Leadership politic
Anul II

dezvoltării politicilor într-o organizație etc.

a cursului oferă diverse mecanisme, tehnici, moduri de abordare a unităţilor de conţinut şi include ultimele noutăţi ştiinţifice din domeniu.


Metateoria Politică
Anul II

     Cursul de Metateoria Politică face cunoştinţă cu cea mai înaltabstractă formă de cunoaştere a realităţăii politice și se prezintă ca mod specific de interpretare, problematizare şi conceptualizare a universului politic. Metateoria Politică este chemată să elaboreze tabloul conceptual al universului politic. De-a lungul evoluţiei societăţii și în special la etapa contemporană Metateoria Politică caută răspuns la cele mai cardinale întrebări ale contemporanietăţii: ce se găseşte în fundamentul orânduirii politice - începutul duvin, raţional, natural sau superioritatea forţei fizice? cum de întărit puterea de stat, care ni se prezintă în societate ca garantul ordinii, echilibrului şi armoniei sociale? cum de supus puterea politică exigenţelor binelui comun şi bunăstării umane? de ce omul tinde să-şi rezolve cele mai importante interese personale în domeniul politic?

Etnopolitologia
Anul II

Etnopolitologia este ştiinţa care studiază cel mai controversat şi dificil, dar totodată pronunţat fenomen – naţiunea şi naţionalismul. Abordările vizează următoarele nivele: cognitiv, aplicativ şi integral. Secolul XX a fost secolul naţiunilor, totodată nici în secolul XXI nu putem afirma despre epuizarea naţionalismului ca fenomen şi ideologie, deşi se propun o serie de variante alternative.

            Actualitatea disciplinei este determinată de procesele etnopolitice din cadrul societăţilor contemporane, dar şi din Republica Moldova.

         Studierea obiectului le va permite studenţilor familiarizarea atât cu fenomenele propriu-zise, cât şi cu efectele lor. Ei vor reuşi să înţeleagă cauzele şi consecinţele unor procese şi evenimente politice atât la nivel naţional cât şi internaţional. Vor găsi răspuns la asemenea fenomene precum rasismul, xenofobia, şovinismul şi căile de depăşire a lor. Se vor familiariza cu conceptul de minoritate naţională şi drepturile lor. Vor pătrunde în esenţa multiculturalismului, vor cunoaște cauzele și modalitățile de soluționare a conflictelor etnopolitice.

Aspecte practice ale traducerii engleze
Anul II

Aspecte practice ale traducerii, pune în evidență dezvoltarea de către studenți a competentelor-cheie necesare pentru a comunica într-un context profesional adecvat şi acceptat social prin însușirea de cunoștințe, deprinderi şi atitudini specifice în conformitate cu cerințele prevăzute de Planul de Învățământ și a Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi. Concepția disciplinei este determinată de un ansamblu de factori de ordin politico-socio-cultural, competențe profesionale, finalități de studiu, obiectivele de referință, diversitatea strategiilor tehnico-didactice, precum și modalitatea de evaluare a performanțelor obținute de către studenți pe parcursul studierii cursului dat, realizată în conformitate cu noile cerințe înaintate de diversele situații, ce au drept scop integrarea în standardele europene.

Disciplina Aspecte practice ale traducerii, în cadrul învățământului superior, va reprezenta un instrument, de valorificare a culturii, civilizației în perspectivă pragmatico-axiologică, ce vor răspunde perfect la nevoile studenților în contextul relațiilor internaționale (diplomați, funcționari publici și internaționali, etc.).

         Actualitatea cursului practic este cauzată de faptul că studenții care se specializează în relații internaționale, vor fi capabili să decodifice şi să producă atât oral, cât şi în scris mesaje corecte şi adecvate funcţional în condiţii de comunicare specifice profilului dat, să utilizeze conştient şi adecvat funcţional modalităţi şi tehnici de interacţiune (orală şi în scris), să utilizeze strategii şi tehnici de studiu prin care să valorizeze cunoştinţe şi deprinderi achiziţionate prin studiul altor discipline de specialitate, să folosească dicţionare, lucrări de referinţă,  surse de informare.

Prezentul document reprezintă un curriculum axat pe formarea de competențe generale  și specifice specialității ”Relații Internaționale”.

Scopul esențial al cursului practic este de a ajuta studenții să obțină competențe cheie necesare pentru a comunica într-un context profesional adecvat şi acceptat social precum și competențe lingvistice, socio-politice și culturale necesare pregătirii profesionale a studenţilor.

Limba de predare a disciplinei este limba engleză.

Beneficiarii. Cursul practic Aspecte practice ale traducerii este destinat studenților de la anul II, semestrul IV, Licență ai Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, specialitatea Relații Internaționale.

IDEOLOGII ȘI DOCTRINE POLITICE
Anul II

Cursul „Ideologii și doctrine politice” cuprinde metodologia, formele şi metodele de analiza și evaluare a doctrinelor şi ideologiilor politice, dinamica evoluţiei lor  începînd cu etapa de apariţie şi terminînd cu cele mai noi varietăţi contemporane.