în materie civilă și comercială este arbitrajul, care apare ca o formă alternativă de justiţie, încredinţată prin voinţa suverană a statului unor persoane private ce nu au calitatea de magistraţi şi nu acţionează în numele statului. Caracterul arbitral al reglementării litigiilor rezultă din faptul ca părțile convin sa supună litigiul lor unor persoane particulare pe care le desemnează în acest scop și să accepte hotărârea pe care acestea o vor adopta.
Scopul disciplinei juridice „Arbitrajul comercial internațional” este de a contribui la formarea unor competenţe profesionale ale juriștilor și specialiștilor în alte domenii prin studierea şi cercetarea noţiunilor de bază a acestei instituții juridice, avându-se în vedere reglementările internaționale și naționale în materie, precum şi aplicarea lor de către participanții la raporturile de drept comercial ointernațional.
Necesitatea acestui curs rezidă în complexitatea problemei abordate, precum şi în funcţia acestuia de reprimare a celui mai periculos flagel al secolelor XX-XXI – infracţiunea internaţională.
În structura cursului sunt puse în evidenţă două aspecte esenţiale - cel teoretic şi cel practic, acestea oferind modele, instrumente, care pot fi preluate de practicieni, adaptate la contextul local (cu preponderenţă în vederea colaborării, asistenţei juridice interstatale), perfecţionate, eficientizate, fundamentându-se în esenţă pe teoriile actuale ale dreptului internaţional penal în general, conceptul unei jurisdicţii internaţionale penale permanente, experienţe (Tribunalele Militare de la Nürnberg şi Tokio, Tribunalele pentru fosta Iugoslavie şi pentru Rwanda), practica de implementare.
Pornim de la aceea că doctrina dreptului internaţional penal frapează prin complexitatea studiilor efectuate vizavi de necesitatea şi chiar procesul de instituire a unei jurisdicţii internaţionale penale permanente. Studiind lucrări, monografii, actele constitutive ale tribunalelor ad-hoc şi ale Curţii Internaţionale Penale, precum şi articole, informaţii de pe Internet am modelat asemeni unui sculptor acest curs. Sunt teze şi idei, rod al unei asidue munci, în cunoaşterea tendinţelor, asemănărilor şi deosebirilor şcolilor de drept internaţional penal. Astfel, prin abordarea teoretică a problematicii, mai întâi de toate, am încercat a pune în valoare interpretarea ştiinţifică a prevederilor în materie, viabilitatea lucrărilor de referinţă ce au fost studiate şi, în al doilea rând, propria viziune formată în legătură cu necesitatea şi actualitatea unei astfel de instituţii.
Arbitrajul comercial internaţional reprezintă o modalitate alternativă de soluţionare a litigiilor – alternativă ce apare în raport cu instanţele judecătoreşti.
Cursul se adresează studenţilor în cadrul studiilor de Master şi îşi propune formarea unei gândiri juridice moderne, logice, având ca principal obiectiv asimilarea cunoştinţelor de bază, a normelor şi principiilor generale de drept aplicabile arbitrajului comercial internaţional prin corelare cu domeniul dreptului procesual civil, deprinderea unei gândiri logice coerente şi a unei operări cu maximă eficienţă a regulilor de drept naţionale şi internaţionale în cadrul arbitrajului comercial internaţional.
La etapa trecerii Republicii Moldova la economia de piaţă a devenit evidentă necesitatea trecerii la o treaptă calitativă nouă în ceea ce priveşte asigurarea drepturilor şi intereselor legitime ale subiecţilor activităţii de antreprenoriat în raporturile comerciale cu element de extraneitate.
Arbitrajul Comercial Internaţional este o instituţie importantă a Dreptului Internaţional Privat şi a Dreptului Comerţului Internaţional. Din punct de vedere metodologic, aceasta este separată de restul materiei, constituind o disciplină aparte în procesul didactic. Acest lucru se datorează, de asemenea, particularităţilor distincte specifice ansamblului de norme ce reglementează institutului respectiv: atît din dreptul procesual civil şi Legea privind judecata arbitrală, cât şi din convenţiile internaţionale la care RM este parte.
Arbitrajul Comercial Internaţional este principala modalitate de soluţionare a litigiilor din sfera relaţiilor economice internaţionale. Acest fapt a fost confirmat şi în decembrie 1976 de Adunarea Generală a ONU. Astfel, prin rezoluţia sa unanim acceptată a fost consemnată importanţa arbitrajului ca metodă de soluţionare a litigiilor apărute din relaţii comerciale internaţionale.
De obicei părţile după tratative reuşite privind încheierea unui contract comercial internaţional nu doresc să admită apariţia pe viitor a unor litigii. Totuşi neînţelegeri din contracte comerciale internaţionale au fost şi vor exista. Deşi părţile îşi execută cu bună credinţă obligaţiile contractuale, careva factori externi pot sta la originea unor neînţelegeri care, ulterior, vor duce la confruntări între părţi. De aceea majoritatea contractelor comerciale internaţionale includ dispoziţii referitoare la soluţionarea eventualelor litigii dintre părţi anume prin intermediul arbitrajului comercial internaţional.
E necesar a menţiona că arbitrajul comercial internaţional reprezintă o modalitate alternativă de soluţionare a litigiilor – alternativă ce apare în raport cu instanţele judecătoreşti.
Cursul se adresează studenţilor ultimului an şi îşi propune formarea unei gândiri juridice moderne, logice, având ca principal obiectiv asimilarea cunoştinţelor de bază, a normelor şi principiilor generale de drept aplicabile arbitrajului comercial internaţional prin corelare cu domeniul dreptului procesual civil, deprinderea unei gândiri logice coerente şi a unei operări cu maximă eficienţă a regulilor de drept naţionale şi internaţionale în cadrul arbitrajului comercial internaţional.
Studierea Arbitrajului Comercial Internaţional reprezintă o cerinţă indispensabilă în formarea unui specialist în domeniul dreptului, deoarece cunoaşterea Arbitrajului Comercial Internaţional ca modalitate de soluţionare alternativă a litigiilor comerciale internaţionale datorită avantajelor pe care le reprezintă arbitrajul şi anume ca este mai rapid mai puţin costisitor mai profesionist etc. îl face ca oamenii de afacere să apeleze tot mai des la acesta modalitate de soluţionare a litigiilor, drept urmare cunoaşterea acestei modalităţi de soluţionare a litgiilor fiind deja şi o condiţie înaintată de potenţialii angajatori juristilor în companiile atît naţionale cît şi internaţionale.
Dreptul internațional și UE al mediului se prezintă astăzi mai actual ca niciodată, dat fiind provocările cu care se confruntă omenirea or, în condițiile globalizării care se efectuează cu pași rapizi, creșterea permanentă a necesității de producere și a utilizării resurselor naturale, prejudiciile aduse mediului nu se lasă mult timp așteptate.
Este unanim recunoscut faptul că, cele mai mari probleme de mediu, poluarea acestuia de fapt, are loc în context transfrontalier, în acest sens prezintă o deosebită importanță studierea documentelor internaționale care prevăd norme specifice de protecție a mediului precum și modalitatea de acțiune a subiecților de drept internațional al mediului pentru a nu admite în viitor o eventuală prejudiciere a naturii.
Totodată, la nivelul Uniunii Europene reglementările juridice au pătruns treptat şi tot mai viguros şi în domeniul prevenirii şi combaterii poluărilor ori al conservării naturii, ajungăndu-se în present la un reprezentativ “dreptul UE al mediului”, care constitue un important reper pentru armonizarea legislației naționale de mediu.
Astfel, în susținerea celor expuse anterior menționăm că, la momentul actual studierea dreptului internațional și UE al mediului, nu mai reprezintă un lux ci o stringentă necesitate, argumentată de tendința de dezvoltare durabilă a societății, în așa mod încît problemele de mediu sunt unele dintre cele mai grave în Republica Moldova.
Cursul răspunde preocupărilor particulare legate de modalitatea jurisdicţională de prevenire şi combatere a celor mai grave infracţiuni internaţionale. Care este rolul dreptului internaţional penal, principiile realizării răspunderii internaţionale penale, care sunt cele mai grave crime internaţionale pentru care s-a fundamentat necesitatea instituirii jurisdicţiilor internaţionale penale? Aceste răspunsuri facilitează comprehensiunea procesului de instituire a jurisdicţiei internaţionale ad-hoc, prin exemplul Tribunalelor Militare de la Nürnberg şi Tokio, Tribunalelor pentru fosta Iugoslavie şi pentru Ruanda, a practicii şi experienţei lor degajate. Cursul cuprinde activitatea jurisdicţiilor penale naţionale internaţionalizate astfel ca Tribunalul special pentru Sierra Leone, Tribunalul special irakian, Tribunalul kmerilor roşii, Tribunalul special pentru Liban, particularităţile jurisdicţiei internaţionale permanente, competenţa şi organizarea Curţii Internaţionale Penale (CIP), procedura în faţa CIP şi executarea pedepselor stabilite de CIP.