Sinteza Organică a Produșilor Farmaceutici
Anul II

    Disciplina academică Sinteza organică a compușilor farmaceutici este destinată studenților anului II l, de la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică, pentru semestrul III.

    Misiunea specialității este de a pregăti specialiști-chimiști ce vor lucra în laboratoare de cercetare și sinteză organică a le compușilor farmaceutici, dar și în industria de medicamente. 

     Rolul disciplinei este de a dezvolta gândirea creatoare și sistemică a studenților, capacitățile și deprinderile psiho-intelectuale ale acestora.

     Disciplina Sinteza organică a compușilor farmaceutici pune accent pe principiile și procesele fundamentale ale sintezei organice și în particular ale produselor farmaceutice, cât și ale substanțelor biologic active. 

    Obiectivele de bază ale disciplinei numite cuprind formarea gândirii logice în metodologia generală a sintezei organice a compușilor farmaceutici.

     Lucrările practice sunt în corelație cu tematica cursului, urmăresc însușirea de către studenți a bazelor teoretice ale chimiei organice, dar și aplicarea acestora în elaborarea strategiei și tacticii în planificarea unei sinteze organice. 

      Această disciplină le va permite studenților să devină buni experimentatori, specialiști capabili să elaboreze schema chimică de sinteză și să efectueze sinteza de substanțe chimice cu acțiune farmacologică. Acești specialiști se vor adapta cu ușurință cerințelor pieței de muncă din acest domeniu atât în țară, cât și peste hotare.

       Disciplina numită este predată în limba româna, studenților anului II, ciclul I, Licență, Specialitatea Chimie Biofarmaceutică.

Bazele termodinamicii și cineticii chimice
Anul II

Cursul la disciplina ”Bazele termodinamicii și cineticii chimice” oferă informații privind principalele noțiuni, legități și legi ale termodinamicii și cineticii chimice. Materialul prezentat în cursul teoretic oferă informații referitor la proprietățile și stările gazelor, Principiile Zero, Întâi, Doi și Trei  ale termodinamicii și aplicațiile acestora, potențiale termodinamice, potențialul chmic. De-asemenea, informația din cadrul cursului familiarizează studenții cu noțiunile de bază și legile și legitățile cineticii chimice fenomenologice -viteza de reacție, legea acțiunii  maselor, cinetica reacțiilor simple de ordinul unu și doi, unele specte ale cineticii reacțiilor complexe, influența temperaturii asupra vitezei de reacție. Pe lângă aceasta sunt discutate procedeele generale de elaborare a modelelor reacțiilor complexe și este examinată metoda concentrațiilor quasi-staționare și metoda concentrațiilor de quasi-echilibru.

În cadrul acestui curs sunt prevăzute lucrări de laborator, realizarea cărora va ajuta studenții să înțeleagă unele aspecte ale termodinamicii și cineticii chimice.

Lucrările practice vor ajuta studenții să aplice cunoștințele teoretice obținute pentru soluționarea problemelor numerice la teme alese ale termodinamicii și cineticii chimice. 

Învățarea acestei disciplini permite viitorilor specialişti să înţeleagă energetica proceselor, posibilitatea desfăşurării, direcţia şi limita proceselor fizico-chimice, şă determine viteza reacţiilor chimice, constanta de viteză și energia de activare,  să explice acțiunea factorilor externi care influenţează viteza reacțiilor chimice.

             

Toxicologie generală
Anul II

Cursul Toxicologie generală este un obiect de specialitate şi este destinat studenţilor anului II, specialitatea Chimie biofarmaceutică, secţia zi şi frecvenţă redusă. Cursul Toxicologie generală cuprinde o trecere în revistă a principalelor probleme din domeniul toxicologiei generale, noţiuni de toxicocinetică şi toxicodinamie, toxicologia medicamentelor, relaţia doză-efect, toxicologia medico-legală, grupe de otrăvuri, intoxicaţii cu substanţe chimice, substanţe chimice cancerigene, substanțe toxice de luptă, oferind studenţilor cunoştinţele necesare înţelegerii efectelor toxice ale substanţelor utilizate în laboratoarele de analiză, cercetare şi industrie.