Dreptul societăților comerciale copiază 2
Semestrul I

Unitatea de curs „Dreptul societăţilor comerciale” este destinată pregătirii specialiştilor în domeniul dreptului (domeniul de formare profesională 042 Drept), care urmează programele de master „Dreptul civil” și „Dreptul relațiilor de muncă și comerciale în afaceri”, organizate de Departamentul Drept Privat de la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova.

Scopul principal al disciplinei este de a înarma absolvenţii programului de master cu cunoştinţe şi aptitudini necesare activităţii în calitate de avocat, jurist la bănci, companii și orice tipuri de întreprinderi. Cunoștințele în aceste domenii sunt necesare și administratorilor autorizați, judecătorilor, procurorilor dar și unor funcționari publici care direct sau indirect au necesitate de a analiza și a aplica în activitatea lor normele juridice care reglementează statutul intern al societăților comerciale.  

     Unitatea de curs „Dreptul societăților comerciale” se predă în limba română timp de un semestru academic.

Dreptul societăților comerciale 2022
Semestrul I

Buna ziua, Subsemnatul Nicolae Roșca, conferențiar USM solicit respectuos crearea unui curs pentru Programul de master Drept civil. 

Dreptul societăților comerciale 2021-2022
Semestrul I

Disciplina„Dreptul societăţilor comerciale” este destinată pregătirii specialiştilor în domeniul dreptului (domeniul de formare profesională 0421 Drept).

 Disciplina este destinată masteranzilor, absolvenţi ai Ciclului I, Licenţă a Facultăţii de Drept, care urmează programul de master „Dreptul civil”, organizat de Departamentul Drept Privat de la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova.

Fiind o continuitate logică a disciplinelor studiate anterior, „Dreptul societăţilor comerciale"se bazează pe cunoştinţele studenţilor acumulate, în special la dreptul civil, dreptul afacerilor, pe care le aprofundează şi le dezvoltă prin studierea unor teme noi impuse de actele legislative dar și de practica de aplicare a acestora. În conţinutul disciplinei se includ subiecte complexe, uneori şi generatoare de litigii şi ce se referă la modul de organizare şi funcţionare a societăţilor comerciale. Printre temele studiate sunt şi cele care frecvent sunt disputate în instanţele de judecată, cum ar fi excluderea asociaţilor şi administratorilor din SRL, înstrăinarea părţii sociale din capitalul social al SRL, nulitatea hotărârilor adunărilor generale a SRL şi SA, tranzacţiile cu conflict de interese şi tranzacţiile de proporţii în societăţile pe acţiuni, tranzacţii cu valori mobiliare, etc. 

 

Dreptul societăților comerciale
Semestrul I

Disciplina„Dreptul societăţilor comerciale” este destinată pregătirii specialiştilor în domeniul dreptului (domeniul de formare profesională 0421 Drept).

 Disciplina este destinată masteranzilor, absolvenţi ai Ciclului I, Licenţă a Facultăţii de Drept, care urmează programul de master „Dreptul civil”, organizat de Departamentul Drept Privat de la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova.

Fiind o continuitate logică a disciplinelor studiate anterior, „Dreptul societăţilor comerciale"se bazează pe cunoştinţele studenţilor acumulate, în special la dreptul civil, dreptul afacerilor, pe care le aprofundează şi le dezvoltă prin studierea unor teme noi impuse de actele legislative dar și de practica de aplicare a acestora. În conţinutul disciplinei se includ subiecte complexe, uneori şi generatoare de litigii şi ce se referă la modul de organizare şi funcţionare a societăţilor comerciale. Printre temele studiate sunt şi cele care frecvent sunt disputate în instanţele de judecată, cum ar fi excluderea asociaţilor şi administratorilor din SRL, înstrăinarea părţii sociale din capitalul social al SRL, nulitatea hotărârilor adunărilor generale a SRL şi SA, tranzacţiile cu conflict de interese şi tranzacţiile de proporţii în societăţile pe acţiuni, tranzacţii cu valori mobiliare, etc..

Răspunderea delictuală în dreptul civil
Semestrul I

Disciplina la masterat intitulată „Răspunderea Delictuală în dreptul civil”, constituie un studiu aprofundat dedicat analizei următoarelor aspecte cum sunt: conceptul şi elementele definitorii ale răspunderii delictuale; locul ei în cadrul răspunderii juridice, în general, şi a răspunderii civile, în particular; temeiul şi condiţiile angajării răspunderii delictuale; răspunderea delictuală subiectivă şi cea obiectivă; răspunderea pentru fapta proprie şi pentru fapta altei persoane; condiţiile şi modalităţile reparării prejudiciului patrimonial şi compensării prejudiciului moral. În conţinutul disciplinei se includ subiecte complexe, uneori şi generatoare de litigii şi ce se referă la angajarea răspunderii delictuale.

Problemele dreptului civil (partea specială)
Semestrul I

Prelegerile la disciplina Probleme dreptul civil (partea specială) sunt adresate audienţilor Facultății de Drept, ciclul II masterat și vor avea următoarele obiective: - actualizarea legislaţiei în materie, dat fiind caracterul dinamic al reglementărilor instituţiilor juridice care aparţin dreptului civil; - identificarea problemelor teoretice şi practice privind „materia civilă” în scopul interpretării şi aplicării corecte a dispoziţiilor legale; - prezentarea şi analizarea instituţiilor dreptului civil în mod interdisciplinar datorită legăturilor existente între acestea şi alte instituţii, norme juridice de drept privat şi de drept public; - realizarea unei mobilităţi în gândirea juridică a audienţilor de justiţie necesară identificării, interpretării şi aplicării dispoziţiilor legale la cauzele civile și comercialei.

 

Drept succesoral
Semestrul I

Acest curs explorează în detaliu noua reglementare a moștenirii, în vigoare din 1.3.2019, cuprinsă în Codul civil al Republicii Moldova