Cursul de Ontologie și Metafizicăeste este un curs de bază pentru studenţii anului I ai specialităților Filosofie și Antropologie. Cursul, elaborat și ținut în limba română, îşi propune să ofere o famialiarizare primară și generală cu specificul gîndirii metafizice și a problematizării de tip ontologic, insistînd asupra momentelor paradigmatice ale tradiţiei metafizice și asupra temelor majore ale filosofiei de tip ontologic, aşa cum aceastea s-au dezvoltat și cristalizat în spaţiul cultural al Europei din antichitatea greacă pînă în timpurile prezente. În vederea realizării acestui obiectiv major, cursul îşi va asuma ca sarcină regăsirea identităţii şi continuităţii demersului filosofic de factură metafizică, pe de o parte și să chestioneze specificul ontologic al gîndirii metafizice, pe de altă parte. În conformitate cu scopul urmărit şi sarcinile asumate, cursul pretinde două chestiuni de fond, probatorii pentru coerenţa şi sistemicitatea tematică a cursului: (1) a reliefa constituţia metafizică a filosofiei şi (2) a evidenţia configuraţia ontologică a metafizicii.
Drept urmare a cursului studiat, studenţii vor obţine o viziune amplă şi totodată rezumativă asupra concepţiilor metafizice a manierii metafizice și ontologice de exercitare a actului filosofic, precum şi să deprindă abilităţi interpretative a gîndirii şi discursului de factură metafizică și ontologică necesare formării ca specialiști în filosofie.
Cursul de Comunicare interersonală și organizațională cu precădere se fixează pe studierea mediului comunicațional atît în dimensiunea interpersonală: comunicarea conflictogenă, amicală, cu un grad înalt de intimpitate și atașament, pe de altă parte se va studia în parametrii organizației și instituției.
Comunicarea reprezintă elementul indispensabil pentru funcţionarea optimă a oricărei colectivităţi umane, indiferent de natura şi mărimea ei. Schimbul continuu de mesaje generează unitatea de vedere şi, implicit, de acţiune, prin armonizarea cunoştinţelor privind scopurile, căile şi mijloacele de a le atinge, prin promovarea deprinderilor necesare, prin omogenizarea relativă a grupurilor sub aspect afectiv, emoţional şi motivaţional (opinii, interese, convingeri, atitudini).
Studenții vor cunoaște elementele distincte ale comunicării: canale, persuasiuni, medii etc., dar și vor dezvolta anumite abilități de comunicare în diverse condiții: ascultarea activă, argumentarea mesajelor, reacțiile de contraargumentare etc.
Cursul de Introducere in specialitate este destinat studenţilor anului I, ciclul Licență, specialitatea Filosofie și Antropologie si cuprinde elemente din istoria filosofiei şi probleme de filosofie, metode de cercetare. Sunt studiate metode de cunoaştere, accentul fiind pus pe aplicarea lor în cercetare si practica, stilurile si genurile filosofice precum si studiul formelor şi legilor gândirii corecte.