Suchergebnisse: 6
Fiind o expresie a exercitării puterii executive, administraţia publică se manifestă preponderent în organizarea şi asigurarea executării, dar şi în implementarea nemijlocită a prevederilor Constituţiei, a tuturor actelor normative şi a celorlalte acte juridice emise de autorităţile statului de drept.
Evoluţia democratică a sistemului politic, funcţionarea statului de drept, edificarea societăţii civile, desfăşurarea în complex a reformelor social-economice, afirmarea tot mai activă a Republicii Moldova pe plan internaţional şi în procesul de integrare europeană, presupune şi existenţa unei administraţii publice bazate pe valori şi principii democratice europene.
În acest context, un rol important i se atribuie, în primul rând, Administraţiei publice centrale, care este reprezentată de autorităţile puterii executive cu competenţe generale, în primul rând de Guvern şi Şeful statului, în măsura în care ele exercită funcţii administrative, de rând cu organele administraţiei publice centrale de specialitate. Administraţia publică centrală, ca parte a sistemului administraţiei publice, pentru a servi societatea, trebuie bine organizată şi dirijată în mod corespunzător. Organizarea administraţiei publice centrale prevede activitatea desfăşurată pe baze ştiinţifice de stabilire a structurii şi funcţionării acesteia, în scopul îndeplinirii în condiţii optime a sarcinilor ce-i revin de a satisface cât mai deplin cerinţele sociale.
Disciplina „Administraţia publică centrală” este una dintre principalele discipline fundamentale, prevăzută de planul de învăţământ pentru studenţii specialităţii „Administraţie publică”, studenţii acumulând 6 credite necesare pentru promovarea anilor de studii.
Scopul şi obiectivele cursului constă în acumularea cunoştinţelor şi formarea abilităţilor de bază, integrate în competenţe pentru studenţii specialităţii „Administraţie publică” prin specificul abordării ştiinţifice a tematicii din domeniul dat şi a strategiilor utilizate în procesul didactic..Prin pizma modernizării administraţiei publice în contextul integrării europene, disciplina „Administraţia publică centrală” se impune ca un obiect de studiu ştiinţific important şi actual. Disciplina urmează in planul de învăţământ disciplinelor fundamentale ca „Drept constituţional şi instituţii politice” şi „Drept administrativ” şi reprezintă un demers teoretico-practic centrat pe analiza structurilor şi mecanismelor de funcţionare a administraţiei publice centrale din Republica Moldova.
Scopul de bază al prezentului curs îl constituie însușirea eficientă de către masteranzi atît a legislației și politicii fiscale cît și a legislaţiei şi politicii vamale ale Uniunii Europene, tematica fiind redată sistematic, fiind împărțită în partea generală şi specială, cu înţelegerea şi cunoaşterea celor mai importante compartimente atîtale dreptului fiscal comunitar cît și a dreptului vamal comunitar, cum ar fi: componentele fiscale ale spațiului comunitar, armonizarea impozitării la nivel comunitar, evitarea dublei impuneri, conceptul uniunii vamale comunitare, politica vamală comunitară, subiecţii dreptului vamal comunitar, aplicarea tarifului vamal, procedura de vămuire a mărfurilor conform dreptului vamal comunitar, evaluarea vamală etc.
Totodată, cunoașterea celor mai importante acte internaționale, adoptate şi aplicate în domeniul activităţii economice externe, realizării operațiunilor comerciale externe, atît în domeniul fiscal cât şi domeniul vamal reprezintă o valoare adăugată în ansamblul activităților dedicate cercetării științificeatît a dreptului fiscal cît și a dreptului vamal.
Necesitatea armonizării cadrului normativ național, inclusiv în materie penală, la standardele Uniunii Europene a devenit o prioritate pentru Republica Moldova (și nu doar). Din această perspectivă, disciplina „Drept penal european” pune accentul, între altele, pe stabilirea limitelor de intervenție a Uniunii Europene în domeniul de reglementare a dreptului penal, astfel încât faptele prejudiciabile să fie incriminate și pedepsite în mod efectiv, cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanei.
Unități de conținut:
Tema 1. Aspecte generale privind dreptul penal european
Tema 2. Armonizarea legislaţiei penale naţionale cu cea a Uniunii Europene
Tema 3. Principiile dreptului penal european
Tema 4. Dreptul penal material european
Tema 5. Dreptul penitenciar european
Tema 6. Cooperarea europeană în materie penală
Tema 7. Protecţia drepturilor omului în cadrul dreptului penal european
Disciplina „Infracţiuni economice” (program masterat) asigură aprofundarea în domeniul studiilor de licenţă la disciplina „Drept penal. Partea Specială” (partea a II-a, Capitolul X „Infracţiuni economice” al părţii Speciale a Codului penal). În cadrul studiilor de licenţă la disciplina „Drept penal. Partea Specială”, materia studiată se referă la numai cinci articole din totalul de patruzeci şi trei de articole din Capitolul X „Infracţiuni economice” al părţii Speciale a Codului penal. Prin disciplina „Infracţiuni economice” (program masterat), masterandului i se generează ideea de a cerceta în profunzime şi de a elucida cât mai adecvat starea actuală a problematicii privind răspunderea pentru toate faptele care sunt prevăzute în Capitolul X al părţii Speciale a Codului penal.
Unități de conținut:
Tema 1: Noţiunea, caracterizarea generală şi tipurile infracţiunilor economice
Tema 2: Infracțiuni legate de circulația semnelor bănești, titlurilor de valoare, cardurilor sau altor instrumente de plată false (art. 236 și 237 CP RM)
Tema 3: Infracțiuni legate de obținerea/acordarea de credite, împrumuturi, despăgubiri/indemnizații de asigurare sau mijloace din fonduri externe (art. 238, 239 și 240 CP RM)
Tema 4: infracțiuni legate de gestiunea sau supravegherea băncii, a societății de investiții sau a societății de asigurări (art. 2391 și 2392 CP RM)
Tema 5: Infracţiuni săvârşite în sfera activităţii de întreprinzător (art. 241, 2411, 242, 2421-2423 CP RM)
Tema 6: Infracţiuni săvârșite în sfera distribuirii bunurilor (art. 243, 247 și 251 CP RM)
Tema 7: Infracţiuni fiscale (art. 244, 2441, 250 și 2502 CP RM)
Tema 8: Infracțiuni săvârșite pe piața gazelor naturale sau pe piața energiei electrice (art. 2442 și 2443 CP RM)
Tema 9: Infracţiuni săvârșite pe piața financiară bancară sau nebancară (art. 2442, 2443, 245-2453, 2455, 2456, 2458, 24511 și 24512 CP RM)
Tema 10: Infracţiuni în domeniul societăților comerciale (art. 2454, 2459 și 24510 CP RM)
Tema 11: Infracţiuni săvârşite în sfera concurenței (art. 246 și 2461 CP RM)
Tema 12: Infracţiuni săvârşite în sfera consumului de bunuri, servicii și lucrări (art. 2462, 2501 și 256 CP RM)
Tema 13: Infracţiuni săvârşite în sfera activităţii economice externe (art. 248, 2481, 2482 și 249 CP RM)
Tema 14: Infracţiuni legate de insolvabilitate (art. 252 și 253 CP RM)
Tema 15: Infracţiuni legate de executarea construcțiilor și exploatarea fondului de locuinţe (art. 257, 2571 și 258 CP RM)
.1 Tehnologia informaMatematici aplicate constă în formarea competențelor profesionale specifice și a finalităților de studiu ce țin de utilizarea conceptelor, teoriilor și metodelor acestei discipline, care se referă la vectori, linii și suprafețe în plan și în spațiu, spații vectoriale, operatori liniari, funcții biliniare, serii numerice și funcționale, funcții de mai multe variabile, ecuații diferențiale ș.a.
Cursul Matematici aplicate include câteva compartimente ale matematicii, cum ar fi: geometria analitică, algebra liniară, analiza matematică și ecuaţii diferenţiale. Cursul serveşte drept suport teoretic, metodologic şi aplicativ pentru diverse discipline incluse în planurile de învăţământ la specialităţile TI. Este direcţionat spre elaborarea metodelor de rezolvare a unor probleme legate cu domeniul tehnologiilor informaționale.
În afară de înzestrarea viitorului specialist în Tehnologii informaționale cu un instrument eficient de studiu şi elaborare a diferitor modele, cursul Matematici aplicate va forma deprinderi de a judeca logic, de a analiza diverse situaţii şi de a argumenta deciziile, de a formula clar şi corect problemele, de a propune diverse metode pentru soluţionarea lor.
Cursul Matematici aplicate este unul fundamental, destinat studenților anului I, ciclul I Licență, specialitatea Tehnologia informației, Facultatea de Fizică și Inginerie. Cursul este predat în limba rusă.
Programarea în Python a fost introdusă pentru studiu la anul I licență, deoarece în ultimii ani limbajul de programare Python a crescut vertiginos în domeniile de utilizare. Azi acest limbaj se află în top trei cele mai utilizate limbaje de programare. De la apariția sa în anul 1991 și pînă azi a devenit aplicabil de dezvoltatorii de software, cercetători, elevi, studenți, dar și mulți alți specialiști, deoarece Python este un limbaj de programare de nivel înalt, interpretabil, cu o sintaxă simplă, ceea ce face codul ușor de citit și extrem de ușor de utilizat, chiar și de începători.
Cursul Programarea în Python are statutul de curs fundamental. Cursul este planificat pentru studenţii anului I, specialitatea Informatică și Informatică aplicată şi are drept scop studierea limbajului de programare Python, care va putea fi utilizat ulterior pentru de studenţii interesaţi în realizarea calculelor matematice, pentru dezvoltarea aplicațiilor desktop, dar și ale aplicațiilor web, în analiza datelor, în machine learning etc. De asemenea, în cadrul acestui curs studenții vor face cunoștință cu cele mai uzuale biblioteci și framework-uri Python.