Violența în paradigmele civilizaționale ale Sud-estului european (sec. VI-XVI). Discursul și practica.
Semestrul III

Disciplina Violența ca mesaj politic în istoria balcanică (sec. VI-XVI). Discursul și practica. oferă posibilitatea de a urmări geneza și evoluțiile a unui fenomen complex, precum este paradigma violenței, tratată în conexiune cu diverse manifestări pe plan social, politic, cultural etc.  Ea oferă un tablou analitic al evoluțiilor istorice ale discursurilor și practicilor violenței în societățile, sistemele mitologice și religioase, tradițiile politice și juridice ale antichității greco-romane și din zona barbaricum-ului (celți, germani, traci), a Sud-estului European în epoca medievală și a Modetnității timpurii (în plan comparativ cu Estul și Vestul european). O atenție deosebită se acordă caracteristicilor de mesaj, a clivajului dintre discurs și practică a violență, precum și a diversităților de manifestare socială sub forma de ”violență fondatoare”, ”violență sacră”, ”violență legitimă”, ”violență instrumentalizată” etc.

 

„Imaginea Basarabiei ȋn descrierile călătorilor străini în secolul al XIX -lea”
Semestrul III

Disciplina „Imaginea Basarabiei ȋn descrierile călătorilor străini în secolul al XIX-lea” este destinată masteranzilor anului II de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, programul: Stat şi societate din perspectivă istorică interesaţi în studierea “totalităţii istoriei” Basarabiei şi Imperiului Rus şi a reprezentării alterităţii culturale în contexte coloniale. Are ca obiect de studiu descrierile şi percepţiile călătorilor ruşi a teritoriului ȋntre Prut şi Nistru şi populaţiei lui. Urmărește consolidarea şi amplificarea cunoştinţelor în domeniul istoriei Basarabiei și a Rusiei prin aplicarea mai multor metode de cercetare și de analiză â

România în sistemul de securitate europeană (începutul sec. XX - începutul sec. XXI)
Semestrul III

Disciplina România în sistemul de securitate europeană în secolul XX – începutul secolului XXI este destinată mastranzilor anului II de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, programul: Stat şi societate din perspectivă istorică. Are drept scop evidențierea principalelor componente ale României în contextul sistemului de securitate europeană în secolul XX – începutul secolului XXI. România este parte integrantă a civilizaţiei europene, participant activ la construcţia europeană fiind atât consumatoare de securitate europeană, cât și furnizor de securitate.

Conținutul disciplinei prevede cunoașterea izvoarelor istorice, a literaturii de specialitate, a evoluției sistemului de securitate al României în contextul mediului european de securitate în intervalul de timp menționat, contextul intern și extern al evoluției societății românești, perturbațiile internaționale care au influențat volens nolens sistemului european de securitate cu influențe directe asupra României. În cadrul disciplinei, masteranzii urmează să însușească ideile de bază expuse în literatura de specialitate, să cunoască principalele izvoare istorice, să obțină cunoștințe fundamentale referitoare la subiectul în cauză.