Biotehnologia
Anul III

Disciplina Biotehnologie  reprezintă un curs normativ, destinat studenților anului III de studii, specialitatea Biologie. Ea întruneşte în sine realizările practice în diferite domenii ale biologiei. Studenţii se familiarizează cu biotehnologiile tradiţionale şi cele moderne. În cadrul procesului de predare-învăţare-evaluare sunt reflectate beneficiile şi riscurile acestor biotehnologii.

Biosecuritatea
Anul III

Cursul Biosecuritatea -  reprezintă un curs normativ, destinat studenților anului III de studii, specialităţilor Biologie, Biologie moleculară, Ecologie. Cursul reflecta necesitatile actuale de prevenire si protectie atit a biodiversitatii cit si societatii umane de eventuale, potentiale riscuri, hazarduri legate de activitati in domeniul ingineriei genice, organizmelor modificate genetic, principiilor si tehnologiilor de obtinere si utilizare ale acestora. Obiectul  conţine regulamente si directive internationale si nationale privind securitatea biologica, metodologiile de asigurare a securitatii biologice. 

Sisteme şi mecanisme de reglare şi adaptare în organismul uman
Anul III

Cursul „Sisteme şi mecanisme de reglare şi adaptare in organismul uman” -  reprezintă un curs normativ, destinat studenților anului III de studii, specialităţilor Biologie, Biologie moleculară, Ecologie.Sisteme şi mecanisme de reglare şi adaptare in organismul uman  este un curs despre mecanismele si procesele de  reglare si adaptare la organismul uman si in general la organismele vii in dependenta de factorii  biotici si abiotici. Cursul este axat pe studiul factorilor ce influenteaza asupra organismelor vii si in special al omului si a proceselor fiziologice de adaptare si reglare la aparitia noilor conditii. Obiectul  conţine o mare gamă de poziţii teoretice şi practice. In cadrul cursului sunt elucidate procese si fenomene de adaptare a organismelor vii si a corpului uman la actiunea diferitor factori de stress descrierea acestor factori si legitatile generale de adaptare, mecanismele de reglare in diverse situatii.

Sisteme şi mecanisme de reglare şi adaptare in organismul uman  reprezinta un obiect fundamental de studiu si cunoastere a proceselor fiziologice si mecanismele de adaptare a organismelor vii si corpului uman la schimbarea factorilor de mediu si in diverse situatii de stress. Cursul are scopul de a forma o concepţie corectă asupra fenomenelor fiziologice ce au loc in mecanismele de adaptare si reglare la conditii noi, de a intensifica activitatea creativă a studenţilor şi pregătirea lor pentru activitatea pedagogică în domeniul Biologiei

Curs opţional la didactica biologiei
Anul III

     

     Cursul opţional la didactica biologiei are ca obiect de studiu metodologia cunoaşterii ştiinţifice în general şi a celei biologice în special şi implementarea ei la nivel educaţional.

     Cursul opţional la didactica biologiei îşi propune familiarizarea studenţilor cu aspectele metodologice ale cunoaşterii ştiinţifice şi aplicarea ei la nivel educaţional în predarea biologiei. Studenţii însuşesc principalele metode active de învăţare: observaţia şi experimentul, fac cunoştinţă cu etapele experimentului ştiinţific, cu tipuri de experiment, cu proiectarea logistică şi metodologică a unui experiment ştiinţific. O importanţă deosebită în cadrul cursului se acordă elementelor de didactică a experimentului biologic. Studenţii însuşesc cunoştinţe şi capătă deprinderi de proiectare şi executare a experimentelor şcolare demonstrative, de realizare a unor experimente de lungă durată şi de planificare a observaţiilor asupra diferitor fenomene şi obiecte biologice.

     Cursul opţional la didactica biologiei este predat în limba română.

     Cursul opţional la didactica biologiei este destinat studenţilor anului III, specialitatea Biologia.