Geografia fizică generală
Anul I

Geografia este o ramură consacrată a ştiinţei încă din Antichitate, care însă s-a impus în rîndul ştiinţelor propriu-zise abia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Denumirea ştiinţei de geografie a fost dată de Eratostene (sec III î.e.n.) şi plecând de la etimologia termenului de geografie (ghea=Pământ; graphien=descriere) s-a identificat şi o primă definiţie a geografiei: ştiinţa care se ocupă cu descrierea Pământului.
Evoluţia noţiunilor, categoriilor, legilor şi teoriilor cu care operează această ştiinţă au impus, în timp, o redefinire continuă a geografiei.

Geografia Umana Generala
Anul I

Geografia umană generală este prima disciplină din domeniul geografiei umane studiată de către studenţii de la specialitatea „Geografie”. Conţinutul cursului cuprinde studierea bazelor teoretice şi metodologice ale Geografiei umane: evoluţia ca ştiinţă, obiectivele şi ramurile ştiinţei, principalele şcoli ştiinţifice, metodele de cercetare utilizate ş.a. Urmează studierea bazelor ştiinţifice ale studierii uman-geografice a mediului: organizarea politică, populaţia, resursele naturale, economia. Materia studiată la această disciplină va servi drept suport pentru studierea altor discipline geografice.

Geologie generală
Anul I

Programa obiectului Geologie generală prevede însuşirea noţiunilor geologice necesare pentru crearea unor cunoştinţe generale despre fenomenele fizice, care au avut loc în masivele de roci pe parcursul timpului geologic.

În programa de studiu sunt incluse concepţii contemporane asupra originii, compoziţiei şi structurii Pământului şi a crustei terestre, include noţiuni elementare din mineralogie şi petrografie, aspecte generale din geologia dinamică, geologia istorică, getectonică, geologia zăcămintelor minerale utile şi hidrogeologie; sunt abordate unele probleme ecogeologice.

Spre sfârşitul studiului studentul este obligat să determine diferite minerale, roci, minereuri, unele reminiscenţe de faună şi floră fosilă, să se orienteze în grafica geologică, să cunoască aspecte importante din dinamica dezvoltării Pământului începând cu perioada pregeologică până în prezent.

În procesul expunerii materialului se recomandă a orienta studentul spre respectarea normelor şi legilor de protecţie a naturii şi a echilibrului dinamic stabilit în mediul ambiant.

Programa prevede prezentarea de catre studenţi a unor referate speciale în care sunt abordate diferite probleme geologice globale, regionale sau locale. Referatele pentru studenţi sunt obligatorii.

Cursul se încheie cu o practică geologico-didactică pe teren. Pe parcursul acesteia se studiază diferite roci, aflate în zăcământ natural, se colectează diferite mostre de roci şi reminiscenţe faunistice; în baza măsurărilor geologico-structurale se întocmesc scheme litostratigrafice, se construesc secţiuni geologice.

Geografia resurselor naturale
Anul I

 

Geografia resurselor naturale este o ramură a geografiei, situată la interferenţa ştiinţelor fizico-geografice şi a celor uman-geografice. Domeniul de studiu îl constituie fondul de resurse naturale al Terrei. Cursul este destinat studenţilor de la specialitatea „Geografie” şi este necesar întrucât formează competenţe necesare unui specialist geograf şi are ca obiectiv primordial formarea unei atitudini adecvate a studenţilor faţă de mediul geografic, în general şi faţă de resursele naturale, în particular. Materia studiată la această disciplină va servi drept suport pentru studierea altor discipline geografice.

 

 

 

Statistica în Geografie
Anul I

Statistica in Geografie - Cursul de statistică geografică este o disciplină care are drept scop obţinerea unor cunoştinţe elementare asupra varietăţii indicatorilor statistici, metodelor de prelucrare a lor în sensul alcătuirii seriilor de variaţii şi a grupărilor accesibile pentru analiza grafică şi cartografică a fenomenelor social-economice

Topografia - Cartografia
Anul I

Topografia se ocupă cu elaborarea şi construcţia diferitor aparate şi instrumente optice şi mecanice folosite în domeniile topografice, cât şi metodele distincte de lucru în direcţia planimetrică cât şi cea altimetrică, pentru reprezentarea şi redarea suprafeţei curbe a Terrei pe o suprafaţă plană, iar pe de altă parte modalităţile de utilizare a aparatelor mecanice şi cele optice tradiţionale cât şi cele sofisticate, cu utilajele contemporane de prelucrare a datelor obţinute prin metodele de distanţă, cu metodele sofisticate de prelucrare a datelor obţinute de sateliţii artificiali.

Cartografia se ocupă cu studierea metodelor şi procedeelor de reprezentare şi redare a formelor de relief pe plan local, regional, continental sau global a hărţilor geografice la diferite scări,  Obiectul de studiu include studiul şi procedeele de aplicare a diferitor proiecţii cartografice. Ca scop final este nu numai construcţia hărţilor fizico geografice, dar şi a hărţilor tematice pentru  diferite scopuri ştiinţifice, practice…