Această disciplină are ca sarcină familiarizarea şi formarea deprinderilor studenţilor facultăţii de drept cu mecanismele juridice de organizare şi funcţionare a sistemului administraţiei publice şi a puterii executive în stat. Obţinând cunoştinţele teoretice, studenţii în acelaşi timp sunt instruiţi referitor la aplicarea lor practică prin analiza legislaţiei în domeniu şi prin sinteza practicii judiciare naţionale şi internaţionale. Concomitent, cursul universitar „Drept administrativ” are drept scop integrarea cunoştinţelor teoretico-practice în rezolvarea situaţiilor de problemă, a studiilor de caz, în formularea de propuneri privind perfecţionarea normelor de drept administrativ.
Cursul Limba engleză, specialitatea Administrație Publică, are scopul de a forma studenţilor specialităţii „Administraţie publică” abilităţi de comprehensiune orală şi scrisă a informaţiei cu privire la natura şi conţinutul fenomenelor administrative. La fel se insistă asupra aplicării deprinderilor obţinute în analiza şi argumentarea în limba străină, utilizând terminologia de specialitate, a opiniilor ce vizează anumite procese administrative. Cursul de limbă străină are ca obiectiv şi crearea abilităţilor de întocmire a scrisorilor oficiale, a C.V.-urilor, fapt ce va facilita angajarea specialiştilor pregătiţi în cadrul facultăţii Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative în cîmpul muncii şi abilităţilor de comunicare a tinerilor specialişti cu colegii lor de peste hotare.
Cursul practic de limbă franceză reprezintă o disciplină separată din parcursul de Licenţă, specialitatea Administrație publică, în cadrul căreia se creează condiţiile pentru formarea competenţelor de limbaj necesare pregătirii profesionale a studenţilor şi aplicării limbii studiate în condiţii de comunicare specifice profilului dat.
Acest curs este destinat studenților anului I, specialitatea Administrație publică, 60 de ore contact direct+ 90 de ore lucrul individual. Cursul finalizeaza cu examen scris ca formă de evaluare finală.
În cadrul învățământului juridic universitar ,,Teoria Generală a Dreptului” este o disciplină fundamentală, prezentându-se atât ca una introductivă în studierea dreptului, cât şi în calitate de disciplină de sinteză. Caracterul introductiv a disciplinei este determinat de premisele conceptuale şi metodologice, care asigură iniţierea studenţilor în celelalte domenii ale jurisprudenței, caracterul ei generalizator fiind exprimat la etapa de cercetare a multiciplităţii dreptului în cadrul disciplinelor juridice ramurale, interramurale, auxiliare. În aceasta ordine de idei, disciplina nominalizată se studiază atît la etapa iniţială a procesului de studiu la facultatea de drept, cât şi la etapa finală de studiu, studenţii având posibilitatea să depăşească atât nivelul de cunoaştere şi înţelegere, cât şi cel de aplicare şi integrare a cunoştinţelor obţinute.
Teoria administrației publice reprezintă un ansamblu de concepții și viziuni despre originea şi evoluţia administraţiei publice ca fenomen social, principiile de organizare și funcționare a sistemului administrativ, legităţile ei de dezvoltare, factorii care contribuie la eficientizarea activităţii administrative.
Statutul curriculumului. In conformitate cu prevederile Cadrului Național al Calificărilor și Planului de învăţămînt la specialitatea „Administraţie Publică", ciclul I, Licență, unitatea de curs „Teoria administraţiei publice" este o disciplină fundamentală, oferind 5 puncte de credit luate în considerare la promovarea anului de studii.
Scopul cursului. Pregătirea teoretică a viitorilor specialiști prin studierea viziunilor teoreticoconceptuale şi doctrinare acumulate pe parcursul evoluţiei istorice, precum şi prin analiza practicii administrative la diferite etape istorice în contextul mediului politic, juridic şi social în care a funcţionat și funcționează în prezent administraţia publică.
Obiectivele cursului. Formarea cadrelor profesionale pentru sistemul administrației publice, capabile să transpună cunoștințele teoretice în activitatea practică, asigurând prin aceasta implementarea tehnologiilor administrative eficiente în procesul continuu de modernizare a administrației publice.
Baza metodică a cursului. Metodologia cursului presupune numeroase procedee, tehnici și moduri de abordare a unităților de conținut, accent punându-se pe metodele interactive și participative de predare.
Beneficiarii cursului. Cursul este destinat studenților anului I (semestrul I) de la specialitatea „Administrație Publică", limba română de predare.
Istoria administrației publice reprezintă un ansamblu de cunoștințe despre originea și evoluția administrației publice ca fenomen social, necesare funcționarilor publici pentru a concepe mai bine organizarea și funcționarea administrației publice, precum și procesele administrative de la etapa actuală.
Statutul curriculumului. In conformitate cu prevederile Cadrului Național al Calificărilor și Planului de învăţământ la specialitatea „Administraţie Publică", ciclul I, Licență, unitatea de curs „Istoria administraţiei publice" este o disciplină fundamentală, oferind 4 puncte de credit luate în considerare la promovarea anului de studii.
Scopul cursului. Pregătirea temeinică a viitorilor specialiști prin studierea evoluției istorice a sistemelor de administrație publică în contextul mediului politic, juridic şi social în care a funcţionat administraţia publică la diferite etape istorice.
Obiectivele cursului. Formarea cadrelor profesionale pentru sistemul administrației publice, capabile să utilizeze potenţialul istoric din sfera administraţiei publice, prin valorificarea modalităţilor şi influenţelor tangibile între sistemul tradiţional de administraţie din Moldova istorică şi sistemul actual de administraţie publică.
Baza metodică a cursului. Metodologia cursului presupune numeroase procedee, tehnici și moduri de abordare a unităților de conținut, accent punându-se pe metodele interactive și participative de predare.
Beneficiarii cursului. Cursul este destinat studenților anului I (semestrul I) de la specialitatea „Administrație Publică", limba română de predare.
„Drept constituţional şi instituţii politice” reprezintă o disciplină fundamentală a dreptului, necesar a fi cunoscută temeinic nu numai de orice jurist, dar şi de orice specialist în administraţia publică, indiferent de domeniul în care activează, dar se specializează în domeniul organizării şi funcţionării autorităţilor publice, precum ar fi: deputaţi în Parlament, aleşi locali, funcţionarii publici din diferite instituţii ale statului şi a autorităţilor publice centrale şi locale. Studierea disciplinei dreptului constituţional pune bazele constituirii culturii juridice a membrilor societăţii, permiţând acestora înţelegerea justă a modului de activitate a principalelor instituţii politice ale statului. Problemele legate de organizarea statului, organizarea statală a puterilor pe principiile democraţiei constituţionale, de organizarea şi funcţionarea autorităţilor publice, precum şi celor legate de cunoaşterea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi a modului lor de protecţie, va permite înţelegerea ulterioară justă a unor teorii, doctrine, tradiţii şi norme europene, care în Republica Moldova nu sunt încă cunoscute suficient de bine şi, din aceste considerente, nu sunt aplicate pe deplin.
Statutul curriculumului „Drept constituţional şi instituţii politice” are un rol important în formarea competenţelor absolvenţilor specialităţii „Administraţie Publică” prin specificul problematicii studiate şi a metodelor de învăţare valorificate în cadrul procesului de studiu pentru ridicarea culturii juridice a societăţii, prin organizarea studierii profunde a disciplinei dreptului constituţional, care este un curs fundamental pentru domeniul administraţiei publice, oferind 5 credite conform planului de studiu la specialitatea respectivă.
Scopul acestei discipline rezidă în familiarizarea şi formarea abilităţilor de adaptare a cadrelor la noile situaţii social-politice cerute de evoluţia activităţii administrative în ceea ce priveşte bazele organizării de stat, principiile constituţionale privind statutul juridic a persoanei, modul de organizare şi funcţionare a sistemului autorităţilor publice, precum şi mecanismelor de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi cetăţeanului.
Obiectivele cursului sunt de a pregăti cadre profesionale în administraţia publică, capabile să aplice norme de drept constituţional şi tehnici moderne de administrare în procesele de reforme.
Baza metodică: În predarea cursului, accent sporit se va pune pe metoda interactivă, aplicată în cadrul seminarelor, examinării studiilor de caz şi testării studenţilor, privind capacitatea lor de a modela unele soluţii în organizarea efectivă şi funcţionarea autorităţilor publice din stat.
Beneficiarii: Cursul este destinat studenţilor de la specialitatea „ Administraţie publică”, anului I (semestru II) , limba de predare – română.
Această disciplină are ca sarcină familiarizarea studenţilor cu aspecte referitoare la principiile şi sistemul administraţiei publice, statutul juridic al persoanelor ce deţin funcţii publice, principalele forme şi metode administrative utilizate de diferite autorităţi publice, mijloacele ce asigură legalitatea şi disciplina în procesul activităţii administraţiei publice, etc.