Cursul Forme de organizare prestatală la comunităţile barbare din Europa este predestinat masteranzilor de la Facultatea de Istorie şi Filosofie, programul „Stat şi societate din perspectivă istorică”.
Scopul cursului este de a familiariza masteranzii cu principalele forme de organizare potestatară, ce s-au perindat la comunităţile „barbare” din Europa. În centrul atenţiei se va afla spaţiul carpato-danubiano-pontic, în care au evoluat pe parcursul pre- şi protoistoriei comunităţile tracice. La dispoziţia masteranzilor vor fi puse rezultatele celor mai recente investigaţii, obţinute de specialiştii în domeniu din diferite ţări, în special a celor din Republica Moldova, România, Bulgaria, Germania, Ucraina etc.
Acest curs are menirea să creeze la masteranzi o concepţie integră, argumentată ştiinţific, despre procesele social-politice ce s-au derulat în Europa şi, în special în spaţiul carpato-danubiano-pontic, pe parcursul preistoriei şi protoistoriei.
În urma studiilor masteranzii urmează să cunoască mai profund şi mai concret principalele aspecte ale vieţii sociale şi politice a comunităţilor pre- şi protoistorice din Europa. De asemenea, ei vor fi familiarizaţi cu metodele recente de cercetare şi analiză a documentelor şi a literaturii de specialitate.
Cursul de Elaborarea și administrarea proiectelor îşi propune drept obiectiv general de a familiariza masteranzii cu metodologia de elaborare și implementare a proiectelor sociale și educaționale.
Noua mentalitate politică şi pluralismul democratic, stabilit după 1989 în Republica Moldova, deschid posibilităţi mult mai largi pentru descătuşarea ştiinţei istorice de dogmele paradigmei marxiste şi ale ideologiei totalitar-comuniste, pun în faţa cercetătorului sarcina de a studia fenomenele istorice prin prisma principiilor ştiinţifice general-umane şi de a cerceta, în baza acestor principii, problemele ce ţin de dezvoltarea economică şi socială a Basarabiei după 1812. În cadrul acestor probleme se înscrie şi cursul special consacrat genezei şi evoluţiei burgheziei comerciale în perioada ce cuprinde anii 1812-1868.
Studierea temei constituie o problemă actuală, întrucât deschide perspectiva determinării mecanismului, evidenţierii trăsăturilor generale şi particulare, stabilirii etapelor de bază ale procesului de acomodare şi de includere a provinciei în sistemul pieţei interne ruse, inclusiv a rolului care i-a revenit burgheziei comerciale în acest proces.