Disciplina „Colaborarea internațională a serviciilor de informații” este destinat masteranzilor anului II de la specialitatea „Relații Internaţionale” şi este conceput ca un studiu cu caracter teoretico-practic. Cursul vine să caracterizeze evoluarea problemelor actuale ale relaţiilor internaţionale ale statelor prin prisma artei diplomatice, a relațiilor optime de colaborare, a procedeelor şi metodelor acestora pentru a familiariza masteranzii despre rolul şi importanța colaborării serviciilor de informații în realizarea politicii externe a statelor. Cursul presupune o incursiune profundă în noțiunile conexe și concurente privind dimensiunea structural-funcţională a serviciilor de informații în noul context de securitate din perspectiva eficacității formelor colaborării internaţionale, inclusiv a organelor securității statului din Republica Moldova. Studierea acestui curs va contribui la formarea și dezvoltarea de competențe profesionale.
Actualitatea cursului este determinată de faptul că masteranzii care se specializează în Relații Internaţionale, se vor familiariza și vor însuși mai aprofundat structura sistemului relațiilor internaţionale, practica securității, conceptelor și strategiilor internaționale, în special, reflectarea problemelor ce țin de colaborarea internațională a serviciilor de informații în noua conjunctură creată. Cursul este proiectat într-o manieră de a aborda necesitatea colaborării serviciilor de informații ținând cont de provocările contemporane determinate de era informațională, de performanța operațională şi analitică prin utilizarea noilor instrumente de acțiune pentru prevenirea şi combaterea mai multor riscuri, unul dintre cele mai serioase fiind cel al terorismului internațional. Cursul include însușirea cunoștințelor despre contextul internațional al noilor transformări internaţionale, regionale, naționale cu impact asupra securităţii regionale, inclusiv a Republicii Moldova.
Scopul cursului constă în pregătirea teoretică a masteranzilor în domeniul teoriei colaborării internaţionale a serviciilor de informații, ca subdomeniu al ştiintelor politice, care sunt ştiinţe relativ noi şi în permanentă schimbare. Acest scop va fi îndeplinit prin rezolvarea unui şir de sarcini între care menţionăm: abordări, concepții privind atât istoria apariției colaborării internaționale a serviciilor de informații, cât şi situația actuală din diferite aspecte politice, culturale şi de securitate.
Disciplina „Relaţii transatlantice contemporane” este un curs teoretico-metodologic avansat deosebit de important destinat pentru studii de masterat în vederea familiarizării cu cele mai importante concepţii, noţiuni şi aspecte ce ţin de relaţiile transatlantice contemporane.
Disciplina este orientată spre formarea de competențe generale și specifice specialității ”Relații internaționale”. În cadrul programului de formareal specialiștilor în Relații internaționale, disciplina dată este una fundamentală, obligatorie, cuprinzând prelegeri, seminarii și lucrul individual. Scopul cursului constă în pregătirea teoretică și înzestrarea studenţilor cu cunoştinţe de bază în domeniul relațiilor transatlantice contemporane. Acest scop va fi îndeplinit prin rezolvarea unui şir de sarcini între care menţionăm: studierea aspectelor istorice, teoretice, juridice, instituționale de formare și dezvoltare a relațiilor transatlantice contemporane, cercetarea modului de funcționare a acestor relații în prezent, abordarea problemelor actuale şi perspectivelor dezvoltării de mai departe a relațiilor transatlantice în condițiile globalizării, schimbărilor geopolitice actuale.
Cursul universitar „Administrarea programelor şi proiectelor internaţionale”este destinat studenţilor ciclului II la specializarea Studii Diplomatice și este întocmit în corespundere cu planul de studiu la Masterat, aprobat de Senatul USM (cuprinde prelegeri, seminare, lucru individual).
Scopul cursului „Administrarea programelor şi proiectelor internaţionale” constã în examinarea structurii şi mecanismelor funcţionale ale proiectelor şi programelor internaţionale prin prisma activităţii manageriale. Acest curs studiazã procesul de realizare a programelor şi proiectelor internaţionale, precum şi impactul lor asupra dezvoltãrii internaţionale şi locale la nivel de comunitate. Acest curs va ajuta la dezvoltarea anumitor abilităţi, a spiritului civic şi a valorilor individuale, ceea ce va permite de a pregăti specialişti multilateral dezvoltaţi, capabili să facă faţă provocărilor şi cerinţelor contemporane.