Cursul Analiza Cromatografică are ca scop însuşirea teoriei şi principiilor de bază ale metodelor şi tehnicilor cromatografice şi aplicarea acestora în controlul calităţii produselor biofarmaceutice şi analiza compuşilor coordinativi. Actualmente metodele şi tehnicile cromatografice sunt cele mai frecvent folosite în analiza chimică a obiectelor policomponente de diferită natură deoarece se caracterizează prin selectivitate şi sensibilitate înalte şi durată relativ mică de realizare.
Conţinutul cursului constă în tratarea aprofundată a bazelor teoretice ale metodelor de separare şi de analiză cromatografică şi aplicarea acestora în analiza chimică.
Obiectivul cursului constă în familiarizarea studenţilor cu cunoştinţe teoretice de bază şi înarmarea cu abilităţi practice din domeniul metodelor de separare şi analiză cromatografică.
Beneficiari - Cursul Analiza Cromatografică face parte din cursurile de specializare şi este destinat studenţilor anului IIM, sem. IV de la Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică, specialitatea Chimie Coordinativă.
Cunoştinţele şi aptitudinile dobândite la disciplina Analiza Cromatografică oferă un sprijin substanţial în înţelegerea modalităţilor de analiză cantitativă a obiectelor policomponente cu componenţi naturali şi sintetici. Abilităţile practice acumulate constituie baza pentru înţelegerea importanţei realizării unor analize specifice, sensibile şi reproductibile.
Cunoştinţele acumulate în cadrul acestei discipline vor fi utilizate la efectuarea analizelor cantitative a obiectelor din mediul ambiant, a produselor farmaceutice cât şi la efectuarea lucrărilor de cercetare.
Cursul special la disciplina “Cataliza cu combinaţii coordinative” este destinat masteranzilor Facultatăţii de Chimie şi Tehnologie Chimică şi face parte din disciplinele academice de specialitate, limba de instruire – română.
Actualmente practic nu sunt domenii al activităţii umane, unde nu ar fi folosiţi compuşii coordinativi. Cel mai larg aceştia se folosesc în analiza chimică, industriile chimică şi metalurgică, farmacologie, depunerea electrochimică a metalelor, sinteza organică, producerea coloranţilor, tehnologiile de îmbogăţire şi prelucrare a materialelor radioactive, la purificarea apei etc. Datorită proprietăţilor catalitice compuşii coordinativi de asemenea îşi găsesc o aplicare largă în cataliza moleculară, care fiind o parte indispensabilă a teoriei catalizei generale, se deosebeşte atât de cataliza omogenă, cât şi de cataliza eterogenă prin acizi şi baze, şi constituie cataliza omogenă prin combinaţiile coordinative ale metalelor de tranziţie, limba de instruire – română.
Scopul cursului este de a pune fundamentul aspectului teoretic şi de a forma concepţia generală despre principiile, metodologia şi domeniile de aplicare a compuşilor coordinativi.
Cunoştinţele obţinute în urma însuşirii acestui curs vor putea fi aplicate pentru a explica acţiunea catalizatorului asupra mecanismului reacţiei catalitice redox studiate, a determina condiţiile optime de efectuare a analizei calitative şi cantitative cu aplicarea compuşilor coordinativi a unui sistem policomponent, a rezolva aplicaţii numerice şi, a determina practic mecanismul unui proces chimic complex.
Conţinuturile teoretice ale acestui curs vor fi consolidate la orele de lucrări de laborator prin realizarea unui set de lucrări practice.
Chimia analitică, la fel ca şi alte ramuri ale chimiei, a suferit o evoluţie rapidă. În prezent, noi discipline cum ar fi chimia fizică, biofizica, biologia moleculară etc. Îşi datorează succesele rezultatelor metodelor moderne de analiză.. Importanţa chimiei analitice poate fi ilustrată prin contribuţia sa la dezvoltarea metodelor aplicate în analiza farmaceutică, în controlul de calitate, precum şi analize privind mediul înconjurător.
În industria farmaceutică, calitatea medicamentelor fabricate sub formă de tablete, soluţii şi emulsii trebuie să fie monitorizată atent şi cu o exactitate înaltă. Micile schimbări în compoziţia sau puritatea medicamentului, pot afecta valoarea terapeutică. Pentru stabilirea proporţiei de administrare în funcţie de vârstă sau greutatea corporală, este necesar să se determine produşii de descompunere a substanţei active din preparat, produşii metabolici în diferite stadii şi toxicitatea lor. Deoarece cantităţile care trebuie determinate sunt extrem de mici, sunt necesare metode foarte sensibile şi precise.
Beneficiari - Disciplina Metode analitice moderne este destinată studenţilor ciclului II, specializaţi în domeniul chimie biofarmaceutică. În notele de curs se găsesc informaţii ce se referă la metodele de analiză utilizate în laboratoarele principalelor firme farmaceutice din ţara noastră, dar şi în cele din străinătate precum şi importanţa electrozilor ion-selectivi în acest domeniu de analize. În cadrul orelor de laborator studenţii vor căpăta competenţe de a lucra cu electrozi ion-selectiv cu membrane polimerice şi de a efectua analize potenţiometrice a substanţelor active din punct de vedere farmaceutic.