SEMINOLOGIE ŞI PEPINIERE
Anul II

Seminologia şi pepiniere silvice sunt părţi componente ale disciplinei împăduriri care în silvicultură au caracter aplicativ şi se ocupă de planificare şi organizarea lucrărilor silvotehnice de recoltarea, prelucrarea şi pregătirea pentru semănat a seminţelor speciilor forestiere, precum şi creşterea puieţilor în pepiniere.

Seminţele se folosesc în silvicultură ca material forestier de reproducere la efectuarea lucrărilor de împăduriri. De calitatea seminţelor depinde productivitatea viitoarelor păduri. De aceea seminţele se recoltează cu preferinţă din arboreturi viguroase şi din plantaţii special amenajate numite rezervaţii de seminţe. Seminţele astfel recoltate deţin caracteristici ereditare superioare moştenite de la arborii maturi.

Pepinierele la rândul său au ca scop cultivarea materialului de plantat de cea mai înaltă calitate. Creşterea materialului de plantat în pepiniere este necesară deoarece nu întotdeauna este posibilă constituirea pădurii prin semănături directe. Pe terenuri erodate, supuse alunecărilor de teren, tasate, inerbate plantulele firave răsărite nu pot rezista concurenţei cu buruienile şi  cu condiţiile pedoecologice nefavorabile.

Această disciplină are menirea de a forma competenţe necesare unui specialist în domeniul împăduririlor, având ca obiectiv fundamental de formare la studenţi a unor aptitudini şi abilităţi la crearea noilor arborete în baza unor tehnologii moderne fundamentate ecologic, ceea ce contribuie la ameliorarea stării mediului înconjurător. Materia studiată la această disciplină serveşte drept suport pentru studierea altor discipline de domeniu.

Dendrologia
Anul II

Cursul Dendrologie are ca scop însușirea teopretică și practică de către studenți a importanței deosebite ale speciilor lemnoase în formarea biocenozelor forestiere. Se pune accent pe descrierea principalelelor specii lemnoase ce se regăsesc la nivelul ţării noastre, specii autohtone sau exotice, promovate în scop cultural, experimental sau ornamental, pe informații privind organografia și morfologia speciilor dendrologice indigene și cultivate în vederea recunoașterii acestora, informarea despre ecologia și răspândirea lor în R.Moldova.

SISTEME INFORMAŢIONALE GEOSPAŢIALE ŞI CADASTRU FORESTIER
Anul II

Sistemele Informaționale geografice sunt utilizate pentru a crea, stoca, analiza și prelucra informații distribuite spațial printr-un proces computerizat. Tehnologiile GIS, combinație dintre științele pământului și tehnologiile informaționale reprezintă o instruire în evoluție. În întreaga lume se conturează tot mai multe cariere de GIS în diferite sectoare ale pieței, științele mediului, managementul resurselor, silvicultură, cadastru, domenii private, etc. Cursul “Sisteme informaționale geospațiale și cadastru forestier” este predat la Universitatea de Stat din Moldova la Facultatea Biologie și Pedologie, specialitatea Silvicultură și grădini publice și se adresează studenților de la secțiile cu frecvență și frecvență redusă.

Entomologia şi Fitopatologia forestieră
Anul II

Disciplina ” Fitopatologie forestieră,, are ca scop instruirea teoretică și practică a studenților în vederea insușirii metodologiilor de recunoaștere a bolilor plantelor și a celor mai eficace tehnologii de prevenire și combatere a acestora. Un loc aparte se va rezerva studierii interrelațiilor care se stabilesc între plantele gazdă și agenții fitopatogeni, în strânsă corelație cu factorii climatici și tehnologici, cu diferite influențe asupra arboretelor productive formate din specii autohtone valoroase economic şi social. Obiectivul cursului constă în studierea factorilor vătămători abiotici, dăunătorilor biotici din pădure, cât şi îmbinarea în combaterea dăunătorilor forestieri măsurilor silviculturale cu cele biotehnice, biologice şi chimice, în aşa mod încât poluarea mediului şi prejudiciile aduse pădurii să fie cât mai reduse. Disciplina dată v-a contribui la crearea competenţelor necesare cunoașterii fundamentelor teoretice ale silviculturii din perspectiva gestionării durabile ale fondului silvic, fondului spaţiilor verzi, fondului ariilor protejate şi al conservării biodiversităţii, asigurării condiţiilor de funcţionare şi dezvoltare a ecosistemelor silvice, a principalelor specii de floră şi faună forestieră, a spaţiilor verzi urbane şi periurbane şi înţelegerii interacţiunii lor cu factorii ecologici.