Noi softuri și riscuri de utilizare a IT în Silvicultură constituie disciplina ce fundamentează activitate entităților silvice le un alt nivel, prin care se automatizează procesul de producție.
Istoria pădurilor și a silviculturii reprezintă o disciplină silvică care include întreg ansamblul de preocupări privind cunoaşterea evoluţiei pădurilor sub aspect spaţial şi temporal din cele mai vechi timpuri. Studenţii fac cunoştinţă cu specificul evoluţiei spaţiale a terenurilor acoperite cu vegetaţie forestieră la nivel global, continental, zonal (spaţiul Carpato-Danubian) şi în special, spaţiul geografic dintre r. Prut şi fl. Nistru.
Studiul lemnuluieste o știință relativ nouă, deși întrebuințarea lemnului este foarte veche. Progresele mari în domeniul industrial, unde lemnul și-a lărgit neîncetat poziția sa ca materie primă, reclamă cunoștințe din ce în ce mai aprofundate asupra acestei materii. Astfel, studiul lemnului constituie o introducere în tehnologiile de prelucrare a lemnului.
Tehnologia exploatărilor forestiere ca activitate productivă, este definită ca reprezentând ansamblul activităților prin care se extrage și se pune în valoare masa lemnoasă, cu scopul de a se asigura condiții optime de dezvoltare și regenerare a arboretelor și de a satisface cerințe ale societății.