Gestionarea si protectia biodiversitatii
Semestrul I

Diversitatea biologică este totalitatea organismelor, modificarea lor şi procesele biologice care au loc în acest mediu. Diversitatea biologică reprezintă o particularitate specifică a planetei noastre, care asigură funcţionalitatea optimă a ecosistemelor, existenţa şi dezvoltarea biosferei în general. Însă în ultimul timp, problema conservării biodiversităţii la nivel de ecosisteme, specii, populaţii şi gene devine din ce în ce mai acută din cauza intensificării impactului uman asupra biosferei. În acest context, menţinerea biodiversităţii este necesară nu numai pentru asigurarea vieţii în prezent, dar şi pentru generaţiile viitoare, deoarece ea păstrează echilibrul ecologic regional şi global, garantează regenerarea resurselor biologice şi menţinerea unei calităţi a mediului necesare societăţii.

Actualmente problema protecţiei diversităţii biologice depăşeşte limitele problemelor ştiinţifice şi se amplasează la nivelul problemelor stringente ale statelor şi instituţiilor internaţionale, obiective care sunt menite să asigure condiţii favorabile populaţiei.

Biodiversitatea în general, şi mai ales în Republicii Moldova, este afectată de valorificarea extensivă a terenurilor ocupate cu vegetaţie naturală; utilizarea neraţională şi intensivă a ecosistemelor naturale; defrişarea pădurilor, a fâşiilor forestiere de protecţie a terenurilor agricole şi a obiectelor industriale şi urbane;  desecarea biotopurilor din zonele umede şi canalizarea râurilor mici; distrugerea integrităţii ecosistemelor naturale; poluarea ecosistemelor naturale şi agricole.

În cadrul cursului „Protecţia biodiversităţii” se va studia biodiversitatea organismelor la nivel mondial şi al Republicii Moldova şi bazele ocrotirii ei.

Pentru studierea disciplinei „Protecţia biodiversităţii” sunt repartizate 300 ore, dintre care 240 de ore reprezintă lucrul individual al studenţilor şi 60 de ore – contact direct. Din numărul total de ore ce reprezintă contactul direct cu studenţii (60 ore) 30 sunt de curs şi 30 sunt de seminar.

Metodologia si etica cercetarii
Semestrul I

Cursul de prelegeri Metodologia cercetării științifice reprezintă disciplina care integrează în vederea cunoaşterii metodelor contemporane de cercetare şi analiză a componentelor de mediu şi a diferitelor sisteme (geosisteme, peisaje geografice, ecosisteme etc.). Cursul cuprinde trei direcţii principale: - o sinteză a ştiinţelor mediului; - metode, principii şi tehnologii în cercetările ştiinţelor mediului şi a componentelor geosistemului; - aprecierea stării mediului şi a gradului de modificare antropică a geosistemelor / ecosistemelor.

Managementul apelor
Semestrul I

Dintre componentele mediului un loc important îl ocupă resursele de apă datorită utilizării lor în toate activităţile umane şi ca element vital pentru existenţă. Cu toate că apă este o resursă naturală regenerabilă parţial, ea este răspândită inegal în timp şi spaţiu atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ. Odată cu creşterea demografică şi dezvoltarea industrială apa a început să fie utilizată în cantităţi majore lucru care trezeşte interes în aplicarea activităţii de management al apelor. Managementul apei are ca scop de a asigura protecţia apelor, de a preveni poluarea, de a satisface cererile pentru apă potabilă, de a garanta un echilibru între aceste elemente şi necesităţile sociale şi economice. Dezideratul in ceea ce priveşte resursele de apă este de a găsi metodele practice de a administra resursele de apă disponibile pe Pământ pentru a putea susţine pe viitor populaţiile, având un standard de viaţă bun, fără a degrada sistemele naturale de bază şi capacitatea lor de a susţine populaţia Globului pe un viitor nedefinit. Astfel, prin prezentul curs vom aborda aspectele managementului apelor, vom evalua activitățile de management existente la moment şi vom propune noi modalităţi de administrare a apelor.  

Disciplina “Managementul apelor“ contribuie la sistematizarea cunoştinţelor, acumulate pe parcursul disciplinelor aferente, la obţinerea de cunoştinţe noi ce ţin de modalităţile de administrarea eficientă a apelor de suprafaţă şi subterane.

 Studenţii vor însuşi informaţie ce ţine de planificare, dezvoltare, implementare şi evaluarea sistemelor de management al apelor. 

Managementul calităţii aerului
Semestrul I

Disciplina „Managementul calității aerului” se înscrie foarte reușit în programul de master „Managementul mediului”, asigurând aprofundarea cunoștințelor teoretice și practice  în problemele de monitoring, control și management al calității aerului.

Pe parcursul studierii acestei discipline masteranzii se vor familiariza cu obiectul de studiu al controlului și managementului calității aerului; cu terminologia și sistemul de monitoring al calități aerului.

 De asemenea, masteranzii se vor familiariza cu tehnica și experiența mondială în promovarea monitoringului și managementului calității aerului, standardele și Sistemul de Monitoring și Management al Calității Aerului. Ei se vor cunoaște cu promovarea managementului calității aerului la nivel de întreprindere, inclusiv cu metodologia implementării sistemului de management al calității aerului. 

Aceste cunoștințe și competențe au ca obiective principale – diminuarea gradului de poluare a aerului și crearea condițiilor pentru un aer curat și sănătos pentru oameni, valorificarea tuturor condiţiilor de vreme şi climă favorabile vieţii şi activităţii omului. Cursul este destinat studenților anului I de la programul de master „Managementul mediului”. Disciplina este predată în limba română.