Dreptul European
Semestrul III

This course offers an in-depth exploration of the legal frameworks shaping Europe, with a dual focus on the Council of Europe’s human rights system and the European Union’s legal order. Through a comparative and interdisciplinary approach, students will examine the institutions, legislation, and case law that define European law and influence the national legal systems of member states.

Sistemele juridice ale statelor de pe continentul european s-au dezvoltat de-a lungul secolelor și fiecare stat are propriile caracteristici și particularități. Problema de cercetare se caracterizează prin identificarea domeniilor de bază ale dreptului european care se cuprind în sfera dreptului național al fiecărui stat în condiția în care nu se încalcă principiul suveranității statelor.

Disciplina „Dreptul european” se prezintă ca o nouă modalitate de tratare a dreptului care grație elementului de extraneitate, depășește hotarele unei legislații naționale. Din această perspectivă, sunt propuse spre realizare următoarele obiective: identificare oportunității constituirii dreptului european, determinarea limitelor dreptului european prin prisma principiilor subsidiarității și proporționalității, realizarea conexiunii dintre instituțiile dreptului european.

Colaborarea Internationala a Serviciilor de Informatii
Semestrul III

Disciplina „Colaborarea internațională a serviciilor de informații” este destinat masteranzilor anului II de la specialitatea „Relații Internaţionale” şi este conceput ca un studiu cu caracter teoretico-practic. Cursul vine să caracterizeze evoluarea problemelor actuale ale relaţiilor internaţionale ale statelor prin prisma artei diplomatice, a relațiilor optime de colaborare, a procedeelor şi metodelor acestora pentru a familiariza masteranzii despre rolul şi importanța colaborării serviciilor de informații în realizarea politicii externe a statelor. Cursul presupune o incursiune profundă în noțiunile conexe și concurente privind dimensiunea structural-funcţională a serviciilor de informații în noul context de securitate din perspectiva eficacității formelor colaborării internaţionale, inclusiv a organelor securității statului din Republica Moldova. Studierea acestui curs va contribui la formarea și dezvoltarea de competențe profesionale.

Actualitatea cursului este determinată de faptul că masteranzii care se specializează în Relații Internaţionale, se vor familiariza și vor însuși mai aprofundat structura sistemului relațiilor internaţionale, practica securității, conceptelor și strategiilor internaționale, în special, reflectarea problemelor ce țin de colaborarea internațională a serviciilor de informații în noua conjunctură creată. Cursul este proiectat într-o manieră de a aborda necesitatea colaborării serviciilor  de informații ținând cont de provocările contemporane determinate de era informațională, de performanța operațională şi analitică prin utilizarea noilor instrumente de acțiune pentru prevenirea şi combaterea mai multor riscuri, unul dintre cele mai serioase fiind cel al terorismului internațional. Cursul include însușirea cunoștințelor despre contextul internațional al noilor transformări internaţionale, regionale, naționale cu impact asupra securităţii regionale, inclusiv a Republicii Moldova. 

Scopul cursului constă în pregătirea teoretică a masteranzilor în domeniul teoriei colaborării internaţionale a serviciilor de informații, ca subdomeniu al ştiintelor  politice, care sunt  ştiinţe  relativ noi  şi în permanentă schimbare. Acest scop va fi îndeplinit prin rezolvarea unui şir de sarcini între care menţionăm: abordări, concepții privind atât istoria apariției colaborării internaționale a serviciilor de informații, cât şi situația actuală din diferite aspecte politice, culturale şi de securitate.

Managementul proiectelor europene (SE)
Semestrul III

Disciplina „Managementul proiectelor europene” reprezintă un curs analitico-aplicativ al specificului elaborãrii și gestionării proiectelor europene; mecanismul implementãrii proiectelor nivel statal şi interstatal; rolul ONG-urilor în administrarea proiectelor europene la nivel local; posibilităţile aplicării practicii internaționale de elaborare şi gestionarea a proiectelor europene în Republica Moldova.

La momentul de faţă, întreaga ordine mondială se confruntă cu modificarea sistemului de relaţii internaţionale, procesul de globalizare şi internaţionalizare a problemelor mondiale, influenţa crescândă a noilor tehnologii informaţionale la scala mondială şi globală, cu creşterea ponderii şi importanţei diplomaţiei multilaterale. Un număr considerabil de organizaţii non-guvernamentale locale, naţionale, regionale şi internaţionale se manifestă ca actori ai relaţiilor internaţionale, încercând sã promoveze interesele sale pentru rezolvarea unui şir de probleme stringente locale şi globale. Principala modalitate de realizare a politicii interdependente de parteneriat sunt proiectele europene. Anume acestea pot contribui la abordarea și soluționarea unor probleme comune de ordin economic, social, umanitar sau cultural.