Opțiuni înscriere

Dreptul afacerilor 2021-2021
Anul IV

DREPTUL AFACERILOR este o disciplină de studiu destinată pregătirii specialiştilor în domeniul dreptului (domeniul de formare profesională 0421 Drept), organizat de Facultatea de Drept a USM. Dreptul afacerilor îşi are fundamentul în actele normative naţionale, este o subramură de drept privat care studiază, în complexitate, ansamblul normelor juridice ce reglementează activitatea de întreprinzător.
Conţinutul disciplinei Dreptul afacerilor include ansamblul de subiecte ce se referă la studierea noţiunilor fundamentale, conceptelor şi categorii juridice existente în legislaţia civilă ce se referă la întreprinzători şi activitatea lor. Fiind o continuitate logică a disciplinelor studiate anterior, dreptul afacerilor se bazează pe cunoştinţele studenţilor acumulate la teoria generală a dreptului, dreptul constituțional, dar îndeosebi pe cele cultivate la dreptul privat roman și dreptul civil.
Temele disciplinei aprofundează şi dezvoltă teme impuse de actele legislative care reglementează raporturile juridice de mare complexitate, referindu-se, în special, la statutul juridic al întreprinzătorilor persoane fizice şi juridice, regimul juridic al diverselor tipuri de activităţi de întreprinzător (afaceri), regimul juridic al patrimoniului întreprinzătorilor, metode de intervenţie a statului în activitatea de întreprinzător, alte fenomene juridice ce contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri.
Studierea dreptului afacerilor ajută studenţii să înţeleagă esenţa reglementărilor juridice care organizează şi ordonează circuitul comercial, să formeze aptitudini necesare pentru pregătirea juriştilor care se specializează în dreptul corporativ, să poată interpreta şi aplica legislaţia pertinentă, corect să califice faptele juridice care dă naştere, modifică sau stinge raporturi juridice, să adopte decizii profesionale corecte. De asemenea, studierea disciplinei contribuie la formarea unui licenţiat în drept care deţine cunoştinţe sistemice în domeniul reglementării juridice a activităţii de întreprinzător, deprinderilor de căutare, sistematizare, analiză complexă şi interpretare a actelor normative din domeniu, calitatea de a evidenţia tendinţele de dezvoltare a legislaţiei etc.
Însuşirea disciplinei respective permite să pregătească absolventul facultăţii de drept pentru activitatea practică, să folosească cunoştinţele acumulate cu cunoştinţă de cauză, să-şi educe deprinderi şi aptitudini de aplicare a normelor juridice, să înveze să facă anumite lucruri (să cunoască statutul întreprinzătorilor, să elaboreze proecte de acte corporative, acte normative etc.) de care va avea nevoie atunci când se va încadra în câmpul muncii. Cunoaşterea de către un absolvent a practicii de aplicare a normelor juridice ce formează dreptul afacerilor este chezăşia succesului profesional şi o posbilitate sigură de a obţine o muncă onorabilă.

Autoînscriere (Student)
Autoînscriere (Student)