Biotehnologii Agricole şi Industriale (Secția Biotehnologii industriale)
Semestrul III

Cursul de lecţii „Biotehnologii Agricole si Industrialeprezintă studenţilor principiile de utilizare a biosistemelor celule microbiene, vegetale sau animale, părţi ale acestora sau analogi moleculari – în bioindustrie. Cursul se bazează pe noțiuni de biochimie, microbiologie, fiziologie vegetală, genetică, ecologie etc. În cadrul cursului teoretic şi seminarelor studenţii vor cunoaşte domeniile de implementare integrată a realizărilor ştiinţelor biologice şi inginereşti, vor analiza concepte fundamentale care stau la baza creării produselor biomedicale, bioalimentare, biocosmetice etc. Biotehnologia alimentară implică procese de manipulare a enzimelor libere sau imobilizate ca şi a celulelor, pentru îmbunătăţirea calităţii alimentelor, prelungirea duratei de consum a fructelor şi legumelor, analiza compoziţiei chimice, analiza toxicologică. Biotehnologia alimentară include procesele microbiene de fermentaţie (datorită activităţii enzimelor intracelulare şi extracelulare), cu rol în creşterea aromei produselor fermentate, pentru conservarea alimentelor, pentru producerea de biomasă.