Options d’inscription

Drept constituțional și instituții politice
Anul I

Disciplina „Instituții politice” este elaborată în limba română și este înstituită ca disciplină obligatorie la ciclu I de studiu fiind distinată studenților anului I, de la Facultatea de Drept, având în vedere cunoștințele juridice în formare ale acestora.

Disciplina dată este o continuare a dreptului constituțional, fiind o disciplină fundamentală care este orientată să formeze studentului prerechizitoriul obligatoriu pentru încadrarea ulterioară în studiul disciplinelor de specialitate, informându-l cu privire la funcționalitatea instituțiilor politice, dar și contribuind la formarea limbajului juridic de specialitate prin familiarizarea cu noțiunile și conceptele juridice de bază.

Prin Disciplina „Instituții politice” se tinde a se forma studentului viziune de ansamblu asupra sistemului instituțional funcțional al instituțiilor politice din Republica Moldova. Astfel, studentul este documentat cu principalele reglementări juridice ce fundamentează activitatea instituțiilor politice din Republica Moldova, structura acestora, funcțiile și competența lor. De asemenea, studentul va afla mecanismul necesar a fi exercitat în fața acestor instituții cu privire la exercitarea de drepturi și obligații, dar și formate deprinderi de acționare individuală.

Fiind în strânsă legătură cu ,,Dreptul constituţional’’, disciplina ,,Instituţii politice’’ studiază ansamblul normelor juridice care reglementează relaţiile sociale fundamentale care apar în legătură cu fenomenul putere de stat, precum şi acţiunea acestor norme în viaţa instituţiilor şi autorităţilor publice. Instituţiile politice se referă la organele însărcinate să realizeze puterea politică, cum ar fi Parlamentul, şeful statului, Guvernul, dar şi normele privitoare la această realizare.

În cadrul acestei discipline este studiată teoria statului, elementele sale constitutive, forma de guvernământ şi structura de stat, caracterele statului, dar şi organizarea statală a puterii. La fel, sunt studiate partidele politice şi sistemul electoral.

Prin studiul desciplinei studentul va fi apt:

  • Să determine structura și competența funcțională a instituțiilor politice din țară;
  • Să delimiteze atribuțiile funcționale ale instituțiilor politicedin țară stabilind clar  domenii și sfere distincte de activitate;
  • Să înțeleagă mecanismul de funcționare a instituțiilor statale;
  • Să aplice cunoștințele în domeniu practic prin elaborarea de adresări și cereri către instituțiile politice.
DCIP
DCIP