Aditivi în produse medicinale, cosmetice și alimentare
Semestrul I

Disciplina Aditivi în produse medicinale, cosmetice și alimentare are ca obiect de studiu aditivii utilizați în prelucrarea produselor medicinale, cosmetice și alimentare la folosirea cărora se obțin produse cu termenul de păstrare mai îndelungat și proprietăți organoleptice și fizico-chimice îmbunătățite.

Materii prime industriale fitoecologice
Semestrul I

Disciplina, „Materii Prime Industriale Fitoecologice” (MPIF),respectiv prezentul curs de 30 ore,  sunt  axate pe cercetarea, interpretarea și explicarea caracterului integrativ,locului în sistemul științelor cu atribuție la materiile prime, rolului și perspectivelor materiilor  prime fitoecologice, numite și produse vejetale,  înpromovarea producerilor industriale durabile.

 Totodată, la nivelul materialelor concrete  prezentul curs  are ca teme principale prezentarea unei serii de specii vegetale producăroare și respectiv produselor vegetale obținute dela aceste plante, metodelor și fluxurilor de procesare avansata a plantelor medicinale si aromatice, principiilor fitochimice active ale plantelor și produselor vegetale – materii prime fitoecologice respective,   procesarea avansata in scopul obtinerii de produse fitoterapeutice și  fitocosmetice, și descrierea preparatelor respective.

Materiile Prime Industriale Fitoecologice sunt deosebite de alte materii prime printr-un șir de avantaje de ordin economic, ecologic, social și de protecție a mediului, care se înscriu în prevederile strategiilor vectorului Dezvoltării Durabile(DD) a sistemului socio-uman, vector stabilit pentru sec. XXI ⃰. Acest vector/concept, totodată și tip de dezvoltare, după cum este formulat, orientează utilizarea resurselor naturale, producerile industriale și relațiile societății umane cu mediul natural de viață spre o dezvoltare progresivă continuă și nelimitată în timp în cadrul unui sistem integrat ecologo-socio-economic  global,care să asigurure condițiile decente de progres a tuturor aspectelor funcționării  societății umane pentru generațiile actuale și cele viitoare.  O expresie grafică generalizată a conținutului și scopurilor conceptului „Dezvoltării Durabile” este așa numitul „Triungi al durabilității” (fig.1) expus în diferite variante și destinat ca material ilustrativ, accesibil tuturor,  de explicare a vectorului Dezvoltării Durabile.

Materiale avansate în industria cosmetică, farmaceutică şi în protecţia mediului
Semestrul I

Bună ziua,

Sunt Sergiu Calancea, prof., facultatea chimie și tehnologie chimică. Rog înregistrarea disciplinei: Materiale avansate în industria cosmetică, farmaceutică şi în protecţia mediului, prevăzută pentru anul I, master, specialitatea Tehnologii moderne în industria cosmetică, farmaceutică şi în protecţia mediului.

Numai bine,

CS