Cursul „Patrimoniul religios bizantin din Sud-estul Europei”, oferă cunoștințe și competențe în domeniul ce evocă unul dintre fundamentele comune în culturile popoarelor Sud-estului Europei (română, sârbă, bulgară, albaneză, grecească ș. a.) - cel al moștenirii bizantine. În limitele cursului este prezentată moștinirea bizantină în domeniul arhitecturii și a artelor plastice. Cursul este important pentru formarea unor competențe în domeniile menționate și aplicabile la studiul patrimoniului național.
Cursul „Managementul patrimoniului construit” cuprinde studiul categoriilor principale de obiective arhitecturale de patrimoniu: arhitectură militară, fortificată, arhitectură civilă publică și privată, arhitectură de cult ce ține de diverse religii și confesiuni. Cursul oferă cunoștințe și competențe în domeniul expertizei și aprecierii pieselor de patrimoniu construit, în special în vederea retaurării și conservării sale.
Cursul Managementul patrimoniului arheologic este predestinat masteranzilor de la Facultatea de Istorie și Filosofie, programul „Managementul patrimoniului cultural”.
Protejarea patrimoniului cultural este unul din aspectele prioritare ale funcționării statului de drept și a unei societăți democratice. Caracterul multidimensional al acestuia necesită o abordare specifică pentru fiecare dintre domenii pe care le conține. Perfecționarea cadrului legislativ al Republicii Moldova în sfera protecției patrimoniului cultural înaintează astăzi un imperativ important în vederea pregătirii specialiștilor în gestionarea elementelor patrimoniului la nivel național și local.
Patrimoniul arheologic conține un ansamblu de bunuri materiale, apărute ca rezultat al activităţii umane din trecut, păstrate în condiţii naturale la suprateran, subteran sau subacvatic, sub formă de situri arheologice (aşezări, necropole, morminte izolate, tumuli, cetăţi, valuri, construcţii, biserici, clădiri, anexe gospodăreşti etc.) sau bunuri mobile (obiecte sau fragmente ale acestora), care, pentru a fi identificate şi studiate, necesită aplicarea metodelor arheologice.
Cursul Managementul patrimoniului arheologic are drept scop formarea competențelor viitorilor specialiști în sfera gestionării acestuia la toate etapele: identificare, protejare, valorificare și promovare.
Disciplina Managementul patrimoniului cultural imaterial reprezintă o disciplină teoretic-aplicativă având menirea de a familiariza masteranzii cu patrimoniul imaterial care aparține culturii noastre, precum și cu metodele de salvgardare și promovarea acestuia. Importanța disciplinei Managementul patrimoniul cultural imaterial rezultă din faptul că patrimoniul cultural imaterial al Republicii Moldova este unul dintre pilonii pe care se sprijină cultura şi identitatea ţării. Această moştenire, numită de specialişti „cultura tradiţională”, la nivel internaţional, a fost recunoscută ca parte din patrimoniul cultural şi a devenit subiect al politicilor culturale. „Patrimoniul cultural imaterial” e strâns legat de cel material, iar de păstrarea artelor tradiţionale, a cunoştinţelor, abilităţilor, instituţiilor sociale şi culturale tradiţionale depinde păstrarea identităţii noastre în condiţiile globalizării.
Cursul este realizat în cadrul programului de masterat Managementul patrimoniului cultural (Facultatea de Istorie și Filosofie).