Spațiu sacral și ritual liturgic în creștinismul ortodox
Semestrul II

Disciplina Spațiul sacral și ritualul liturgic în creștinismul ortodoxoferă o abordare complexă a constituirii și evoluției unui fenomen cultural-artistic, precum este arta bizantină, care a avut un impact determinant pentu evoluțiile artistice din întreg arealul de civilizație ortodoxă. Ea oferă un tablou analitic al sintezei artei bizantine, atât în spațiul bizantin propriu-zis, cât și în cel al țărilor din şi Sud-estul și Estul european, care au adoptat modelul cultural bizantin, în special prin filiera confesională. Procesele respective sunt tratate în perspectiva evolutivă a stilului și iconografiei (inclusiv a programelor iconografice), ținând cont de poziția școlii constantinopolitane și a interacțiunii sale cu cele provinciale.  

Disciplina Spațiul sacral și ritualul liturgic în creștinismul ortodox este propusă masteranzilor, absolvenţi ai Ciclului I, Licenţă care urmează programul de master „Istoria și cultura religiilor” la Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii de Stat din Moldova.

Curricula disciplinei Spațiul sacral și ritualul liturgic în creștinismul ortodox poate constitui un instrument funcţional pentru masteranzii Facultăţii de Istorie şi Filozofie, fiind un fundament comprehensiv şi metodologic pentru studiul disciplinei respective.

Introducere în exegeza biblică
Semestrul II

Disciplina Introducere în exegeza biblicăoferă o abordare complexă a constituirii și evoluției unui text de o importanță fondatoare, nu doar pentru creștinism, dar pentru întreaga civilizație europeană, precum este Biblia, care a avut un impact determinant pentu evoluțiile culturale din întreg arealul de răspândire a sa. Ea oferă un tablou analitic al textului biblic, atât în dimensiunea textului masoretic, cât și al celui al Septuagintei, care au avut o existență paralelă între barierele confesionale ale creștinismului. Cursul urmează principalelel realizări ale tradiției patristice de interpretare a textului biblic, dar și ultimele realizări ale exegezei bibleistice contemporane.  

Disciplina Introducere în exegeza biblicăeste propusă masteranzilor, absolvenţi ai Ciclului I, Licenţă care urmează programul de master „Istoria și cultura religiilor” la Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii de Stat din Moldova.

Curricula disciplinei Introducere în exegeza biblică poate constitui un instrument funcţional pentru masteranzii Facultăţii de Istorie şi Filozofie, fiind un fundament comprehensiv şi metodologic pentru studiul disciplinei respective.

„Multiculturalitatea ȋn imaginea Basarabiei ȋn descrierile călătorilor străini în secolul al XIX-lea”
Semestrul II

Disciplina „Multiculturalitatea ȋn imaginea Basarabiei ȋn descrierile călătorilor străini în secolul al XIX-lea” are ca obiect de studiu descrierile şi percepţiile călătorilor ruşi a etniilor locuitoare ȋn Basarabia: a moldovenilor, romilor, ucrainenilor, bulgarilor, nemţilor, evreilor şi a culturii lor. Ca izvoare vor servi principalele descrieri de călătorie care au avut o raspȋndire publică larga ȋn Rusia şi respectiv au influienţat, intr-o anumită măsură crearea imaginii Basarabiei  de-a lungul sec. XIX. 

 

Imagologie istorică: Viaţa spirituală multiconfesională ȋn imaginea Basarabiei ȋn descrierile călătorilor ruşi în sec. XIX”
Semestrul II

Disciplina „Imagologie istorică: Viaţa spirituală multiconfesională ȋn imaginea Basarabiei ȋn descrierile călătorilor ruşi ȋn sec. XIX” are ca obiect de studiu descrierile şi percepţiile călătorilor ruşi a confesiunilor existente ȋn Basarabia ȋn sec. XIX: ortodoxe, ortdoxe de rit vechi, ortodoxe armene, catolice, evangelice, luterane şi iudaice. Ca izvoare vor servi principalele descrieri de călătorie care au avut o raspȋndire publică larga ȋn Rusia şi respectiv au putut influienţa intr-o anumită măsură crearea imaginii confesiunilor existente ȋn Basarabia de-a lungul sec. XIX. 

IZVOARE ŞI LUCRĂRI PATRISTICE; MODULUL – AXIOLOGIE ŞI EXEGEZĂ CREŞTINĂ
Semestrul II

Operele Sfinților Părinți (Părinți ai Bisericii) au o importanță deosebită pentru teologia ortodoxă, iar mesajul și învățătura lor sunt mereu actuale. Lucrările Sfinților Părinți alcătuiesc tezaurul Bisericii și sunt izvorul teologiei; din lucrările lor putem urmări frământările doctrinare. Învățătura Sfinților Părinți împreună cu hotărârile sinoadelor ecumenice și principalele învățături de credință formează tradiția Bisericii care este al doilea izvor al Revelației divine. Cunoașterea lucrărilor acestora poate să facă lumină în ceea ce privește înțelegerea credinței ortodoxe, deosebirea dintre adevăr și neadevăr în afirmarea credinței creștine.

Cursul Izvoare și lucrări patristice include atât scrierile din perioada primelor opt secole, perioada patristică propriu-zisă, cât și din perioada post-patristică. Multe dintre ideile Părinților Bisericii din primele opt secole își găsesc reflecția în scrierile de mai târziu, cunoașterea acestora din urmă făcând posibilă o comparație în evoluția lucrărilor creștine receptate de Biserică drept canonice pentru credința ortodoxă.

Religie și etnicitate în evoluția istorică
Semestrul II

Cursul este realizat în cadrul programului de masterat Istoria și cultura religiilor, Facultatea de Istorie și Filosofie.