Disciplina „Calificarea infracțiunilor comise de o pluralitate de făptuitori” are drept scop studierea: formelor pluralității de făptuitori, în general, și a participației penale, în mod special; participanților mijlociți și nemijlociți; regulilor de calificare a conduitei participanților la infracțiune; calificarea infracțiunilor comise în participație în ipoteza excesului de autor; calificării infracțiunilor comise de anumite forme ale participației penale (participația simplă, complexă, grup criminal organizat sau organizație criminală); încadrării infracțiunilor săvârșite în participație calificată (organizare calificată, instigare calificată, complicitate calificată); calificării infracțiunilor comise în cvasi-participație; calificării infracțiunilor săvârșite în participație de către un subiect special; specificului calificării unor categorii de infracțiuni săvârșite în participație; categoriilor juridice intersectabile și conexe participației penale (semnul calificativ „de două sau mai multe persoane”, provocarea infracțiunii); calificării unor cazuri speciale de infracțiuni comise în participație.
Cursul special “Individualizarea răspunderii și pedepsei penale”, destinat studenților înmatriculați la ciclul II (master profesional) este constituit din subiecte încadrate în 3 module de specialitate (politica penală privind stabilirea și aplicarea pedepselor penale; individualizarea pedepsei penale; eficiența pedepsei penale), în același timp, axându-se pe trei niveluri comportamentale, cu un grad divers de complexitate: cunoaștere, aplicare, integrare.
Aspectele importante și foarte delicate ce vizează stabilirea și aplicarea pedepsei penale reprezintă, în continuare, o dificultate pentru practicienii din sistemul de justiție penală, reieșind din incoerența practicii judiciare, unele carențe în contextul reglementărilor legale și puterea discreționară de aplicare a pedepselor pentru diferite categorii de infracțiuni.
Modulul I din cadrul cursului respectiv se axează pe probleme ce țin de reglementările existente în legea penală națională în domeniul pedepselor penale și tendințele politicii penale în materie de stabilire, aplicare și executare a pedepselor. De asemenea, se referă și la problema condițiilor de detenție și suprapopulării penitenciarelor în Republica Moldova, în cadrul stabilirii unei pedepse privative de libertate, precum și eficiența executării acesteia. Mecanismul de formare a politicii penale în alte sisteme de drept și influența politicii penale naționale reprezintă un alt obiectiv în cadrul modulului, care are drept scop evidențierea bunelor practici din alte sisteme de drept, analiza politicilor naționale și impactul tratatelor internaționale asupra legii penale naționale privind stabilirea anumitor categorii de pedepse pentru unele tipuri de infracțiuni.
Modulul II vizează importanța și procedura de individualizare a pedepsei penale. Obiectivele țin de analiza criteriilor generale și speciale de individualizare a pedepsei penale, importanța discreției în procesul de individualizare a pedepsei, formele de individualizare și eficiența mecanismului de unificare a practicii judiciare privind aplicarea pedepsei penale. Un alt aspect important se referă la studiul diverselor modele de aplicare a pedepsei penale, analiza ghidurilor cu privire la aplicarea pedepselor și valoarea lor juridică în diverse sisteme de drept.
Modulul III tratează eficiența pedepsei penale, justiția retributivă versus justiția restaurativă, rolul statului și al societății în asigurarea eficienței pedepselor penale, elementele justiției restaurative, efectele reabilitării și resocializării persoanei condamnate.
Cursul Infracțiuni în domeniul informatic, Master (90 credite) este destinat masteranzilor la Specialitatea Drept penal.
Disciplina „Infracţiuni economice” (program masterat) asigură aprofundarea în domeniul studiilor de licenţă la disciplina „Drept penal. Partea Specială” (partea a II-a, Capitolul X „Infracţiuni economice” al părţii Speciale a Codului penal). În cadrul studiilor de licenţă la disciplina „Drept penal. Partea Specială”, materia studiată se referă la numai cinci articole din totalul de patruzeci şi trei de articole din Capitolul X „Infracţiuni economice” al părţii Speciale a Codului penal. Prin disciplina „Infracţiuni economice” (program masterat), masterandului i se generează ideea de a cerceta în profunzime şi de a elucida cât mai adecvat starea actuală a problematicii privind răspunderea pentru toate faptele care sunt prevăzute în Capitolul X al părţii Speciale a Codului penal.
Unități de conținut:
Tema 1: Noţiunea, caracterizarea generală şi tipurile infracţiunilor economice
Tema 2: Infracțiuni legate de circulația semnelor bănești, titlurilor de valoare, cardurilor sau altor instrumente de plată false (art. 236 și 237 CP RM)
Tema 3: Infracțiuni legate de obținerea/acordarea de credite, împrumuturi, despăgubiri/indemnizații de asigurare sau mijloace din fonduri externe (art. 238, 239 și 240 CP RM)
Tema 4: infracțiuni legate de gestiunea sau supravegherea băncii, a societății de investiții sau a societății de asigurări (art. 2391 și 2392 CP RM)
Tema 5: Infracţiuni săvârşite în sfera activităţii de întreprinzător (art. 241, 2411, 242, 2421-2423 CP RM)
Tema 6: Infracţiuni săvârșite în sfera distribuirii bunurilor (art. 243, 247 și 251 CP RM)
Tema 7: Infracţiuni fiscale (art. 244, 2441, 250 și 2502 CP RM)
Tema 8: Infracțiuni săvârșite pe piața gazelor naturale sau pe piața energiei electrice (art. 2442 și 2443 CP RM)
Tema 9: Infracţiuni săvârșite pe piața financiară bancară sau nebancară (art. 2442, 2443, 245-2453, 2455, 2456, 2458, 24511 și 24512 CP RM)
Tema 10: Infracţiuni în domeniul societăților comerciale (art. 2454, 2459 și 24510 CP RM)
Tema 11: Infracţiuni săvârşite în sfera concurenței (art. 246 și 2461 CP RM)
Tema 12: Infracţiuni săvârşite în sfera consumului de bunuri, servicii și lucrări (art. 2462, 2501 și 256 CP RM)
Tema 13: Infracţiuni săvârşite în sfera activităţii economice externe (art. 248, 2481, 2482 și 249 CP RM)
Tema 14: Infracţiuni legate de insolvabilitate (art. 252 și 253 CP RM)
Tema 15: Infracţiuni legate de executarea construcțiilor și exploatarea fondului de locuinţe (art. 257, 2571 și 258 CP RM)
Cursul Infracțiuni săvârșite în sfera activității medicale constituie un curs fundamental la Specialitate Drept penal în cadrul Ciclului II (Master 90 cr.). Autorul cursului: Lilia Gîrla.