II. ETAPELE ELABORĂRII TEZEI DE LICENŢĂ/MASTER C. PREZENTAREA TEZEI LA DEPARTAMENT

1. II. ETAPELE ELABORĂRII TEZEI DE LICENŢĂ/MASTER C. PREZENTAREA TEZEI LA DEPARTAMENT

C. PREZENTAREA TEZEI LA DEPARTAMENT

 

2.9. Susţinerea prealabilă

 

Susţinerea prealabilă este etapa procesului de realizare a tezei de licenţă/master prin care se presupune activitatea de monitorizare a nivelului de pregătire a acesteia. Prin susţinerea prealabilă se urmăreşte evaluarea finalităţilor şi competenţelor acumulate în urma investigării problemei cercetate de către comisiile organizate în acest scop. Acest proces necesită demonstrarea unei lucrări finisate pentru a obţine confirmarea de prezentare publică în cadrul comisiilor de licenţă/master. La această etapă teza trebuie să fie prezentată în formă imprimată, respectând parametrii de tehnoredactare cu toate compartimentele prevăzute de structură, iar pe foia de titlu, în mod obligator, va fi consemnat acordul conducătorului ştiinţific.

Comisia se va întruni într-o componenţă stabilită în prealabil de către departament: preşedinte şi membri. Teza de licenţă/master va fi examinată de toţi membrii comisiei, după care vor urma întrebări de constatare a gradului de pregătire şi de cunoaştere a conţinutului. Comisia va stabili nivelul de instruire a studentului/masterandului pentru susţinerea publică, iar ulterior va explica modalitatea şi termenele de prezentare a tezelor pentru depunerea la departament. Comisia este în măsură de a face toate recomandările şi sugestiile necesare pentru sporirea calităţii tezelor.

Decizia Comisiei de examinare prealabilă se certifică prin introducerea în borderourile de examinare a calificativelor „admis/respins” şi este decisivă pentru promovarea autorului tezei spre susţinerea publică finală. Respingerea de către Comisie a studentului/masterandului în faza respectivă presupune imposibilitatea acestuia de a pretinde în anul universitar curent titlul de licenţiat sau cel de master, în domeniile de pregătire profesională respectivă.

 

2.10. Termenele şi alte cerinţe de prezentare

a tezei la departament

 

Teza de licenţă/master trebuie să fie prezentată la departament de specialitate cu 10-15 zile înainte de începerea examenului de licenţă/susţinerii publice a tezei de master. Teza va fi prezentată în formă finisată, cu executarea tuturor modificărilor de rigoare recomandate de Comisia pentru susţinerea prealabilă. Prezentarea tezei se consemnează într-un registru ţinut la departament.

De asemenea, într-o folie separată se va plasa în interiorul tezei „Avizul” conducătorului ştiinţific, pentru teza de licenţă. Pentru teza de master folia va conţine nu doar „Avizul” conducătorului, ci şi „Recenzia” lucrării efectuată de un specialist din afara instituţiei în cadrul căreia a fost elaborată teza.

Copertarea tezei se va face prin îndosariere (legare) cu spirală plastică, iar coperta este recomandabil să fie transparentă. În mod obligatoriu, pe foia de titlu a tezei va fi consemnat de către conducătorul ştiinţific acordul său pentru admiterea studentului/masterandului la susţinerea publică cu semnătura sa.

 

2.11. Avizul

 

Avizul conducătorului ştiinţific reprezintă o evaluare a calităţii tezei şi a prestaţiei studentului pe parcursul elaborării acesteia, realizată în formă scrisă de către conducătorul ştiinţific. Avizul va conţine următoarele specificări: facultatea, domeniul de formare profesională, specialitatea, grupa academică, tema tezei de licenţă, studentul care a elaborat teza de licenţă, conducătorul ştiinţific. Conform recomandărilor serviciilor universitare de profil, Avizul trebuie să includă următoarele compartimente:

I. Forma lucrării:

-    Respectarea rigorilor privind cerinţele de tehnoredactare, normele gramaticale în vigoare şi referinţele.

-    Corectitudinea structurării tezei (foaia de titlu, introducerea, conţinutul, concluzii, referinţe bibliografice, anexe, rezumatul, simetria conţinutului).

II. Conţinutul proiectului de cercetare:

-    Gradul de argumentare a actualităţii temei tezei.

-    Demonstrarea competenţelor de cercetare (elaborarea ipotezei, selectarea metodelor de cercetare, colectarea şi interpretarea datelor, sintetizarea părţii teoretice, concordanţa cu partea practică etc.).

-    Calitatea cercetării efectuate.

-    Valoarea ştiinţifică şi/sau aplicativă a tezei de licenţă.

III. Gradul de responsabilitate şi atitudinea studentului.

IV. Concluzii.

V. Decizia.

Totuşi, în opinia autorilor prezentului Ghid, structura Avizului de mai sus este una cu titlu de recomandare. La discreţia conducătorului ştiinţific Avizul poate avea şi altă formă, dar conţinutul va fi axat preponderent pe aspectele invocate mai sus.

Avizul se elaborează de către conducătorul ştiinţific al tezei de licenţă/ master şi, în mod obligatoriu, urmează a fi autentificat prin semnătura acestuia şi ştampila facultăţii.

 

2.12. Recenzia

 

Recenzia este un document necesar pentru teza de master. În ea se conţine o analiză succintă cu caracter critic-apreciativ a lucrării ştiinţifice elaborate de către masterand. Ea este redactată de către un specialist în domeniul investigat de către autorul tezei, care nu a participat direct la elaborarea lucrării. Recenzent poate fi un reprezentant al mediului academic, specialist în domeniu, şi în acest caz este recomandabil ca acesta să deţină titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe, precum şi să fie din afara instituţiei în cadrul căreia este elaborată teza de master. De asemenea, persoana care a recenzat teza de master poate reprezenta sectorul de producţie, în cazul tezelor cu tematica administrativă, fiind vorba despre funcţionari publici aflaţi în funcţii de conducere sau de persoane cu funcţii de demnitate publică. În condiţiile în care, un rol important în structura tezei de master revine cercetării aplicative (studiului de caz) realizate în teren, este recomandabil ca recenzia să fie elaborată de un specialist implicat în problema cercetată de autor.

Recenzia va include, în special, analiza conţinutului tezei şi mai puţin a prestaţiei autorului, aspect ce în mod firesc este mai puţin cunoscut de către recenzent. Autorul recenziei se va axa pe logica structurării tezei raportată la scopurile şi obiectivele cercetării, pe calitatea limbajului, pe profunzimea elaborărilor teoretice şi pe gradul de aplicabilitate practică a concluziilor şi recomandărilor. La final recenzentul îşi va expune părerea cu privire la calitatea tezei de master, după care va autentifica conţinutul recenziei prin semnătură şi ştampila instituţiei pe care o reprezintă.