Disciplina academică Sinteza organică a compușilor farmaceutici este destinată studenților anului II l, de la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică, pentru semestrul III.
Misiunea specialității este de a pregăti specialiști-chimiști ce vor lucra în laboratoare de cercetare și sinteză organică a le compușilor farmaceutici, dar și în industria de medicamente.
Rolul disciplinei este de a dezvolta gândirea creatoare și sistemică a studenților, capacitățile și deprinderile psiho-intelectuale ale acestora.
Disciplina Sinteza organică a compușilor farmaceutici pune accent pe principiile și procesele fundamentale ale sintezei organice și în particular ale produselor farmaceutice, cât și ale substanțelor biologic active.
Obiectivele de bază ale disciplinei numite cuprind formarea gândirii logice în metodologia generală a sintezei organice a compușilor farmaceutici.
Lucrările practice sunt în corelație cu tematica cursului, urmăresc însușirea de către studenți a bazelor teoretice ale chimiei organice, dar și aplicarea acestora în elaborarea strategiei și tacticii în planificarea unei sinteze organice.
Această disciplină le va permite studenților să devină buni experimentatori, specialiști capabili să elaboreze schema chimică de sinteză și să efectueze sinteza de substanțe chimice cu acțiune farmacologică. Acești specialiști se vor adapta cu ușurință cerințelor pieței de muncă din acest domeniu atât în țară, cât și peste hotare.
Disciplina numită este predată în limba româna, studenților anului II, ciclul I, Licență, Specialitatea Chimie Biofarmaceutică.