor juridice, să înveze să facă anumite lucruri (să cunoască statutul întreprinzătorilor, să elaboreze proecte de acte corporative, acte normative etc.) de care va avea nevoie atunci când se va încadra în câmpul muncii. Cunoaşterea de către un absolvent a practicii de aplicare a normelor juridice ce formează dreptul afacerilor este chezăşia succesului profesional şi o posbilitate sigură de a obţine o muncă onorabilă.
Activitatea profesională a juristului este una destul de complicată și ridică multiple probleme de ordin juridic și moral. Din aceste considerente, conținutul cursului de Etică profesională a juristului urmărește cultivarea studenților facultății de drept a capacității de analiză critică a conduitei profesionale în raport cu prevederile codurilor de etică profesională, precum și a dezvoltării abilității de a găsi răspunsuri la subtile întrebări cu caracter moral, dar și să prezinte obligații legale și practica juridică prin raport cu evaluările etice.
Actualitatea problemelor ridicate de respectarea imperioasă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului astfel cum sunt enunţate în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, tendinţa şi aspiraţia Republicii Moldova spre consolidarea tinerei democraţii şi implementarea idealurilor democratice degajate în cadrul Consiliului Europei, recunoaşterea de către Republica Moldova a dreptului de recurs individual în cazul unei încălcări a drepturilor şi libertăţilor garantate de Convenţia Europeană şi a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Europene a Drepturilor Omului, realizarea reformei mecanismului de control jurisdicţional instituită prin Protocolul nr. 14 la Convenţia Europeană, condiţionează scopul studiului de faţă.
Considerăm că acest domeniu de cercetare a atins maturitatea unei ramuri distincte şi necesită un studiu separat din următoarele considerente. În marea majoritate a statelor-membre ale Consiliului Europei, Convenţia Europeană constituie izvor de drept intern, fiind de aplicare directă. Timp de 50 de ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei Europene (1953), atât fostele Comisie şi Curte Europeană a Drepturilor Omului, cât şi actuala Curte au dezvoltat o impresionantă jurisprudenţă, care a fixat anumite standarde şi noţiuni autonome în materia drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale protejate de Convenţia Europeană. Aceste standarde, noţiuni şi principii, chiar dacă formal nu sunt obligatorii, sunt respectate de noua Curte Europeană a Drepturilor Omului potrivit principiilor dezvoltării coerente a jurisprudenţei şi a securităţii juridice şi, prin urmare, ar trebui respectate de jurisdicţiile naţionale, pentru ca apoi să nu să se revină asupra autorităţii lucrului judecat şi a se evita încălcări ale Convenţiei Europene. Republica Moldova a semnat şi ratificat Convenţia Europeană şi Protocoalele sale adiţionale, care sunt în vigoare pentru statul nostru din 12 septembrie 1997. Respectiv din această dată Convenţia se ataşează dreptului intern şi trebuie cunoscută şi respectată.
Aceste considerente sunt dictate nu în ultimul rând şi de art. 4 al Constituţiei Republicii Moldova şi de hotărârea Plenului Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldovei privind aplicarea în practica judiciară de către instanţele judecătoreşti a unor prevederi ale Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, nr.17 din 19.06.2000.
În fine, potrivit Raportului Comitetului Director pentru Drepturile Omului (CDDH) al Consiliului Europei nr. CDDH (2003)018 din 2 iulie 2003, punctul 4, (i) (Decizia nr.9), § 20-23, statelor li se recomandă să asigure ca studierea standardelor în materia drepturilor omului, în special a Convenţiei şi a jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, să figureze în programele de învăţământ destinate profesiunilor juridice. Mai mult ca atât, în conformitate cu anexa V a Raportului, întitulată: Avizul CDDH asupra intenţiei Comitetului de Miniştri cu privire la fezabilitatea unei programe europene de educare în materia drepturilor omului, se recomandă integrarea de către toate statele-membre a unei programe, care ar asigura studierea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, în cadrul cursurilor universitare de pregătire profesională, în primul rând a judecătorilor şi altor profesiuni juridice.
DIn aceste raţiuni susţinem ideea introducerii unui curs universitar obligatoriu pentru studierea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, iniţial pentru studenţii având o specializare în drept internaţional cu perspectivă lărgirii audienţei.
Cursul de Drept al Muncii este inclus în planurile de studii ale Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova şi este o disciplină importantă, dinamică şi atractivă pentru viitori profesioniști în domeniul dreptului. Dreptul Muncii este legat în mod direct de activitatea persoanelor fizice și juridice, în conținuturile cursului fiind abordate reglementările privind încadrarea în muncă, salarizarea, timpul de muncă, concediile, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de muncă, jurisdicţia muncii etc. Sub incidenţa acestei ramuri de drept cad cei care se pregătesc pentru a obţine o profesie sau o meserie, salariaţii, persoanele care caută un loc de muncă (şomerii), precum şi cei care oferă locuri de muncă (angajatorii). El se aplică în permanență, în numeroase şi diverse situaţii.
Дисциплина «Профессиональная этика» является фундаментальной дисциплиной, ориентированная на предоставление студентам основных обязательных знаний, которые необходимы для последующей квалификации в области труда, таким образом, информируя студентов о профессиональных этических требованиях, которые они возьмут на себя в сфере труда и выполнения профессиональных обязанностей.
Курс построен таким образом, чтобы ознакомить студента с понятием профессиональной этики и юридической деонтологии в целом, а также сосредоточить внимание на рассмотрении конкретных деонтологических норм, которые должны соблюдаться представителями различных профессиональных категорий в области права, одновременно сосредотачивая внимание на основных этических ценностях и принципах, этических требованиях судей, прокуроров, адвокатов, сотрудников полиции и т. д.
Дисциплина «Профессиональная этика» ориентирована на три уровня поведения с различной степенью сложности: знание, применение, интеграция. Уровень знаний подразумевает накопление теоретических знаний, формирование концептуальных основ в области этики. Применение предполагает формирование способностей, характерных для предмета дисциплины, и развитие способностей. Интеграция предполагает формирование способности использования теоретических знаний и практических навыков в нетипичных ситуациях, решение проблемных ситуаций, решение задач с высокой степенью сложности, проявление личного отношения к различным видам деятельности. Поведенческий уровень интеграции составляет цель учебного процесса по дисциплине «Профессиональная этика», формируемой путем достижения целей знания и применения. Также содержание курса разработано таким образом, что особое внимание обращается на изучение моральных аспектов и проблем профессиональной этики юриста. Профессиональная деятельность юриста довольно сложна и часто порождает ряд проблем не только юридического, но и этического, морального или человеческого характера. По этим причинам профессиональная деятельность юриста часто может создавать впечатление, что существуют ситуации влияния или взаимосвязи с личными интересами или интересами определенных третьих лиц. Таким образом, с помощью разработанного содержания этот курс направлен на то, чтобы дать будущим юристам ответы на самые тонкие вопросы морали, а также представить требования и этическую практику.
Предлагаемый курс разработан таким образом, чтобы продвигаемыми знаниями можно было информировать и готовить будущих специалистов к общей профессиональной ориентации и специфике правовой практике, таким образом, учитывая перспективы работы в государственных и частных учреждениях в качестве юрисконсультов, сотрудники правоохранительных органов, адвокатов, судей и др.
Университетский курс «Профессиональная этика» предлагается для изучения в качестве юридической дисциплины на юридическом факультете, I цикл, для студентов с очной формой обучения (III год) / для студентов с заочной формы обучения (IV год).
Дисциплина преподается на румынском, русском и английском языках.
Cursul de Drept al Muncii este inclus în planurile de studii ale Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova şi este o disciplină importantă, dinamică şi atractivă pentru viitori profesioniști în domeniul dreptului. Dreptul Muncii este legat în mod direct de activitatea persoanelor fizice și juridice, în conținuturile cursului fiind abordate reglementările privind încadrarea în muncă, salarizarea, timpul de muncă, concediile, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de muncă, jurisdicţia muncii etc. Sub incidenţa acestei ramuri de drept cad cei care se pregătesc pentru a obţine o profesie sau o meserie, salariaţii, persoanele care caută un loc de muncă (şomerii), precum şi cei care oferă locuri de muncă (angajatorii). El se aplică în permanență, în numeroase şi diverse situaţii.