Disciplina Tehnologia chimică anorganică este adresată studenţilor de la programele de studii cu profil tehnologic de la ciclul licenţă.
- Teacher: Vladislav Blonschi
- Teacher: Elena Bunduchi
Disciplina Tehnologia chimică anorganică este adresată studenţilor de la programele de studii cu profil tehnologic de la ciclul licenţă.
Disciplina „Coloranţi naturali și de sinteză" are scopul de a familiariza masteranzii an.I, specializaţi în domeniul Tehnologiei produselor cosmetice și medicinale cu coloranţi naturali şi sintetici, care pot fi utilizaţi în acest domeniu. O deosebită atenţie se acordă cerinţelor faţă de coloranţii alimentari cosmetici şi medicinali.
Obiectivul principal al „Coloranţi naturali și de sinteză" este de a asigura un nivel de cunoştinţe sistematizate şi actualizate, necesar şi suficient pentru a forma specialişti de înaltă calificare în domeniul Tehnologiei produselor cosmetice și medicinale. Acestă disciplină este de o mare importanţă pentru cunoașterea compoziției chimice a produselor cosmetice și medicinale, determinată de utilizarea coloranților.
Programul de studii are ca obiective curente instruirea teoretică și practică a studenţilor pentru cunoaşterea şi aplicarea măsurilor de creştere a calităţii produselor cosmetice și medicinale. Instruirea practică include dezvoltarea abilităţilor de aplicare practică a noţiunilor teoretice şi tehnicilor experimentale de extragere și determinare a concentrațiilor coloranților din materia primă vegetală. In cadrul practicumului masteranzii fac cunoştinţă cu metodele de extragere a coloranţilor organici din surse naturale şi cu unele metode de sinteză; studiază metodele de obţinere a preparatelor colorate pe bază de coloranţi alimentari, costmetici şi farmaceutici.
Cursul de lecţii la disciplina „Coloranţi naturali și de sinteză" este elaborat pentru studenţii ciclului II masterat, ce se specializează în domeniul Tehnologiei produselor cosmetice și medicinale din cadrul Facultăţii de Chimie şi Tehnologie Chimică, USM.....
Chimia farmaceutica se ocupa cu descrierea metodelor de analiza a substantelor medicamentoase. sarcina principala fiind elaborarea de noi principii si metode de sinteza a noilor substante biologic active.
Cursul normativ „Metode fizico-chimice de analiză” are ca scop formarea concepţiei generale despre metodele fizico-chimice de analiză, metodologia realizării lor, rolul, importanţa practică şi avantajele acestora. Actualmente circa 70% din tot lotul de analize chimice se realizează folosind metodele fizico-chimice de analiză. Aceste metode se folosesc în cazul efectuării analizei sistemelor policomponente, care conţin microcomponenţi la nivel de urme, însă informaţia despre conţinutul acestora este importantă, deoarece ei poartă deseori caracter nociv sau influenţează esenţial proprietăţile sistemelor respective.
Obiectivul cursului constă în familiarizarea studenţilor cu cunoştinţe teoretice şi înarmarea cu abilităţi practice din domeniul metodelor moderne de analiză chimică.
Beneficiari - Cursul Metode fizico-chimice de analiză face parte din cursurile normative şi este destinat studenţilor anului IIL de la Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică, specialităţile Tehnologia Chimică Industrială (TCI), Tehnologia Produselor Cosmetice şi Medicinale (TPCM), sem. IV la zi şi sem VI la frecvenţa redusă.
Cunoştinţele acumulate în cadrul acestei discipline vor fi utilizate la efectuarea analizelor calitative şi cantitative a obiectelor din mediul ambiant, cât şi la efectuarea lucrărilor de cercetare.
Pentru însuşirea eficientă a cursului studentul va studia în prealabil (sau în paralel): matematica, fizica, chimie analitică, chimia anorganică, chimia organică, chimia fizică.