Dialogul Socratic
Semestrul I

Un curs de dialog socratic este de-a dreptul important pentru orice domeniu de activitate științifică. Cu siguranță, valoarea acestui curs crește exponențial mai ales în cazul unui program de master în Filosofie. Conținutul acestui curs relevă, de fapt, competențele de bază a unui cercetător din domeniul filosofiei; competențe care se incorporează într-o perseverentă gândire critică. Dialogul socratic este cel mai viu și mai potrivit model pentru punerea în practică a acestei gândiri critice. Aprofundându-se în procedeele dialectice ale acestei metode, studenții nu-și vor crea doar o imagine de ansamblu asupra dialogului socratic, dar vor avea multiple posibilități de a-l atesta în discuțiile din cadrul cursului. Mai mult decât atât, însușirea unei gândiri critice facilitează studierea și înțelegerea societății contemporane. În tot cuprinsul orelor de curs și de seminar studenții vor avea posibilitatea să realizează o lectură atentă a dialogurilor lui Platon în vederea constituirii unei platforme teoretice și metodologice pentru realizarea cercetărilor curente în domeniu.

Ca urmare a acestui curs studenții vor stăpâni cunoștințe teoretice și abilități metodologice pentru discutarea și înțelegerea fenomenelor culturale și interconexiunii acestora  din actualitatea noastră imediată. La fel, vor dispune de suficiente resurse metodologice pentru a realiza o critică temeinică și complexă a unui orizont extins de teme.

Analiza actiunii comunicative
Semestrul I

Cursul de Analiza acțiunii comunicative în Relații Publiceeste elaborat pentru studenţii Facultăţii de Istorie şi Filosofie, Ciclul II Master. Acest curs implică două părţi componente, dintre care una se referă la studiul retrospectiv al relațiilor publice, iar cea de doua parte implică elemente teoretice ale strategiilor discursive contemporane. Cursul imbină aspectele istorice cu cele conceptuale, urmand, in mod firesc, logica internă de evoluţie a gândirii contemporane. În rezultatul audierii cursului masteranzii vor însuşi cunoştinţe teoretico-aplicative cu privire la necesitatea dezvoltării abilităţilor practice de elaborare, prezentare, cercetare a discursului social. De asemeni, cunoştinţele însuşite vor fi utilizate cu scopul de a modela  opinia publică, utilizarea  canalelor  de  comunicare,  diferențierea diverselor mesage social-politice și culturale.

Procese civilizatorii la finele secolului XX incept.se XXI
Semestrul I

Cursul Procese civilizatorii contemporane propune pentru analiză principalele teorii privind identitatea colectivă, fenomenul națiunii și nașionalismului; a etnicității în contextul transformărilor culturale, sociale și politice de la sfârșitul secolului XX începutul secolului XXI. Cursul are ca scop formarea unei imagini generale și complexe privind interpretările identității etnice și naționale in baza cunoștințelor insușite.