Bioprocese în industria chimică
Anul III

Disciplina Bioprocese în industria chimică are ca scop familiarizarea studenților specialității Tehnologia chimică industrială cu structura, proprietățile și biosinteza industrială a principalelor substanțe de interes în industria chimică, textilă, energetică, tehnică, farmaceutică. În același timp disciplina include tehnologia substanțelor sinteza cărora presupune una sau mai multe etape biocatalitice (biocataliză), funcționalizarea biocatalitică a polimerilor, biotehnologii ambientale și metode fizice de stabilire a identității și purității produselor finite.  

TEHNOLOGIA PRODUSELOR ALIMENTARE
Anul III

Creator de curs - Viorica GLADCHI, dr., prof.univ.

Disciplina  Tehnologia produselor alimentare  reprezintă  o parte  componentă importantă   în formarea specialistului în domeniul  tehnologiei cimice, fiind o ramură a științelor tehnice care cuprinde elaborări, argumentări teoretice și experimentale a principiilor științifice de fabricare a produselor alimentare. Tehnologia produselor alimentare include investigații teoretice și practice destinate modernizării fluxului tehnologic de producere a alimentelor, ameliorării calității lor, optimizării procedeelor de obținere a semifabricatelor și produselor finite. De asemenea tehnologia produselor alimentare cuprinde metode de verificare a proprietăților alimentelor în scopul obținerii produselor sigure pentru consum. Cursul include studiul principalelor operații și faze ale proceselor tehnologice, sensul, în care calitatea materiei prime și a proceselor tehnologice influențează calitatea produselor finite. În acest context se studiază tehnologiile de producere a unui șir de produse alimentare, sortimentul și indicatorii de calitate ai acestora. Sunt examinate mai detaliat procesele din ramurile industriei alimentare autohtone, modalitățile de valorificare superioară a materiilor prime, subliniindu-se direcțiile moderne de dezvoltare, precum și perspectivelel pe plan mondial și în țară.

Metode de determinare a poluării de la producerile chimice
Anul III

  

Disciplina „Metode de determinare a poluării de la producerile chimice "  are drept scop formarea cunoştinţelor teoretice şi practice   în domeniul  determinării  poluării industriale.  Disciplina data include studii ale metodelor de analiză a poluanţilor, ce  determină  gradul de poluare a apelor naturale şi reziduale, a aerului atmosferic şi obţinerea abilităţilor practice pentru determinarea lor experimentală. Se vor studia   sursele de poluare, formele  de migrare și metodele  de determinare a poluanților din apele naturale  și reziduale: ioni de metale grele,  produse  petroliere, compuşi  tensioactivi , pesticide.  La fel se vor analiza sursele  de poluare și metodele de analiză a aerului atmosferic  cu monoxidul şi dioxidul de azot,  cu oxizi de sulf, monoxidul și dioxidului de carbon,   compuși  organici volatile,   particule în  suspensie și al..

     Studenții  își vor forma competențe specifice în domeniul  selectării metodelor  adecvate de analiză a poluanților de la producerile chimice, reeșind din sursele de poluare, natura și caracteristicile lor. Se vor stabili legături interdisciplinare reeșind din aplicarea metodelor matematice de calcul, a naturii și structurii chimice ale poluanților, tehnologiile chimice ca surse de poluare și în final  ca scop - protecția mediului ambiant. Astfel studenții obțin abilitatea  de  calcul a concentrației poluanților, utilizând diferite metode de analiză și control.