Tehnologia produselor cosmetice
Anul III

Disciplina se referă la procesele industriale de obţinere a unor grupe de produse cosmetice şi formează competenţe privind realizarea practică a producerilor industriale, cu obţinerea de produse cosmetice stabile şi inofensive.

Inginerie Biochimică
Anul III

Inginerie Biochimică reprezintă știința interdisciplinară ce presupune cunoștinte din domeniul ingineriei, microbiologiei, biologiei moleculare, biochimiei, informaticii, orientate spre proiectarea procesului biotehnologic la scară industrială. În acest sens, ingineria biochimică devine indispensabilă pentru implimentarea și optimizarea procesului biotehnologic la scară industrială. Acest curs constituie o bază cognitivă ce include noțiuni fundamentale despre biocatalizator, procese metabolice, bioreactoare, transfer de masă și căldura, cinetică enzimatică, bioprocesare, controlul bioprocesului etc. necesară înțelegerii proceselor biotehnologice fundamentale și formarea competențelor necesare inginerului chimist în domeniu biotehnologiei moderne. Cursul vine să valorifice integrat competențele obținute la alte discipline precum Chimia Organică, Tehnologie Chimică și Operații Unitare

Tehnologie chimica organica
Anul III

Creator de curs - Viorica GLADCHI, dr., conf.univ.

Disciplina Tehnologie Chimică Organică reprezintă o parte componentă importantă în formarea specialistului în domeniul tehnologiilor chimice. În cadrul disciplinei se studiază procedee de valorificare a surselor de materie primă – ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunilor, surselor de natura animală şi vegetală – ceea ce este extrem de important pentru republică. În cadrul disciplinei se studiază procese fundamentale din cadrul TCO, aşa cum sînt procese de alchilare, oxidare, sulfonare, halogenare, esterificare, etc, care reprezintă materie primă secundară pentru alte tehnologii de obţinere a substanţelor necesare societăţii.   

Tehnologia produselor farmaceutice
Anul III

Creator de curs - Viorica GLADCHI, dr., conf.univ.

Disciplina Tehnologia produselor medicinale este adresată studenţilor de la programele de de studii cu profil tehnologia produselor cosmetice și medicinale de la ciclul licenţă.

            Cursul are ca obiect de studiu noțiunile teoretice și practice privind pre- și sau formularea, prepararea/fabricarea, depozitarea, eliberarea și evaluarea biofarmaceutică a formelor farmaceutice și parafarmaceutice.

            Disciplina are un rol integrativ și complex pentru a contribui la aplicarea şi dezvoltarea competenţelor obţinute complementar la disciplinele „Chimia organică” „Chimia anorganică”, „Chimia analitică”, „Chimia fizică”, „Chimia coloidală”, „Farmacognozie” „Termodinamica şi cinetica chimică”, „Operaţii unitare şi tehnica experimentului” , „Utilaje în industrie” „Procese şi aparate”.

            Rolul disciplinei este formarea competenţelor pentru formularea componentelor formelor farmaceutice (substanțe chimice medicamentoase, substanțe chimice auxiliare, materiale de condiâionare) din perspectiva princiipilor fizico-chimice fundamentale pentru asigurarea unui medicament în cele două direcții generale de preparare a medicamentelor: în farmacie și în industrie după modul de formulare: medicamente magistrale, medicamente oficinale, medicamente industriale.

            În contextul aplicării principiului de integritate şi complementaritate a competenţelor în cadrul tuturor disciplinelor predate în cadrul unui program de studii, competenţele obţinute la disciplina „Tehnologia produselor medicinale” vor folosi, la rândul lor, la formarea competenţelor de la disiplinele „Analize şi control tehnic în industria chimică”, „Tehnologia farmaceutice moderne”, „Controlul calității produselor medicamentoase”, „Biofarmaceutica și farmacocinetica”, „Farmacoterapie și fitoterapie”.