Fitopatologie şi Entomologie
DISCIPLINE COMUNE

Prezentarea generală a disciplinei

Fitopatologia  este ştiinţa despre bolile plantelor şi cauzele apariţiei lor, influenţa condiţiilor de mediu asupra evoluţiei acestora, măsurile de combatere şi prognozarea felului de manifestare a maladiilor plantelor. Daunele provocate de boli constau în micşorarea productivităţii plantelor sau  pieirea lor. Aceste daune (directe şi indirecte) sunt estimate în prejudicii economice esenţiale (în unele cazuri - enorme) legate de pierderi de recoltă sau de plantaţii întregi de vii, pomi fructiferi şi păduri.

Insectele există pe Terra circa 300 de milioane de ani. În acest timp ele au parcurs o evoluţie comună cu diferite componente ale biocenozelor, plante sau animale. După datele diferiţilor autori, în prezent numărul speciilor de insecte variază de la 600 de mii până la 10 milioane. În Republica Moldova, dintre 15 mii de specii de animale cunoscute, la clasa Insecta aparţin 12 mii de specii.

Insectele sunt multilateral legate de viaţa omului, de sănătatea lui, de hrană, haine, locuinţă precum şi de mediul care-l înconjoară, arbori, culturi, păduri. Aceste fiinţe posedă un potenţial biologic fenomenal. De exemplu, a fost calculat, că în condiţii ideale greutatea urmaşilor  unei femele de afide în timp de o vară (10-15 generaţii) ar fi egală cu 2463 х 1026 tone, sau de 5 ori mai mare decât masa globului Pământesc.

Locul şi rolul disciplinei în formarea competenţelor specifice ale programului de formare profesională/specialităţii și misiunea curriculumului în formarea profesională

Fitopatologia şi Entomologia se bazează pe realizările altor discipline înrudite cum ar fi micologia, microbiologia, virusologia, botanica, zoologia, imunologia şi altele despre care se va relata la acest curs. Însuşirea cursului de fitopatologie şi fitopatologie va contribui la lărgirea orizontului de cunoştinţe biologice a studentului în domeniul relaţiilor reciproce vitale dintre organismele vii şi mediul ambiant. De asemenea studenţii din acest curs vor obţine cunoştinţe în unul din domeniile biologiei aplicative.

Prin investigaţia lumii insectelor studenţii îşi lărgesc cunoştinţele despre mediul înconjurător,  pe exemplul insectelor apar posibilităţi semnificative de a descoperi legităţi generale ale naturii şi posibilităţi de gestionare a proceselor vitale în interesele omului şi biosferei, de a elucida legitățile răspândirii animalelor pe globul Pământesc în dependență de climă, relief, sol ș. a.

Limba de predare a disciplinei este româna.

Beneficiarii

Cursul este destinat studenţilor Facultăţii de Biologie şi Pedologie, din cadrul programului 0511.1 Biologie

Etologie (Comportamentul animalelor)
DISCIPLINE COMUNE

Etologia este știința care se ocupă de studiul comportamentului (obiceiuri și deprinderi) atât a animalelor (etologia animală) cât și a oamenilor (etologia umană). Etologia studiază comportamentul intraspecific și interspecific al animalelor sau oamenilor și interacțiunea acestora cu mediul lor, atât la nivel individual, cât și la nivel populațional.