Modul Spectroscopia: 1. Spectroscopia
Anul III

Spectroscopia este studiul interacțiunii dintre materie și electromagnetice radiație . Spectroscopia a luat naștere prin studiul luminii vizibile dispersate în funcție de lungimea de undă , printr-o prismă . Ulterior, conceptul a fost extins foarte mult pentru a include orice interacțiune cu energia radiativă ca funcție a lungimii de undă sau a frecvenței sale , predominant în spectrul electromagnetic , deși undele de materie și undele acustice pot fi considerate și forme de energie radiativă; recent, cu o dificultate imensă, chiar undele gravitaționale au fost asociate cu o semnătură spectrală în contextul interferometriei LIGO și a laserului . Datele spectroscopice sunt adesea reprezentate de un spectru de emisie , o diagramă a răspunsului de interes în funcție de lungimea de undă sau frecvență.

Proprietățile optice ale semiconductoarelor
Anul III

 În cursul -Proprietățile optice ale semiconductoarelor - se studiază procesele fizice de interacțiune a corpurilor solide (semiconductoarelor)  cu radiația electromagnetică (lumina) și legile și legitățile care descriu aceste procese. Cunoașterea lor stă la baza eleborării dispozitivelor optice și fotoelectrice cum ar fi diferite tipuri de fotoreceptoare, celule solare și alte tipuri de detectoare.

Metodica de rezolvare a problemelor de fizică
Anul III

Cursul Metodica de rezolvare a problemelor de fizică, împreună cu cursurile de fizică generală, matematică, didactica fizicii, formează baza pregătirii specialiştilor în domeniul fizicii și predării acestei discipline. Cunoaşterea şi posedarea abilităților vaste, profunde din domeniul fizicii îi dă posibilitatea viitorului fizician nu numai de a alege optim metoda de rezolvare, dar şi de a înţelege mai profund procesele, un complex de fenomene de un caracter fizico-tehnic, dar și psiho-pedagogice.

Didactica fizicii
Anul III

Cursul Didactica fizicii, împreună cu cursurile de fizică generală, matematică ş. A., stă la baza pregătirii teoretice şi ştiinţifice a specialiştilor în domeniul fizicii. Cursul de fizică generală joacă un rol decisiv în pregătirea profesorului de mâine, pentru activitatea practica a căruia aplicarea metodelor fizice de studiu a materiei este o necesitate obiectivă. Cunoaşterea şi posedarea cunoştinţelor vaste, profunde din domeniul fizicii îi dă posibilitatea viitorului profesor nu numai de a alege optimal metoda de predare, dar şi de a înţelege mai profund procesele care, până la urmă, prezintă un complex de fenomene de un caracter preponderent fizico-tehnic.

Fizica dielectricilor
Anul III

Scopul cursului este de a familiariza studenţilor cu legităţile generale ale fenomenelor ce au loc în dielectricii activi, la polarizarea dielectricilor atît spontană cît şi sub acţiunea factorilor externe, la aplicarea cîmpurilor electrice puternice. In cursul sunt incluse cele mai noi rezultatele experimentale şi se cercetează procesele, ce stau în baza confecţionării dispozitivelor optoelectronice. Obiectivele și standardele disciplinei permit studenților la finalizarea  cursului: să definească adecvat noţiunile şi legităţile fizicii dielectricilor; să utilizeze fenomenele de polarizare pentru construirea dispozitivelor electronice;  să demonstreze şi să argumenteze esenţa fizică a permitivităţii dielectrice şi  a susceptibilităţii electrice; să  propună  şi  să  implementeze  inovaţii  în  cadrul  investigaţiilor fizicii dielectricilor corpului solid şi în construirea dispozitivelor electronice şi optoelectronice; să prognozeze perspectiva dezvoltării fizicii dielectricilor.  

 Beneficiari ai acestui curs sunt viitorii fizicieni, care pot activa în calitate de cercetător ştiinţific în instituţiile de cercetare, ca specialisti- ingineri  la intreprinderile legate cu producția dispozitivelor semiconductoare.

Teoria electronică a corpului solid
Anul III

Scopul cursului constă în însuşirea legilor de bază ale fizicii semiconductoarelor, în studierea proprietăţilor semiconductoarelor şi îmbunătăţirea pregătirii fundamentale, inclusiv fizico-matematice, a viitoarelor cadre pedagogice şi ştiinţifice. În cursul sunt expuse problemele teoriei de benzi ale corpului solid, statistica electronilor şi a golurilor în semiconductoare şi fenomenele galvano- şi termo-magnetice. De asemenea, sunt incluse cele mai noi rezultatele experimentale şi teoretice din domeniul fenomenelor de transport în semiconductoare. Lecţii practice şi de laborator le permit studenţilor de a sistematiza informaţia primită la prelegeri pe baza rezolvării problemelor şi dau posibilitatea experimentatorilor de a alcătui o culegere mai completă de formule, care descriu diferite fenomene în semiconductoare.