au fost privite ca activități secundare, eventual dezirabile, acceptabile în caz că cineva şi-ar fi putut permite să facă uz de acestea. În zilele noastre, standardizarea și certificarea sunt considerate ca o necesitate şi nimeni nu-şi mai permite să nu utilizeze standardele. Această schimbare este vizibilă în primul rând la nivel internațional, fiind impusă de marile organizații multinaționale şi de globalizarea pieței, care necesită reglementări şi standarde care permit unificarea condițiilor de calitate referitoare la produsele comercializate pe diferite piețe naționale şi eliminarea variantelor costisitoare şi de serie mică, solicitate în diferite regiuni cu cerințe specific locale. La momentul actual, țările dezvoltate sunt preocupate de preluarea inițiativei în elaborarea şi implementarea standardelor, deoarece „cine are prioritate în standardizare poate cuceri piaţa”.
. Standardizarea și certificarea este o disciplină fascinantă şi complexă, iar studierea acesteia reclamă o abordare interdisciplinară. Efectele activității de standardizare se pot observa în armonizarea eforturilor producătorilor de a satisface nevoile complexe ale consumatorilor individuali şi ale colectivităților prin selectarea acelor produse, servicii etc. care să corespundă în cel mai înalt grad cerințelor beneficiarilor. Standardizarea și certificarea, contribuie la creșterea calității vieții oamenilor şi a mediului ambiant, la nivel mondial. În cadrul acestei discipline studenții se vor familiariza cu
Limba de predare – limba română.
Beneficiari - Disciplina Standardizare şi certificare face parte din cursurile de specialitate și este destinată studenților anului IVL de la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică, Specialitatea 0711.1 Tehnologia chimică industrială, sem. VII (IX – f/r).
Disciplina Economia Producerii Industriale Durabile este destinată studenţilor de la programele de studii Tehnologia Produselor Cosmetice și Medicinale (TPCM) și Tehnologia Chimică Industrială (TCI) ciclul I, anul 4, Licență, de la USM. Cursul este o disciplină integrativă, fundamental-aplicativă, care include elemente de bază ale organizării, planificării, managementului și controlului activităților privind producerea durabilă a întreprinderilor industriale, bazată pe abordări ecologo-economic argumentate ale politicilor, strategiilor, obiectivelor și sistemelor manageriale, precum și utilizarea conceptelor econoico-industrial-tehnologice „Analiza ciclului de viață a produsului”, „Eco-designului”, „Bilanțurile materiale, energetice și ale deșeurilor”, „Eco-eficientizării resurselor și producerii mai pure” ș.a, precum și a mecanismelor economice de stimulare și constrăngerepre ale promovării producerii industriale privite ca element al sistemului ecologo-economic unic ”mediu natural-mediu sociouman”, sustenabile, inofensive pentru mediul natural și om, independent de profilul activității, inclusiv chimic, chimico- cocmetic, chimico-farmaceutic etc.
Scopul disciplinei este formarea studenților de la programele TPCM și TCI a unei baze teoretico-economice și ecologo-manageriale pentru aplicarea în activitatea practică a principiilor și conceptelor de bază teoretice ale eco-economiei și ale eco-managementului durabil, inclusiv cu referire la producerea industrială sustenabilă ca ramură centrală a sistemului socio-ecomomic.
Cursul are ca obiectiv principal modul de prelucrare a datelor experimentale cu aplicarea statisticii matematice. Sunt analizate sursele de erori care intervin pe parcursul procesului de măsurare, modul de evidenţiere a erorilor, aplicarea diferitelor teste pentru eliminarea datelor necorespunzătoare. Reprezentări ale datelor experimentale, tabelară şi sub formă de grafice. Studiul relaţiilor dintre variabile, regresia și corelaţia, necesare în înţelegerea evoluţiei şi simulării comportării unui sistem.
Cursul are drept scop formarea competenţelor ce ţin de organizarea producerii produselor cosmetice prin abordarea globala a calităţii, adică corelând în mod unitar coordonarea, concepţia, execuţia, verificarea şi urmărirea modului de comportare în consum a calităţii în ciclul de viaţă a produsului. Sunt discutaţi parametrii de calitate ai produselor cosmetice (organoleptici, fizico-chimici, de inofensivitate, microbiologici), precum şi metodele de determinare a conformităţii acestora cu cerinţele standard.
Disciplina Legislaţie Farmaceutică şi cosmetică are ca obiect de studiu legislaţia în domeniul farmaceutic şi cosmetic orientate spre securitatea consumatorilor şi procesele manageriale, care se desfaşoară în cadrul sistemului farmaceutic şi cosmetic.
Cursul contribuie la dezvoltarea competenţelor obţinute la disciplinele „Chimie farmaceutică I”, „Tehnologia chimică anorganică”, „Investigaţii ştiinţifice: teorie şi practică”, „Tehnologia produselor medicinale”, „Tehnologia industrială a formelor farmaceutice”, „Tehnologia produselor cosmetice”.
Disciplina Legislaţie farmaceutică şi cosmetică este adresată studenţilor de la programele de studii cu profil tehnologic de la ciclul licenţă.
ce include etapele de parcurgere a substanțelor medicamentoase (SM) de la administrarea medicamentului pânâ la eliminarea lui din organism: absorbția, distribuția, metabolizarea și eliminarea SM. Vor fi analizate metode specifice de analiză farmacocinetică cu scopul evaluării bioechivalenței și determinării biodisponibilității SM și metode de calcul a parametrilor farmacocinetici. În faza farmacodinamică vor fi studiate mecanismele de acţiune a SM asupra structurilor receptoare şi va fi evaluat evefectul, adică totalitatea modificărilor rezultate în urma interacţiunii SM cu receptorii de la diferite niveluri.
Apariția și dezvoltarea de noi forme farmaceutice moderne impune exigențe specialiștilor în ce privește cunoașterea biodisponibilității și bioechivalenței medicamentelor în concordanță cu cerințele profesionale actuale.
studenții anului III, Facultatea Chimie și Tehnologie chimică, specialitatea Tehnologia produselor cosmetice și medicinale