Disciplinile din cadrul modulului: Dreptul parlamentar. Dreptul contenciosului constituțional, oferă masteranzilor cunoștințe teoretice și practice cu privire la organizarea și funcționarea organului reprezentativ suprem al Poporului - Parlamentul și cunoștințe cu privire la procedura în cadrul contenciosului constituțional.
Cursul „Reglementarea juridică şi organizarea achiziţiilor publice” este dedicat masteranzilor anului I de la Programele de master profesional Drept public și guvernare electronică (90 de credite) și Drept fiscal și vamal (90 credite), fiind alcătuit din două cursuri separate, dar interdependente.
Primul curs (parte a modulului) sau al doilea, după caz, al modului este accesat conform instrucțiunilor Profesorului responsabil.
Cursul „Reglementarea juridică şi organizarea achiziţiilor publice” oferă cunoştinţe referitor la procedurile de achiziții publice și încheierea contractelor de achiziții publice. În ultima perioadă se observă creşterea rolului contractelor de achiziții publice, ca o categorie de contracte administrative, în reglementarea modului de procurare a bunurilor, executare de lucrări sau prestare de servicii pentru domenii de interes public, dar şi alte domenii conexe.
Acest curs universitar presupune stabilirea căilor de obţinere a eficienței privind valabilitatea şi influenţa procedurilor și contractelor de achiziții publice asupra calității unor servicii publice (cum ar fi drumuri, educație, etc.). De asemenea, odată cu creşterea iniţiativei private în prestarea diferitor servicii publice, creşte rolul contractelor administrative ca formă juridică de realizare a necesităţilor domeniului public.
Obţinând cunoştinţe teoretice, masteranzii în acelaşi timp sunt instruiţi referitor la aplicarea lor practică prin analiza legislaţiei din domeniu, sinteza generalizărilor practicii naţionale şi internaţionale.
Concomitent, cursul universitar „Reglementarea juridică şi organizarea achiziţiilor publice” are drept scop cunoaşterea profundă a abordărilor științifice în raport cu mecanismele legale, inclusiv a cerinţelor faţă de procedurile achizițiilor publice, a criteriilor de valabilitate şi nevalabilitate şi altor cerinţe faţă de contractele de achiziții publice. Cele menţionate permite masteranzilor integrarea cunoştinţelor obținute în rezolvarea diferitor situaţii, studiilor de caz, precum și perfecţionării legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.
Dreptul constituţional, fiind o ramură a sistemului de drept şi având la bază ştiinţa dreptului constituţional, este studiat în calitate de disciplină juridică în cadrul Facultăţii de Drept. Această disciplină are ca sarcină familiarizarea şi formarea deprinderilor masteranzilor în ceea ce priveşte bazele organizării de stat, principiile constituţionale privind statutul juridic al persoanei, sistemul electoral şi garantarea drepturilor şi libertăţilor omului şi cetăţeanului.
Cursul „Drept constituţional” are drept scop integrarea cunoştinţelor teoretico-practice în rezolvarea situaţiilor de problemă, a studiilor de caz, în formularea de propuneri privind perfecţionarea normelor de drept constituţional la etapa actuală contemporană a Republicii Moldova.
Întocmirea actelor de administrare a raporturilor juridice de muncă reprezintă una din obligaţiile de bază a oricărui angajator, indiferent de domeniul de activitate al acestuia- cel privat, public sau mixt. De regulă, nerespectarea de către angajator a normelor imperative privind administrarea personalului din unitate generează în practică apariţia unor litigii de muncă. În acest context angajatorii întâmpină dificultăţi în a proba prin mijloace legale admisibile faptul respectării de către ei a normelor legislaţiei muncii ce reglementează drepturile salariaţilor, cum ar fi dreptul la încheierea contractului individual de muncă, dreptul la acordarea concediului, dreptul de a fi concediat doar în baza unui temei legal etc.
Asigurările obligatorii de in cadrul raporturilor de munca sunt legate direct de activitatea specifică a celor mai multe persoane fizice, reglementînd unul din aspectele juridico-teoretice, dar totodata si foarte practice, al relaţiilor care apar pe parcursul întregii vieţi a unei persoane fizice ori de cîte ori aceasta se afla in raporturi juridice de muncă. Sub incidenţa asigurarilor în cauză cad toate persoanele fizice şi o gamă extinsă de persoane juridice, mai ales atunci cînd este vorba de raporturile de munca. Putem afirma deci cu siguranţă că asigurarile obligatorii în cadrul relațiilor de muncă se aplică relativ permanent în numeroase şi diverse situaţii.
Cursul de drept internaţional public, ca disciplină academică
Dreptul internaţional public, oferă astfel prima tatonare cu un nou nivel superior în materie de relaţii juridice amplasate în plan extern, exemplificând posibilitatea existenţei lor fără o jurisdicţie autoritară. Necesitatea unui studiu complex şi profund al cursului respectiv este indispensabilă pentru calificarea juristului contemporan.
Dreptul internaţional apără şi dezvoltă valori esenţiale pentru viaţa omenirii cum sunt pacea, securitatea internaţională sau progresul şi libertatea popoarelor şi ale omului. În condiţiile în care relaţiile internaţionale ale Moldovei cunosc o amplă desfăşurare, însuşirea problemelor multiple, complexe şi nu rareori dificile pe care le comportă materia dreptului internaţional prezintă o importanţă de netăgăduit pentru toţi cei interesaţi în cunoaşterea acestei disciplini.
Scopul prezentului curs este acela de a familiariza studenţii cu tot spectrul de probleme cu care se confruntă societatea internaţională a statelor, metodele şi instrumentele de realizare a politicii externe.
În cadrul cursului o atenţie deosebită este acordată problemelor teoretice, iniţiind studenţii în terminologia dreptului internaţional, relaţiilor internaţionale, relaţiilor diplomatice şi consulare, tratatelor internaţionale etc. Un rol aparte al acestei discipline revine scopului de a dezvolta la studenţi capacităţile de orientare practică în aspectele ce ţin de procedura încheierii tratatelor internaţionale, ce vizează elementele populaţiei unui stat, prevenirii şi combaterii infracţiunilor internaţionale, reglementării paşnice a diferendelor internaţionale etc.
Locul şi rolul disciplinei în formarea competenţelor specifice ale programului de formare Cursul de drept internaţional public are drept scop final acumularea de cunoştinţe şi formularea de competenţe necesare pentru ca în activitatea sa profesională juristul, să poată satisface toate exigenţele necesare în exerciţiul atribuţiilor de serviciu. În mod particular, disciplina va forma abilităţi inerente unui funcţionar public de natură să reprezinte în modul cuvenit statul său în relaţiile internaţionale de natură bilaterală sau multilaterală. Este cazul angajaţilor direcţiilor responsabile de asigurarea întreţinerii şi administrării bunei derulări a relaţiilor dintre Republica Moldova şi alte state sau entităţi – subiecte ale Dreptului internaţional. De asemenea, este cazul consilierilor pentru cei mai inalţi oficiali ai statului, în procesul formatării imaginii oficiale pe plan internaţional a instituţiei pe care o reprezintă.
Disciplina „Dreptul contabil. Expertiza judiciar-contabilă” are menirea de a prezenta principiile contabile specifice adoptate prin reglementările contabile, precum și regulile concret exprimate privind întocmirea documentelor justificative, înregistrarea în contabilitate a operațiunilor economice, recunoaşterea și evaluarea elementelor patrimoniale, întocmirea situațiilor financiare etc.
În rezultatul studierii disciplinei masteranzii de asemenea vor cunoaște cerințele înaintate unui expert judiciar, drepturile și obligațiunile acestuia, modul de efectuare a expertizei judiciar-contabile.
Ea se studiază la ciclul II masterat și, prin scopul său, își propune să formeze la masteranzi o gândire economică și deprinderi practice privind organizarea și ținerea contabilității conform legislației în vigoare.
Managementul și comunicarea în profesiile juridice urmăreşte ca scop familiarizarea masteranzilor cu bazele managementului juridic profesional, a mecanismelor de organizare şi gestionare eficientă a activităţii profesionale a juristului în contextul unei ordini social-juridice în schimbare. Disciplina de studii este o abordare integrate dintre management juridic și Comunicare juridică profesională.
Materia de studiu planificătă în cadrul disciplinei de studiu Managementul și comunicarea în profesiile juridice prezintă pe de o parte o expresie a vastei diversităţi a practicilor manageriale în domeniul activităților profesionale juridice atât în RM cât şi în alte state, iar pe de altă parte o expresie a distincţiilor dintre titulatura, competenţa, obligaţiile etc. persoanelor ce reprezintă anumite profesii și a particularităților comunicării profesionale ținând cont de rigorile din domeniu.
Managementul și comunicarea în profesiile juridice se adresează masteranzilor Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, fiind elaborat în cadrul Departamentului Drept public.
Este prezent în planul de studii la programele de master: Drept fiscal și activitate vamală și Drept Public și Guvernare Electronică