Scopul de bază al prezentului curs îl constituie însușirea eficientă de către masteranzi atît a legislației și politicii fiscale cît și a legislaţiei şi politicii vamale ale Uniunii Europene, tematica fiind redată sistematic, fiind împărțită în partea generală şi specială, cu înţelegerea şi cunoaşterea celor mai importante compartimente atîtale dreptului fiscal comunitar cît și a dreptului vamal comunitar, cum ar fi: componentele fiscale ale spațiului comunitar, armonizarea impozitării la nivel comunitar, evitarea dublei impuneri, conceptul uniunii vamale comunitare, politica vamală comunitară, subiecţii dreptului vamal comunitar, aplicarea tarifului vamal, procedura de vămuire a mărfurilor conform dreptului vamal comunitar, evaluarea vamală etc.
Totodată, cunoașterea celor mai importante acte internaționale, adoptate şi aplicate în domeniul activităţii economice externe, realizării operațiunilor comerciale externe, atît în domeniul fiscal cât şi domeniul vamal reprezintă o valoare adăugată în ansamblul activităților dedicate cercetării științificeatît a dreptului fiscal cît și a dreptului vamal.
În situația în care obiectele, valorile, încărcăturile prezentate la trecerea frontierei vamale a statului, în scopul ca acestea să fie trecute peste frontieră, nu pot fi apreciate în baza examinării vizuale, apare necesitatea ca aceste obiecte, valori, bunuri materiale să fie supuse unei cercetări, aprecieri și examinări care pot fi efectuate numai de către specialiștii vamali competenți în domeniu. Concluziile specialiștilor au un rol esențial, principial și important la aprecierea acestora, la calificarea lor și, în plan final, la adoptarea deciziei atât a organului vamal referitor aplicării mecanismului de apreciere și încasare a plăților și a taxelor vamale, cât și a instanței de judecată, la soluționarea litigiilor parvenite în acest sens, precum și la pronunțarea senținței pe cauzele penale. Anume în acest scop este programat în procesul de studiu al studenților facultăților de drept cursul special în cauză, pe care îl propunem spre cercetare, examinare și aplicare.
Tratarea Dreptului Valutar în afara disciplinei de drept financiar, constituie o novațiune, titularii reieșind din importanța majoră pe care o reprezintă reglementarea valutară în economia de piață. Reglementarea valutară are scopul de a asigura echilibrul dintre interesele subiecților privați și publici din domeniul financiar-economic. Reformele din domeniul politic, economic și social ce s-au realizat începând cu anii ’90 ai sec XX, au generat modificări esențiale în relațiile financiar-valutare. Statul a renunțat la metodele exclusiv imperative în reglementarea relațiilor valutare, optând pentru îmbinarea metodei imperative cu cea dispozitivă și de recomandare. Liberalizarea vieții politice în Republica Moldova și modificarea metodelor de reglementare a relațiilor economice au ridicat în mod obiectiv importanța abordărilor bazate pe economia de piață pentru administrarea publică, bazându-se pe metodologia analizei macroeconomice, nu numai pe plan intern, ci și în lume.
Cursul „Controlului vamal” reflectă una din cele mai principale sarcini care sunt înaintate în fața organelor vamale care efectuează controlul vamal asupra mărfurilor, obiectelor, încărcăturilor, valorilor, mijloacelor de transport, inclusiv şi a pasagerilor care zilnic trec peste frontiera vamală a Republicii Moldova. În conformitate cu izvoarele de drept internaționale şi naționale, controlul vamal se efectuează cu exclusivitate numai de către funcționarii organelor vamale – unicul organ de drept competent în acest sens. Organele vamale dispun de jurisdicție specială în acest domeniu de a efectua controlul vamal asupra întregului flux de mărfuri şi mijloace de transport, inclusiv şi pasageri, care se deplasează peste frontiera vamală în ambele direcții, întocmind în acest sens şi documentele respective la etapa finală, în rezultatul efectuării controlului vamal.
La disciplina „Procedura fiscală și de examinare a cazurilor de încălcare fiscală” se studiază modul de aplicare a normelor juridice în ceea ce priveşte obligaţia fiscală, stingerea obligaţiei fiscale în mod benevol cât şi silită, controlul fiscal, comercializarea bunurilor sechestrate etc. Sunt demarate cercetări asupra studierii aprofundate a surselor şi metodelor indirecte de estimare a obligaţiei fiscale.