Securitate națională
Anul III

Disciplina ,,Securitate națională” joacă un rol important în formarea personalităţii studenților specialității Politologie, în formarea unor deprinderi şi abilităţi necesare pentru a le asigura accesul la înțelegerea și analiza interpretativă și aplicativă a fenomenului securității, cît şi posibilitatea de integrare a absolvenților specialității Politologie în aria de activitate a organelor securității statului. Prin intermediul studierii fenomenului securității, studenții își vor forma abilitatea de aplicare a mecanismelor de asigurare a securității instituțiilor statale, prin intermediul securității asigurîndu-se ordinea, coerența, rigoarea, precizia relațiilor sociale, progresul social, bunăstarea cetățenilor, cu condiția exercitării ei democratice.

În acest sens, studierea unuia dintre cele mai importante fenomene politologice – “securitatea” de către studenții specialității Politologie reprezintă o necesitate stringentă în valorificarea cunoștințelor ample în domeniul științelor politice și de securitate. Este necesar ca viitorii politologi să cunoască transformările profunde ale mediului de securitate şi noile provocări şi riscuri în adresa statelor: precum instabilitatea politică, conflictele regionale, separatismul, tulburările sociale, terorismul, crimele transfrontaliere, proliferarea armelor convenţionale şi neconvenţionale, dependenţa unilaterală de resursele energetice externe, mişcările migratorii masive, cataclismele naturale reprezintă ameninţări contemporane la adresa securităţii naţionale şi internaţionale.pentru ca studenții să poată în viitor să le identifice cât mai corect în scopul înlăturării lor. Complexitatea tuturor acestor procese și fenomene conexe securității, determină predarea acestei disciplini în ultimul semestru al studiilor de licență.

            Motivația abordării securității naționale derivă în primul rând din includerea acestui subiect ca prioritate națională a fiecărui stat, preconizând ca disciplină de studiu formarea unor deprinderi și abilități de a prezenta noi oportunităţi şi soluţii pentru diminuarea insecurităţii de către viitorii politicieni și politologi. Drept rezultat, Statutul curriculumului ,,Securitate națională”, în aria curriculară a specializării, este un curs de specialitate pentru domeniul de studiu, oferind 3 puncte de credit luate în considerare la promovarea anilor de studii. Scopul cursului  este pregătirea avansată în domeniul specializării în securitate, cu oferirea unor ample cunoștințe în domeniul teoretico-aplicativ al problemelor de securitate și orientarea profesională a absolvenților spre angajare în instituțiile publice și organele de securitate ale statului. Obiectivele curriculumului sunt de a pregăti cadre profesionale în domeniul științelor politice, inclusiv de securitate capabile să evidențiaze modul de construire a sistemelor de securitate, să evalueze problemele actuale de securitate națională, dar și să găsească soluții, să evalueze riscurile de securitate și gândirea critică asupra noilor transformări regionale şi naţionale cu impact asupra securității naționale. Conștientizarea situațiilor riscante este o modalitate bună de a ne proteja, iar gândirea critică poate ajuta la rezolvarea problemelor. 

Politica comparată
Anul III

Acest curs introductiv în domeniul politicilor comparate își propune să îi familiarizeze pe studenţi cu principalele concepte, teorii si modele de analiză în domeniu si să ofere ilustrări  ale modului de utilizare a acestora. Accentul cade asupra strategiilor de lucru si analiză în domeniu si a principalelor tipuri de analiză: studiul de caz, analiza comparativă a unui număr redus de cazuri si analiza comparativă a unui număr mare de cazuri. O atenție deosebită se acordă unor categorii importante ale științei politice cum ar fi sistemul politic, cultura și socializarea politică.

Cursul este destinat studenților de la specialitatea ”Relații Internaționale” și „Politologie”.

Marketing politic
Anul III

Propunându-şi adaptarea demersului comercial la viaţa politică, cursul „Marketing politic” este o disciplină introductivă în problematica analizei pieţei politice, a programelor si campaniilor de comunicare de tip politic si public de la nivelul organizaţiilor si instituţiilor politice. Acest curs urmăreşte iniţierea studenţilor în instrumentarul conceptual si problematica analizei si evaluării mecanismelor sociale care fundamentează opţiunile populaţiei pentru anumite teme, idei sau proiecte politice si guvernamentale, ca si a comunicării publice în context electoral, precum si a fenomenelor care determină dinamica raporturilor între guvernanţi si cetăţeni într-o societate democratică. 

Cursul dat este structurat în mai multe părţi distincte, a căror teme reprezintă de fapt etapele procesului de organizare şi aplicare a marketingului politic.

Pregătit pentru studenții de la specialitatea „Politologie”, cursul poate fi util şi pentru studenţii şi masteranzii de la sociologie, jurnalism şi ştiinţele comunicării, drept, pentru reprezentanţii diver­selor in­sti­tuţii guvernamentale şi nonguvern­amentale, precum şi pentru activiştii diferitor partide politice şi mişcări social-politice.

Politica comparată (ro)
Anul III

Orice sistem de guvernare, indiferent care ar fi bazele sale ideologice și politice, ori formele de exercitare, se consolidează pe parcursul unei lungi perioade de timp. Evoluția politică a statelor relevă că atât democrația cît și tirania s-au putut impune într-o țară sau alta, pe parcursul unei lungi perioade istorice. Pentru statele care au trecut de la regimul tiranic la democrație, una dintre provocări a constituit raportarea la un model de societate democratică. Din 1991 societatea moldovenească (atât societatea politică, civilă, cît și individul), au pornit într-o cursă denumită convențional ”tranziția democratică”. Aceasta va lua sfîrșit cînd instituțiile de guvernare se vor consolida în timp. Instituțiile democratiei trebuiesc învățate, iar pentru aceasta sunt utile analizele instituționale comparate. Acestui scop îi srvește cursul de ”Politică comparată”, care are drept nucleu analiza comparativă a unor sisteme politice de referință pentru gîndirea și practica politică contemporană din Europa, America și Asia. Cursul Politica comparată face parte din modulul Relaţiile internaţionale: aspecte teoretico-aplicative și vine să contribuie la completarea și aprofundarea cunoștințelor de la cursul de Aspecte practice în cercetarea relaţiilor internaţionale

Politica comparată Ea continua familiarizarea studenților cu problematica analizei comparate a diferitor state din perspectiva analizei sistemice și este într-o relație strînsă cu cursurile de ”Democrația: teoria și practica”, Sisteme internaționale de state etc.. Politica comparată este un sub-domeniu al științelor politice, care are la baza metoda comparativă pentru a evalua asemanarile și deosebirile dintre sistemele politice.

 Scopul cursului de a-i face pe studenți să înțeleagă și să anticipeze trasaturi/caracteristici politice între diferite țari, astfel încât să se poată face aprecieri generale despre fenomene politice. Utilizarea metodei de analiză comparativă permite extinderea înțelegerii teoretice cu privire la procesele politice. În plus, aceasta ofera o perspectiva asupra relațiiilor dintre cetățeni și instituții, precum și asupra relațiilor între indivizii dintr-o societate. Metoda comparativa aprofundeaza înțelegerea noastra (si, speram, aprecierea noastra) cu privire la alte țari și culturi și pune în lumina caracteristicile sistemului nostru politic și rolul nostru ca actori politici. În cadrul cursului, veți vedea repede ca politica se desfasoară în mod diferit în întreaga lume. Comportamentul politic și orientarile politice variază în funcție de normele culturale, iar instituțiile politice influențează comportamentul cetațeanului și atitudinile acestuia. În funcție de diferite contexte politice și culturale, oamenii abordeaza și evalueza politica și liderii politici altfel decât ar putea-o face. În ciuda acestor diferențe, anumite atitudini și comportamente politice transcend frontierele.

Beneficiarii cursului sunt studenții anului III, specialitatea Relații Internaționale și Politologie Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative Eforturile noastre vor fi îndreptate spre dezvoltarea la studenți a unor instrumente analitice care sa le permita identificarea și explicarea diferențelor și asemănărilor între sisteme politice. Altfel spus, vor fi dezvoltate o serie de concepte teoretice care să explice variația între cazuri. Capacitatea de a explica aceasta variație are un impact profund asupra înțelegerii studentului de la științe politice cu privire la lume. De exemplu, ei vor fi capabili sa evalueze care sunt probabilitățile de a sustine democrația, or democrația este un model/sistem politic spre care tintem, fiind și una din problemele centrale ale cursului.

Tehnologii de formare a imaginii si PR politic
Anul III

În condițiile democratizării societății și majorării numărului de actori politic, implicit concurenți electorali, devine imperativă utilizarea tehnicilor de creare, pozițiinare, promovare și gestionare a imaginii actorilor politici (lideri politici, partide sau programe, proiecte, reforme). Imaginea publică este un element cheie pentru orice persoană sau instituție/organizație publică/politică. Modul în care este proiectată această imagine în reprezentările publicului impactează atât funcționarea propriu-zisă a acestora, precum și succesul activității lor. Cursul ” care pune spre investigare, analiză și gestionare a imaginii și relațiilor publice, având protagoniști principali actorii politici.

Pentru o înţelegere mai bună a acestui curs sunt utile cunoştinţele acumulate în cadrul cursului ”Teorie politică” și ”Psihologie politică”, „Elitologie„ precum și se completează foarte bine cu cursul de specialitate ”Marketing politic”, cuprinse în programa specialității Politologie, la nivel de licenţă. Astfel, studenții dispun de cunoştinţe în ceea ce priveşte definiţiile procesului electoral, procesul de comunicare, esența fenomenului de liderism etc. , ceea ce va facilita însuşirea de noi cunoştinţe în domeniu. Cunoaşterea prealabilă a unor metode de cercetare din ştiinţele politice este de asemenea utilă, deoarece metodele şi instrumentele de cercetare stau la baza analizei situaţionale şi ajută la culegerea de date, în cadrul oricărui demers științific.

Scopul acestei discipline este de a forma competențe în domeniul PR politic, care vizează imagemaking-ul, poziționarea imaginii publice, strategii și modele de comunicare cu publicul, planificarea unei campanii de PR, gestionarea crizelor de imagine. Alături de noțiuni teoretice, în cadrul acestui curs se va pune accent și pe partea practică, foarte importantă în dezvoltarea abilităților de consiliere în domeniul PR-ului politic. analizei, proiectării și gestionării imaginii și PRului.

Beneficiarii: Cursul Tehnologii de creare a imaginii și PR politic”este o disciplină de specialitate d din pachetul de discipline ale specializării în ştiinţele politice, specialitatea Politologie, nivel licenţă, din cadrul Facultăţii Relații internaționale, Ştiinţe Politice și Administrative, ale Universității de Stat din Moldova, cu limba română de predare.