Ingineria biochimică în tratarea apelor uzate reprezintă o știință interdisciplinară ce presupune cunoștințe din domeniile bioingineriei, microbiologiei, biochimiei, chimiei ecologice, orientate spre proiectarea procesului biotehnologic de tratare a apelor uzate la scară industrială.
Acest curs constituie o bază cognitivă ce include noțiuni fundamentale despre biocatalizatorii utilizați, procese metabolice de degradare a compușilor, bioreactoare, transfer de masă, cinetică enzimatică, separarea și purificarea produsului, necesară înțelegerii proceselor biotehnologice de tratare a apelor uzate și formarea competențelor necesare inginerului chimist la stațiile de epurare moderne a apelor uzate. Cursul vine să valorifice integrat competențele obținute la alte discipline precum Inginerie biochimică, Chimie ecologică.
Limba de predare – limba română, rusă.
Beneficiari - Cursul Ingineria biochimică în tratarea apelor uzate face parte din cursurile de specialitate și este destinat studenților anului IVL de la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică, specialitatea 0711.1 Tehnologia chimică industrială.
Standardizarea și certificarea în domeniul apelor potabile este o disciplină complexă, iar studierea acesteia reclamă o abordare interdisciplinară. Efectele activității de standardizare se pot observa în armonizarea eforturilor de elaborare a documentelor normative, pentru obținerea apei potabile de o calitate suficientă necesităților. Standardizarea și certificarea în domeniul apelor potabile și a celor tratate, contribuie la creșterea calității vieții oamenilor şi a mediului ambiant, la nivel mondial. În cadrul acestei discipline studenții se vor familiariza cu , adoptarea standardelor internaționale, europene și interstatale în calitate de standarde moldovenești.
Una dintre funcţiile fundamentale ale activităţii desfăşurate într-o unitate industrială este asigurarea calităţii procesului de producţie şi a produselor rezultate. Controlul calităţii este o funcţie importantă de management al calităţii, conceput şi pus în practică de specialişti cu pregătire superioară.Cursul formează competenţe privind elaborareaşi realizareaactivităţilor şi tehnicilor obligatorii destinate menţinerii şi îmbunătăţirii nivelul calităţii pentru diferite produceri industriale anorganice şi organice.
Cursul ”Tehnologii și echipamente de epurare” este destinat studenţilor anului IV, ciclul I, studii superioare de licență, specialitatea Tehnologie chimică industrială şi are drept scop familiarizarea viitorilor specialişti cu tehnologiile și echipamentele utilizate pentru tratarea deșeurilor din industria chimică. La finisarea acestui curs studenții vor fi capabili să propună scheme tehnologice și echipamentele corespunzătoare de tratare a deșeurilor industriale și comunale ce pot afecta mediul ambiant: apele naturale de suprafață și subterane, bazinul aerian, solul.
Creator de curs - Viorica GLADCHI, dr., prof.univ.
Cursul este destinat studentilor de la specialitatea Tehnologie Chimica si complimenteaza cursul Tehnologie alimentara - 1, asigurand astfel o continuitate in pregatirea studentilor.
In prima parte a cursului se prezinta rolul microorganismelor si a metabolitilor lor in cadrul biotehnologiilor alimentare, precum si aspectele particulare privind bioreactoarele fermentative si implicarea membranelor in biotehnologiile alimentare.
In a doua parte se prezinta aspectele biotehnologice din unele ramuri ale industriei alimentare: industria spirtului, berii, vinului, bauturilor alcoolice, otetului; industria hidrolizatelor de amidon; industria produselor de panificatie; industria produselor lactate, industria carnii si a produselor din carne.