Jurnalism Radio
Anul II

Disciplina „Jurnalism Radio” se situează printre cele de specialitate şi are menirea să cultive viitorilor absolvenţi abilităţi practice pentru activitatea de jurnalist. Fie că este vorba de reporter, prezentator de știri, podcast sau emisiuni, moderator de dezbateri sau analiză etc. Această disciplină oferă posibilitatea de a dezvolta abilitățile de pronunție și crearea unui stil individual de prezentare a materialelor jurnalistice, în special în format audio. 

În cadrul disciplinei „Jurnalism Radio”, desfășurată în al doilea an de formare profesională a studentului, sunt realizate o multitudine de materiale jurnalistice pe teren, dar și în laborator. Aceste exerciții practice au drept scop să le dezvolte abilitățile de producere a materialelor jurnalistice, să obține deprinderi practice de concepere şi realizare a produselor media. Desigur, pe întreg parcursul semestrului, profesorul pune accentul pe exerciţii practice, care au un rol creativ, de stimulare a gândirii în procesul de elaborare a subiectelor radiofonice, conform rigorilor însuşite. 

Lectura la microfon
Anul II

          Disciplina „Lectura la microfon” are drept scop dobândirea competențelor de relaționare cu publicul prin articularea corectă și firească a tuturor fonemelor limbii române, însușirea tehnicilor articulatorie și respiratorie deprinderi profesionale, care le-ar permite viitorilor jurnaliști încadrarea în calitate de reporter şi prezentator știri, moderatori de emisiuni la diverse posturi de radio și TV. 

       Disciplina „Lectura la microfon” va contribui la perfecţionarea dicţiei, cultivarea vocii şi obţinerea deprinderilor  de vorbire cursivă și fluentă în prezentarea materialelor sonore. Cursul cuprinde exerciţii de dicţie care vor înlesni cultivarea vocii și dobândirea vorbirii cursive şi fluente. În cadrul lecţiilor de laborator studenții vor citi reportaje și știri din diverse domenii, buletine de ştiri, vor lua cunoştinţă de specificul prezentării ediţiilor informative în emisie directă, vor descoperi cum să citească documentare (istorice, artistice, informative etc).    

     

Ştirea
Anul II
Știrea este disciplina practică care asigură formarea profesională a reporterilor prin oferirea instrumentelor jurnalistice de realizare a știrilor. Are drept obiectiv instruirea viitorilor jurnaliști în vederea abordării domeniului social-politic, cultural, dar și economic, cultivarea deprinderilor de evaluare a realității și formarea abilităților de identificare, selectare și de reflectare a evenimentelor.
Scopul disciplinei constă în formarea competenţelor profesionale, care le-ar permite viitorilor jurnalişti  să exploateze problematica socială și cea politică prin intermediul ştirii, să aplice tehnologiile de realizare a pre-documentării, documentării, de triere a informației colectate, de evaluare a surselor de informare și a citatelor și de redactare a unei știrii cu un caracter fie social sau și politic. În acelaşi timp, disciplina contribuie la formarea unor abilități de concepere și de realizare atât a ştirilor simple, cât și acelor desfășurate.
Legislația în domeniul mediatic comunicațional
Anul II

Cursul „Legislația în domeniul mediatic comunicațional” familiarizează studenţii cu standardele internaţionale - convenţii, tratate, documente ale Consiliului Europei -  şi cu cele mai importante norme şi prevederi naţionale în domeniul libertăţii de exprimare,transparenţei în procesul decizional şi accesului de informaţie, reglementării activităţii mass-media, ce includ aspecte fundamentale ale legislaţiei în domeniu, de cunoaştere, promovare şi aplicare a ei. Totodată, este dezvăluită esenţa şi rolul legislaţiei mass-media ca o totalitate de norme care reglementează relaţiile publice ce ţin de activitatea profesională a jurnaliştilor, de drepturile şi obligaţiile acestora în procesul de documentare, comunicare cu sursele de informaţie, elaborarea textelor jurnalistice şi emisiunilor audiovizuale şi difuzarea lor.

Etică şi integritate profesională (F/R)
Anul II

Etică și integritate profesională este disciplina care îşi propune să dezvolte abilităţile analitice ale studenţilor şi să le cultive sensibilităţi morale care ar mări responsabilitatea lor în procesul de reflectare a realității și difuzare a informației.

Этика и профессиональная целостность. Etică și integritate profesională (rus)
Anul II

«Этика и профессиональная целостность» – специализированный курс, направленный на развитие критического мышления и аналитических навыков, формирование профессиональной моральной целостности и ответственности будущих журналистов.

Цель курса – интеграция этических принципов в медиареальность, основанная на анализе тематических кейсов, исследований и комментариев. Курс способствует формированию профессиональных навыков, основанных на деонтологических принципах и нормах; формированию профессионального видения и поведения; получению теоретических знаний о роли и функциях профессиональной этики в сфере журналистики и массовых коммуникаций.

Producție radio
Anul II

Disciplina „Conceperea şi producerea materialelor radio” se situează printre cele de specialitate şi are menirea să cultive viitorilor absolvenţi abilităţi practice suficiente pentru a activa ulterior în calitate de reporteri, redactori-prezentatori de ştiri şi de emisiuni, moderatori, animatori etc. În acest scop, disciplina oferă ocazia de a cunoaşte aprofundat specificul jurnalismului radio, în special genurile radiofonice, dar şi rigorile de care trebuie să se ţină cont în procesul de concepere şi producere a materialelor radio; activitatea în diferite funcţii în instituţia radio.

Jurnalism de agenţie
Anul II
Cursul Jurnalism de agenție furnizează cunoştinţe privind principiile de organizare și funcționare a agențiilor de presă; evoluția, tipologia și rolul acestora în contextul mass-media la ora actuală. Scopul fundamental este de a crea o viziune de ansamblu asupra activității unei agenții de presă și a specificului produsului de agenție, a iniția studenții în studiul obligațiilor de serviciu și atribuțiilor de funcție ale jurnaliștilor de agenție. Obiectivul general rezidă în  instruirea viitorilor reporteri și redactori, în vederea dobândirii unor competenţe și dexterități indispensabile pentru presa de agenție.