Denumirea unității de curs |
Cursul universitar „Tehnologii informaționale în producția jurnalistică” este gândit astfel încât să le ofere studenţilor experienţa utilizării calculatorului personal ca instrument de producere a unor materiale mediatice diverse: ziare, reviste, buletine informative, broşuri, infografice, scheme publicitare și ilustraţii.
Disciplina "Prelucrarea Informației" constituie un element cheie în formarea studenților specializați în biblioteconomie, asistență informațională și arhivistică. Aceasta dezvoltă competențe esențiale pentru manipularea, organizarea și gestionarea eficientă a informației în diverse contexte.
Disciplina "Prelucrarea Informației" are ca scop să furnizeze studenților cunoștințe profunde și abilități practice în manipularea și gestionarea informației. Aceasta include procese precum clasificarea, indexarea și aplicarea metadatelor pentru a asigura o recuperare eficientă a informației.
Cursul Jurnalism TV are drept obiectiv de bază acumularea cunoştinţelor şi aprofundarea lor în domeniul dat, asigurând pregătirea specialiştilor în acest domeniu. Disciplina dată continuă procesul de formare a jurnaliştilor – reporteri, început cu disciplinele jurnalismului în presa scrisă şi cel radiofonic. Modulul, care include disciplinele Produsul TV și Arta discursului TV are drept scop formarea unor cunoștințe teoretice profunde în domeniul televiziunii, pornind de la nivelul existent de pregătire în specialitate al studenților, de la specificul producerii materialului jurnalistic, de la modernizarea rapidă a mijloacelor de transmitere a mesajului televizual și de la impactul lui asupra consumatorilor telemedia.
Cursul Jurnalism TV oferă cunoştinţe teoretice privind specificul televiziunii, funcţiile şi modalităţile distinctive de comunicare a televiziunii, caracteristicile genurilor de televiziune, în special cele informative, particularităţile muncii reportericeşti în televiziune. Cursul îmbină aspectele teoretice cu aprofundarea unor aptitudini practice de muncă la serviciul ştiri al canalului de televiziune, cultivând capacităţi de lucru în echipă, de filmare, producţie şi editare a imaginii, de paginare a jurnalelor de ştiri.
Cursul Teorii și tehnici ale publicității examinează mecanismele de activitate în sectorul publicitar, unul dintre cele mai active și dinamice domenii mediatice în ultimii ani în vederea promovării serviciilor sau produselor de marketing. Publicitatea astăzi constituie unul dintre sectoarele jurnalismului contemporan care se dezvoltă extrem de rapid atât sub formă de conținut, cât și sub forma tehnologiilor utilizate pentru promovarea produselor. Reieșind din interesul sporit al consumatorilor în vederea promovării celor mai diverse activități și produse din varii domenii de activitate economică, cursul dat va contribui la înţelegerea activităţilor de marketing în ansamblul lor, la înţelegerea acţiunii publicitare ca parte a activităţilor de marketing și la înţelegerea structurii dinamice şi a funcţiilor mesajului publicitar.
Explozia tehnicilor de comunicare, fenomen care a cunoscut o accelerare spectaculoasă în ultimele decenii, creează oportunităţi noi specialiştilor în publicitate şi relaţii publice. Tehnicile moderne de comunicare permit atingerea unor categorii de public din ce în ce mai mari şi într-un mod din ce în ce mai rapid, iată de ce acest curs îşi propune să transmită mesajul exact al provocărilor tehnologice ale sec. XXI, pentru ca viitorii specialişti să poată opera cu cele mai de perspectivă modalităţi de transmitere şi recepţionare a mesajului dorit.
Obiectivul general al disciplinei îl reprezintă crearea de abilități și competențe bazate pe pregătirea atât teoretică în cadrul orelor de curs, cât şi practică în cadrul orelor de laborator pentru soluționarea situaţiilor profesionale uzuale, înţelegând măsura reală în care, într-un context socio-economic specific, publicitatea poate contribui la vânzarea cât mai eficientă a unui produs.
Limba de predare a disciplinei este română şi rusă. Prezenta disciplină este destinată studenţilor anului II, specialitatea Jurnalism și Procese Mediatice.
Termeni-cheie: publicitate, marketing, agenție publicitară, planificare strategică, campanie publicitară, enunț publicitar, piață, produs, consumator, reclamă, brand, imagemaking