Etica profesională
Discipline comune

   Codul deontologic - obligaţiuni profesionale pentru anumite profesii, de exemplu, pedagog, medic, savant, tehnolog etc. Codul deont.  explică, cum trebuie să fie specialistul, ce să respecte, ce datorii are şi ce drepturi. Pentru toţi lucrătorii sunt valabile aceleaşi norme generale şi particulare, dar valoarea lor este diferenţiată, funcţie de specialitate.

 

 

 

 

 

Protecția și ingineria mediului ambiant
Discipline comune

Cursul Protecția și Ingineria mediului ambiant face parte din cursurile de specialitate și este destinat studenților anului IIIL de la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică, specialitățile Chimie, Chimie Științe ale educației, Chimie biofarmaceutică.

Chimie fizică III. Sisteme disperse
Discipline comune

aduce o în caracterizarea proceselor fizico-chimice ce decurg în sisteme disperse. Examinarea materialul teoretic, realizarea lucrărilor de laborator din cadrul acestei unități de curs și soluționarea problemelor numerece va ajuta studenții mai bine să înțeleagă și să explice fenomenele și proprietățile caracteristice sistemelor disperse. Cunoștințele dobândite la examinarea acesei unități de curs

face parte din cursurile de specialitate și este destinat studenţilor anului IIIL de la Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică, Specialitatea 0500.1 Chimie, sem. V.

Tehnologia
Discipline comune

Tehnologia confecțiilor formeaza competente de specialitate in domeniul industriei ușoare

Химия металлов
Discipline comune

Химия металлов для групп с русским языком обучения по специальностям Химия и Биофармацевтическая химия.

Limba Franceză de Specialitate-Chimie
Discipline comune
Cursul Limba străină (franceza ) oferă studenților ocazia de a-și orienta cunoștințele și deprinderile de limbi străine înspre formarea și informarea academică și profesională. De asemenea, ei se vor iniția în elementele de bază ale comunicării academice și interculturale. Abordarea este centrată pe student, este orientată spre rezultatele învățării.
Organizat la cererea facultăților interesate, cursul urmărește dezvoltarea deprinderilor lingvistice profesionale, cu accent pe instanțele specializate în domeniul vizat. Obiectivele principale sunt: însușirea și utilizarea conceptelor, strategiilor și a metodelor de lucru specifice în domeniu (cu suport lingvistic în limba franceză), cu accent pe dezvoltarea tehnicilor și normelor de redactare ale textului științific, precum și pe dobândirea unui vocabular de specialitate variat. Studenții vor avea astfel ocazia de a înțelege formatele, structura și convențiile specifice genurilor științifice din domeniu și de a-și dezvolta capacitatea de a opera cu structuri lingvistice specifice acestuia, în limba franceză.
Disciplina are ca scop formarea competenţelor profesionale specificate în Planul de învăţământ în formula: Stăpânirea unui repertoriu lingvistic adecvat pentru înțelegerea mesajelor orale și scrise necesare obținerii informațiilor în scopuri profesionale Producerea mesajelor scrise de interes profesional prin utilizarea arsenalului asimilat de elemente de ordin morfo-sintactic și ortoepic. Posedarea unui vocabular specializat necesar înțelegerii și producerii mesajelor cu caracter profesional. Stăpânirea unei game vaste de expresii uzuale, pentru a participa la interacțiuni verbale în diverse contexte socio-culturale și profesionale. Adaptarea şi comunicarea coerentă a informaţiilor şi a problemelor din sfera biologiei moleculare specialiştilor şi nonspecialiştilor în domeniu.
Cursul a fost racordat cu Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi, care defineşte nivelurile de competenţă şi permit de a evalua progresul studentului la fiecare etapă a procesului de învăţare.
Cursul de Limba Franceza pentru studenţii de la facultatea de Chimie  este elaborat pentru nivelul BI. Limba de predare a cursului este limba franceză. Cursul este destinat studenţilor anului I de la ciclul licenţă
Termodinamica aplicată
Discipline comune

Disciplina “Termodinamica aplicată” este destinată studenţilor din anul IIL de la Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică, specialitatea „Chimie biofarmaceutică”, limba de instruire – română.

Însuşirea acestei discipline este indispensabilă specialiştilor în domeniul chimiei biofarmaceutice, deoarece le creează un sistem de gândire şi de abordare sistemică a proceselor fizico-chimice în baza principiilor şi legităţilor termodinamicii şi aplicării lor la rezolvarea unor probleme concrete în chimia farmaceutică şi a unor aspecte contemporane de dezvoltare ale chimiei fizice.

Un obiectiv principal al cursului este de a forma la studenţi o sugestie generală despre utilizarea metodelor fizico-chimice în producerea şi metabolismul preparatelor farmaceutice. Cunoştinţele obţinute de studenţi şi aptitudinile formate în rezultatul studierii disciplinei vor fi utilizate la rezolvarea problemelor de producere, analiză, transportare şi păstrare a precursorilor şi produselor finale farmaceutice, în studierea altor compartimente ale Chimiei fizice: bazele termodinamicii şi cineticii, bazele chimiei coloidale, biochimiei, chimiei farmaceutice, procese la interfaţă; dar şi la efectuarea unor cercetări în domeniul chimiei biofarmaceutice.

Bazele Chimiei Anorganice
Discipline comune

Disciplina Bazele Chimiei Anorganice este predată în limba română studenţilor anului I, Ciclul I, Licenţă de la Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică (specialitățile Chimie și  Chimie biofarmaceutică) de la secţia zi şi frecvenţă redusă.

Scopul disciplinei Bazele Chimiei Anorganice este de a familiariza studenţii cu noţiunile fundamentale şi aplicative privind compoziţia, structura și proprietățile substanțelor chimice.

Structura cursului urmează o tratare sistematică şi aprofundată a materialului care are ca obective însuşirea conceptelor fundamentale, a principiilor şi legilor de bază ale chimiei, posibilitatea determinării compoziţiei şi structurii substanţelor, stabilirea dependenţei proprietăţilor compușilor chimici de structură, ce contribuie la pregătirea completă şi performantă a unui specialist în domeniul general de studii Ştiinţe chimice.

Cataliză şi catalizatori
Discipline comune

Cursul teoretic la disciplina ”Cataliză și catalizatori” are drept scop de a familiariza studenţii cu noţiunile și aspectele principale ale catalizei.  În cadrul acestui curs  este examinată cinetica reacţiilor catalitice omogene, eterogene și enzimatice. Pe lângă aceasta, în curs sunt prezentate unele aspecte ale catalizei omogene (tipuri de mecanisme, cataliza acido-bazică, cataliza omogenă prin ioni și compuși complecși ai metalelor de tranziție) și teoriile centrilor activi ai catalizei eterogene, ”, limba de instruire – română.

În urma efectuării lucrărilor de laborator în cadrul acestei disciplini studenții vor fi capabili să determine  viteza reacției chimice catalitice, constantei de viteză, ordinile parțiale și globale de reacție, energia de activare.

Lucrările practice vor ajuta studenții să aplice cunoștințele teoretice obținute pentru soluționarea problemelor de determinare a parametrilor cinetici principali în cazul reacțiilor catalitice. 

            Cunoştinţele şi aptitudinile obţinute în cadrul  cursului „Cataliză și catalizatori”  vor ajuta studenţii la studiul unor capitole ale electrochimiei, chimiei coloidale, tehnologiei chimice, chimiei analitice şi vor contribui la formarea profesionistă a viitorilor specialişti în domeniu. 

                        Beneficierii cursului – studenţii Facultăţii Chimie şi Tehnologie Chimică, specialitatea „Chimie” și ”Chimie Biofarmaceuitcă”

Chimia analitică calitativă
Discipline comune

Cu ajutorul analizei chimice se determină compoziția substanțelor, calitatea materiilor prime utilizate în diverse industrii și se monitorizează procesele tehnologice. Sarcina studierii compoziției substanțelor simple sau compuse, izolate sau în amestec îi revine chimiei analitice. Scopul practic al chimiei analitice îl reprezintă analiza calitativă și cantitativă a amestecurilor de substanțe de importanță practică. Cursul Chimia analitică calitativă este predestinat studenților an. II, Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică, specialitatea Chimie. Disciplina are ca scop familiarizarea cu procesele care au loc în timpul separarării, mascării, identificării și analizei chimice a speciilor ionice. Competențele acumulate de studenți pe parcursul studierii acestei discipline vor fi folosite la identificare speciilor prezente în probe reale.

Chimia metalelor
Discipline comune

 Cursul "Chimia metalelor" este destinat studenţilor anului I, specialitățile Chimie și Chimie biofarmaceutică ai Facultăţii de Chimie şi Tehnologie Chimică, secţia zi și frecvență redusă. Pe parcursul acestui curs studenţii vor face cunoştinţă cu caracteristica generală a metalelor, obţinerea şi proprietăţile lor, precum şi întrebuinţarea acestora.

Despre importanţa acestei discipline în formarea specialiştilor în chimie vorbeşte faptul că aproximativ 80% din elementele naturale sunt metale. Industria contemporană e de neconceput fără metale, aliaje, compozite şi substanţe obţinute din diferite metale. Pentru a obţine aceste substanţe trebuie de cunoscut bine metodele de separare şi purificare a metalelor din minereuri. Cerinţele faţă de purificarea metalelor cresc cu fiecare an. Paralel cu industria metalurgică se perfecţionează şi metodele analitice de determinare a impurităţilor în produsul final. Iată de ce chimia metalelor se dezvoltă în complex cu alte ştiinţe şi metode rafinate de analiză.