.
.
comunicare eficientă în mediul intern şi extern al autorităţii și instituţiei folosind canale şi metode de comunicare publică și consolidarea vizibilității prin crearea de parteneriate strategice în cadrul autorității, acționând în cadrul legal aferent proceselor comunicaţionale.
diverselor metodologii de evaluare şi raportare în funcție de specificul activității. Masteranzii vor deprinde să evalueze coerența și sinergia dintre obiective, rezultate și resurse și formula recomandări de îmbunătățire a acestora.
este de a pune fundamentul teoretic absolut necesar înţelegerii corecte a fenomenului administrativ reflectat în funcționarea și interacțiunea instituțiilor și mecanismelor în administrația publică. Prin realizarea proiectului de semestru masteranzii se vor familiariza cu bazele conceptuale ale administraţiei publice, rolul şi locul administraţiei publice în sistemul social, organizarea administraţiei publice, forme şi metode de administrare și de control asupra administrației publice și a funcționarilor publici, vor căpăta abilități de formulare, analiză, soluționare a problemelor concrete legate de activitatea instituțiilor și mecanismelor în administrația publică.
Proiectul de semestru Instituții și mecanisme în administrația publică completează concepția studenților masteranzi despre sistemul administrației publice, oferindu-le posibilitatea formării unei imagini de ansamblu asupra organizării structurale a acestuia și totodată perceperea mecanismului de funcționare a întregului sistem administrativ în cadrul celor trei ramuri ale puterii de stat (legislativă, executivă și judecătorească) în realizarea misiunii sale sociale și anume, de satisfacere a intereselor naționale și locale a comunității umane. Considerăm că noii specialiști cu viziuni moderne, după realizarea acestui proiect vor reuși să propună soluții viabile și să elaboreze răspunsuri adecvate la problemele cu care se confruntă în prezent administrația publică.
Limba de predare – română.
Practica de Masterat la programele academice Studii europene şi Studii Diplomatice este orientată spre formarea specialiştilor, capabili să dea răspuns la cele mai actuale probleme ce ţin de politica externă şi integrarea europeană a ţării noastre. Totodată, stagiul de practică are funcţia de a asigura legăturile şi contactele între mediul academic şi diverse instituţii de stat/private/ne-guvernamentale prin care binefeciarii programelor să aibă posibilitatea de a realiza cunoştinţele teoretice în practică.
Misiunea acestui stagiu, drept element important a domeniului relaţiilor internaţionale, este de a forma competenţe privind cunoaşterea realităţilor şi evoluţiilor din lumea contemporană, aprecierea standardelor internaţionale în toate domeniile societăţii: abilitatea de a lucra în context internaţional şi regional, în organizaţii non-guvernamentale regionale şi internaţionale, înţelegerea realităţilor şi specificului altor state, precum şi interacţiunea dintre organizaţii internaţionale în plan bilateral şi regional.
Cursul Strategii de cooperare în spațiul euroasiatic este conceput ca un curs teoretico-practic destinat studenților ciclului I, masterat, specialitatea Studii Europene, Studii Diplomatice, având ca scop cercetarea mai amplă a cooperării regionale din arealul euroasiatic, a problemelor ce vizează conflictele înghețate, migrația, crima organizată, sărăcia, problemele economice, etc...cât și strategiile de cooperare a statelor privind soluționarea problemelor din arealul dat.
Necesitatea elaborării cursului reese din dorința de-a extinde aria cunoștințelor în domeniul relațiilor Internaționale. Cursul va contribui la formarea unui tablou integru a tuturor fenomenelor politice, economice, militare, energetice...
Cursul „ Strategii de promovare a brandingului naţional” are drept scop de a forma şi dezvolta la studenţi a competenţelor-cheie în domeniul branding-ului, cum ar fi, dezvoltarea unei viziuni profesionale, axate pe cunoştinţele ştiinţifice teoretice, cât şi practice şi formarea competenţelor de bază pentru crearea şi managementul brandurilor teritoriale (al ţarii, statului, oraşului).
Cursul Politici (Strategii) Migraționiste este destinat masteranzilor de la programul ,,Studii Europene''. Disciplina Strategii Migraționiste este un curs teoretico-metodologic avansat destinat familiarizăriii masteranzilor cu cele mai importante concepții, strategii migraționiste ale SUA, Canada, Federația Rusă, Australia, Statele UE, inclusiv Republica Moldova.
Disciplina „Analiza interdisciplinară a Relaţiilor Internaţionale” reprezintă un curs aplicativ avansat deosebit de important destinat pentru studii de masterat la programele Studii Diplomatice și Studii Europene, din cadrul DRI, FRIȘPA, în vederea familiarizării masteranzilor cu principalele concepte, tipuri şi modele ale studiului relaţiilor internaţionale. Conţinutul acestui curs este îndreptat spre asigurarea comprehensiunii procesului de analiză a relaţiilor internaţionale şi însuşirea celor mai importante cerinţe, principii, metode şi tehnici de cercetare ştiinţifică în domeniul relaţiilor internaţionale, necesare pentru elaborarea şi susţinerea tezelor de magistru.