Chimia compușilor macromoleculari
Anul III

Disciplina academică Chimia Compușilor Macromoleculari (CCM) este destinată studenţilor anului IIIL de la Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică,  specialitatea CHIMIE. Este o disciplină fundamentală şi are ca scop familiarizarea cu bazele teoretice ale polimerilor, cu tipurile de mase plastice  şi principalele clase de compuşi macromoleculari. Limba de predare este Română. Cunoştinţele acumulate în cadrul acestei discipline sunt necesare la cercetarea substanţelor cu masă molară înaltă, a tipurilor de reacții, tehnologiei de producere a polimerilor, şi domeniilor de utilizare. Misiunea specialităţii este de a pregăti specialişti spre o carieră profesională practică sau ştiinţifică, capabili să-şi desfăşoare activitatea în laboratoare de cercetare, expertiză şi control chimic. Disciplina Chimia Compușilor Macromoleculari  include clasificarea CCM după provenienţă, metodele de obţinere; proprietăţile chimice și tehnologice, precum și utilizarea lor. Misiunea disciplinei - de a proiecta activități concrete de învățare pentru toate aspectele informației despre compușii macromoleculari, de a contribui la dobândirea de cunoștințe, abilități, atitudini care vor asigura Formarea Profesională Inițială.

Bazele Electrochimiei
Anul III

Disciplina “Aspecte aplicative ale electrochimiei” este destinat studenţilor din anul IIIL de la Facultatea Chimie şi Tehnologie Chimică, specialitatea "Chimie" şi face parte din disciplinele academice fundamentale, limba de instruire – română.

                  Pentru susţinerea scopului urmărit, la fiecare temă sunt prezentate lucrări practice şi lucrări de laborator, astfel creându-se condiţii pentru aprofundarea cunoştinţelor şi lărgirea capacităţii de soluţionare a problemelor practice de către student.

      La expunerea materialului din cadrul acestei discipline sunt examinate pe lângă părţile tradiţionale ale electrochimiei şi probleme de o mare importanţă practică; precum sunt: importanţa energeticii electrochimice (pile galvanice, pile de combustie), utilizarea metodelor electrochimice în cercetare şi purificarea mediului ambiant, etc.

     

Magnetochimia şi analiza termică în studiul combinaţiilor coordinative
Anul III

Disciplina „Magnetochimia şi analiza termică în analiza combinaţiilor coordinative” are drept scop familiarizarea  studenţilor cu principalele domenii de aplicare a analizei magnetochimice şi a analizei termogravimetrice în studiul compoziţiei şi structurii combinaţiilor coordinative, determinarea proprietăţilor lor magnetice, care sunt determinate de natura atomului central, al gradului său de oxidare, determinarea modului de coordinare al ligandului la generatorul de complex şi a transformărilor termice a combinaţiilor chimice. Această disciplină este o disciplină cu caracter interdisciplinar, posedând elemente de fizică, matematicã, informaticã şi posedă un specific aplicativ atât în plan teoretic, cât şi în plan practic, vizând activităţile viitoare ale unui specialist în analiza unor probe foarte diverse, capabil să se implice în activitatea curentă de analize şi controlul calităţii din diverse domenii.

Obiectivele de bază ale disciplinei „Magnetochimia şi analiza termică în analiza combinaţiilor coordinative” cuprind formarea gândirii în metodologia de analiză a unui compus coordinativ şi dobândirea abilităţilor practice necesare acestei analize. Orele de curs abordează descrierea bazelor teoretice ale metodelor respective de analiză, explicarea avantajelor şi particularităţilor acestora, precum şi modalităţii de prelucrare a rezultatelor. Lucrările practice, corelate cu tematica cursului, urmăresc însuşirea de către studenţi nu numai a metodologiei de executare a unei analize, dar şi, ceea ce este mai important, a prelucrării şi interpretării corecte a rezultatelor obţinute în scopul identificării compoziţiei şi structurii compusului investigat.