Se ştie că textul este o unitate comunicativă complexă. El constituie un concept cheie în comunicare. Pe lângă cunoştinţele necesare pentru elaborarea acestuia (planificarea textului, descoperirea ideilor, organizarea lor, structurarea textului, redactarea în prima variantă etc. ), sunt importante şi abilităţile pentru corectarea unui text, aplicarea normei, folosirea registrelor limbii ce trebuie adaptate tipului de text etc. Cunoaşterea tehnicilor de redactare şi de revizie, specifice diverselor tipuri de texte,este necesară jurnaliștilor și specialiştilor în comunicare.
Corectitudinea exprimării este o disciplină cu multiple implicații de ordin pragmatic, principalul obiectiv al cursului fiind dezvoltarea corectitudinii și expresivității exprimării. Cursul propune spre studiere noţiunile de bază din domeniul respectiv, cum ar fi limba literară, norma, stilul, calităţile lui generale şi particulare, funcţiile și particularitățile limbii române, valoarea lexical-semantică a cuvântului, principalele figuri semanice, denotația, conotația ș.a.
Disciplina Organizarea Informației este fundamentul programului de licență, contribuind la dezvoltarea competențelor esențiale pentru viitorii specialiști în biblioteconomie, asistență informațională și arhivistică. Cunoștințele dobândite în această disciplină constituie temelia pentru înțelegerea proceselor de organizare și gestionare a informației.
Scopul disciplinei este de a oferi studenţilor din ciclul I, cunoştinţe teoretice referitoare la conceptul de analiză documentară formală; baza teoretică a descrierii bibliografice; etapele dezvoltării descrierii bibliografice; standardizarea descrierii bibliografice, activitatea ISO, IFLA în reglementarea descrierii bibliografice. Orele de curs, seminarele, orele practice şi laborator, sarcinile individuale vor reflecta toate problemele teoretice şi practice, care afectează şi influențează domeniul, vor fi puse în discuţie problemele curente şi vor fi stabilite tendinţele principale în dezvoltarea tehnologiilor de prelucrare a documentelor (în regim tradiţional şi automatizat).
Disciplina Resurse informaționale are scopul de a familiariza studenții cu conceptul și gestionarea resurselor informaționale în diverse formate și contexte. Cursul oferă cunoștințe despre identificarea, evaluarea, organizarea și accesarea resurselor informaționale, atât tradiționale cât și digitale, cu accent pe resursele relevante pentru activitatea în biblioteci, arhive și alte instituții de informare. De asemenea, cursul pune accent pe gestionarea resurselor informaționale în Republica Moldova, incluzând reglementările locale și internaționale privind accesul la informație și digitalizarea.