Campania media
Anul III

Scopul cursului „Campania media” este de a dezvolta competențele profesionale necesare pentru planificarea, crearea și implementarea eficientă a campaniilor media. Studenții vor învăța să aplice concepte teoretice și reglementări din domeniul comunicării și publicității, să selecteze canale media adecvate, să dezvolte strategii creative de comunicare și să evalueze impactul asupra publicului țintă. Cursul pune accent pe inovație, creativitate și adaptabilitatea la tendințele actuale media și tehnologice, pregătindu-i pe studenți să facă față provocărilor dintr-o lume digitalizată și interconectată.

Metodologia cercetării
Anul III

Metodologia cercetării în jurnalism este element constitutiv al planului de învățământ la specialitatea 0321.1 Jurnalism şi procese mediatice, Ciclul I, Licență. Cercetarea științifică este unul dintre obiectivele pregătirii profesionale în mediul academic, or, în urma creșterii rolul cunoașterii și a cunoștințelor științifice pe dimensiunea interpretării fenomenelor și proceselor mediatice contemporane, a modului de funcționare a mass-mediei în societate, cât și a efectelor produse de aceasta, a apărut necesitatea de a oferi viitorilor jurnaliști cunoștințe necesare pentru descrierea, evaluarea și interpretarea științifică a lucrurilor.

Astfel, rolul disciplinei în procesul de instruire a cadrelor în domeniul jurnalistic este de a forma cunoștințe generale despre principiile și metodele cantitative și calitative de cercetare științifică, precum și competențe de a elabora matrice de cercetare, chestionare, sondaje, interviuri în profunzime etc. și de a le aplica în procesul de cercetare științifică a fenomenelor mediatic-comunicațional. Totodată, menirea acesteia constă în familiarizarea studenților cu aspectele metodologice privind elaborarea cercetărilor științifice și realizarea lucrărilor științifice, ca finalitate a ciclului academic.

Metodologia cercetării în jurnalism RUS
Anul III

Metodologia cercetării în jurnalism este element constitutiv al planului de învățământ la specialitatea 0321.1 Jurnalism şi procese mediatice, Ciclul I, Licență. Cercetarea științifică este unul dintre obiectivele pregătirii profesionale în mediul academic, or, în urma creșterii rolul cunoașterii și a cunoștințelor științifice pe dimensiunea interpretării fenomenelor și proceselor mediatice contemporane, a modului de funcționare a mass-mediei în societate, cât și a efectelor produse de aceasta, a apărut necesitatea de a oferi viitorilor jurnaliști cunoștințe necesare pentru descrierea, evaluarea și interpretarea științifică a lucrurilor.

Astfel, rolul disciplinei în procesul de instruire a cadrelor în domeniul jurnalistic este de a forma cunoștințe generale despre principiile și metodele cantitative și calitative de cercetare științifică, precum și competențe de a elabora matrice de cercetare, chestionare, sondaje, interviuri în profunzime etc. și de a le aplica în procesul de cercetare științifică a fenomenelor mediatic-comunicațional. Totodată, menirea acesteia constă în familiarizarea studenților cu aspectele metodologice privind elaborarea cercetărilor științifice și realizarea lucrărilor științifice, ca finalitate a ciclului academic.

New media
Anul III

New media este o disciplină din cadrul programului de studii, de la specialitatea: Jurnalism și procese mediatice, care îşi propune să dezvolte atât abilităţile analitice ale studenţilor, cât și competențe creative. Destinaţia cursului este de a familiariza studenţii cu aspectele general-teoretice şi cu cele funcţional-practice ale new media.

Scopul disciplinei constă în integrarea aspectelor teoretice, dar și a celor practice în realitatea mediatizată prin intermediul mijloacelor de informare tradiționale, transpuse în spațiul virtual, precum și a mediilor nativ digitale. Disciplina contribuie la formarea competenţelor profesionale în baza funcțiilor noilor media, la formarea unei viziuni şi a unui comportament profesionist în spațiul virtual mediatic.

New media.ru
Anul III

Новые технологии продолжают оказывать существенное влияние на жизнь каждого человека, как в личном так и в профессинальном плане. Вот уже несколько десятков лет возможности человка в «сети» растут с огромной скоростью. Это способствовало и изменениям в сфере журналистики. 

Новые Медиа
Anul III

Новые технологии продолжают оказывать существенное влияние на жизнь каждого человека, как в личном так и в профессинальном плане. Вот уже несколько десятков лет возможности «сети» растут с огромной скоростью. Это способствовало и изменениям в сфере журналистики. Так что же важнее для современного потребителя - объективность или интерактивность материалов? Как интегрировать лучшее из новых медиа в свою журналистскую практику? Вытесняет ли новые медиа традиционные СМИ? Об этом и не только узнаем на нашем курсе.


Jurnalism TV
Anul III

Disciplina Jurnalicm TV are drept scop formarea unor cunoștințe teoretice profunde în domeniul televiziunii, pornind de la nivelul existent de pregătire în specialitate a studenților, de la specificul producerii materialului jurnalistic, de la modernizarea rapidă a mijloacelor de transmitere a mesajului televizual și de la impactul lui asupra consumatorilor telemedia. Materialul teoretic va avea un pronunțat suport practic, încât studenții urmează să însușească deprinderi trainice de  analiză, concepere și  producere a tuturor genurilor informative la tv. 

Телевизионная журналистика
Anul III

Тележурналистика имеет своей основной задачей накопление знаний и их углубление в
данной области, обеспечивая подготовку специалистов в этой области. Данная дисциплина продолжается
процесс подготовки журналистов - репортеров, начался с дисциплин журналистики в прессе
печатные и радио.
Дисциплина Jurnalicm TV направлена ​​на формирование глубоких теоретических знаний в
области телевидения, начиная с существующего уровня подготовки по специальности студентов, де
к специфике производства журналистского материала, от быстрой модернизации средств
передачи телевизуального сообщения и от его воздействия на потребителей телемедиа.
Теоретический материал будет иметь ярко выраженную практическую поддержку, которую студенты усвоят.
прочные навыки анализа, оформления и производства всех видов новостей на ТВ.
Курсы будут способствовать пониманию студентами информационного потенциала
телевидения, определение и применение методов и приемов киносъемки и монтажа изображений, путем
документальные видеофильмы, производство и оценка основных информационных жанров, а также
бюллетени и телевизионные новостные журналы. Курс сформирует навыки у будущих журналистов -
телеасти выступать перед камерой, представлять себя на экране с поля и
съемочные наборы.

Produsul TV
Anul III

Producția  TV este cursul teoretico-practic, care are drept obiectiv de bază acumularea cunoştinţelor şi aprofundarea lor în domeniul producerii materialelor de televiziune, în special a jurnalului de știri, asigurând pregătirea specialiştilor în acest domeniu. Disciplina contribuie la formarea multilaterală a jurnaliştilor, în calitate de producători, prezentatori, autori de subiecte informative - reporteri, constituind un flnal logic al pregătirii studenților pentru a activa ca profesioniști în presa tipărită, radio, televiziuneînc, newmedia. Cursul respectiv este o continuare logică a disciplinei Jurnalismul de televiziune din semestrul precedent.


Arta discursului TV
Anul III

Cursul vine să ofere oportunitatea și posibilitatea studenților de a deprinde cunoștințe teoretico-practice privind specificul televiziunii și rolul acesteia din perspectiva discursului telejurnalistului prin aplicarea normelor de lucru în sporirea potențialului informațional televizat.

Disciplina Arta Discursului TV contribuie la înțelegerea de către student a mesajului de televiziune prin identificarea tehnicilor, metodelor și aspectelor de documentare, filmare, realizare, producere și post-producere, formând abilități pentru viitorii jurnaliști de a evolua în fața camerei video, de a filma și de a se filma pe teren sau în studioul de știri/ emisiuni analitice/ talk-show-uri etc.

La finalul cursului, studenții vor realiza discursuri televizate, rubrici tematice, vor realiza live-uri/ duplexuri etc.

Jurnalismul de investigație
Anul III

 „Jurnalismul de investigație” este o disciplină fundamentală a ciclului jurnalistic care oferă studenților reperele teoretice și practice menite să-i ajute să realizeze o anchetă. Cursul răspunde nevoii de instrucție profesională a viitorilor jurnaliști de investigație, livrându-le cunoştinţe privind identitatea, funcțiile, vocația socială, strategiile și metodele presei de investigație.

Reportajul
Anul III

Scopul disciplinei constă în familiarizarea studenților cu tehnologiile realizării reportajelor sociale și în formarea competențelor profesionale care le-ar permite viitorilor jurnaliști să abordeze problematica socială prin intermediul diverselor tipuri de reportaje. În vederea realizării acestui deziderat, o atenție sporită se acordă etapelor de realizare a reportajelor: predocumentării, elaborării ipotezei de lucru și a hărții cu idei, documentării (observația directă, intervievarea, scrierea, redactarea), tehnicilor de intervievare și de colectare a detaliilor, redactării textului. Totodată, un alt scop este și cultivarea deprinderilor de elaborare a conceptului unui reportaj social, de structurare a materialului colectat, de determinare a arhitectonicii textului, de realizare a reportajului propriu-zis, a titlului și a subtitlurilor.

Телевизионный Продакшин
Anul III

,,Producerea TV’’ este cursul teoretico-practic, care are drept obiectiv de bază acumularea cunoştinţelor şi aprofundarea lor în domeniul televiziunii, asigurând pregătirea specialiştilor în acest domeniu. Disciplina contribuie la formare multilaterală a jurnaliştilor, producători, prezentatori, autori de subiecte formative – reporteri, început cu cursurile jurnalismului în presa scrisă şi cel radiofonic.

 

Телевизионные Шоу-Программы
Anul III

„Emisiuni Magazin audiovizuale”  este cursul practic, care are în obiectiv aprofundarea cunoştinţelor în domeniul jurnalismului de televiziune şi asigură pregătirea profesională a jurnaliştilor de diferit profil. Prezentul curs este destinat studenţilor care au audiat cursului „Conceperea şi producerea materialelor TV”.

Montajul și imaginea video
Anul III

„Montajul şi imaginea video” oferă cunoştinţe practice în obţinerea imaginilor video şi editarea lor. Acest curs îi ajută pe studenţi să ia cunoştinţă de regulile principale de filmare, prelucrarea imaginilor filmate şi de rezultatul final: materialul filmat şi editat.

Scopul nostru este de a familiariza studenţii cu utilajul necesar pentru efectuarea filmărilor şi folosirea lui, cu procesul de filmare: prelucrarea materialului filmat: corectarea imaginii cu ajutorul programelor de editare. Rezultatul final – filmarea şi editarea produselor tv, arhivarea şi tirajarea lor. 

Emisiuni magazin audiovizuale
Anul III

Emisiuni Magazin audiovizuale”  este cursul practic, care are în obiectiv aprofundarea cunoştinţelor în domeniul jurnalismului de televiziune şi asigură pregătirea profesională a jurnaliştilor de diferit profil. Prezentul curs este destinat studenţilor care au audiat cursului „Conceperea şi producerea materialelor TV”.

Scopul disciplinei constă în familiarizarea studenţilor cu tehnologiile realizării emisiunilor televizate gen magazin şi în formarea competenţelor profesionale, care le-ar permite viitorilor jurnalişti să poată concepe astfel de programe specializate cu tematică diversă.. În acest scop, o atenţie deosebită se acordă etapelor de realizare a Telemagazinului: documentarea, elaborarea ofertei, a sinopsis-ului, scrierea scenariului, elaborarea viziunii regizorale, prezentarea în variantă imprimată sau în direct a emisiunilor.   

„Emisiuni Magazin audiovizuale” mobilizează studenţii ca aceştia să poată participa la depistarea, selectarea, clasificarea şi selectarea evenimentelor, identificarea subiectelor de utilitate publică în scopul încadrării acestora în concepte de emisiuni cu tematică prestabilită editorial.  În acest context, circa jumătate din ore sunt realizate în condiţii de documentare, filmări pe teren şi identificare a expresiei program de televiziune televizate a materialului empiric acumulat. 

Cursul se concentrează pe activităţi precum: activitate în auditoriu (identificarea spectrului tematic de subiecte, documentarea, scrierea şi evaluarea scenariilor); activitatea pe teren contactarea surselor, colectarea informaţiilor, filmare,  redactarea   produselor realizate; realizarea produsului final.

Cursul exploatează conceptele cheie ale  „Emisiuni Magazin audiovizuale”  – studierea preferinţelor auditoriului, specializarea şi diversitatea tematică, unghi de abordare personificat,   limbaj adaptat auditoriului, public ţintă, programare, problematică,  colorit etc.

Limba de predare a disciplinei este română şi rusă.

Disciplina este destinată studenţilor anului III de studii, specialitatea Jurnalism, care au urmat cursurile Jurnalism TV,  Montajul şi imaginea video,  Produsul TV.