- Teacher: Elena Stratulat
Disciplina are ca obiect de studiu procesele anorganice care modifică compoziţia şi structura internă a materiei prime, prin reacţii chimice, în condiţii tehno-economice concrete pentru a obţine produse cu alte proprietăţi.
Disciplina Tehnologia chimică anorganică este adresată studenţilor de la programele de studii cu profil tehnologic de la ciclul licenţă.
Creator de curs - Viorica GLADCHI, dr., conf.univ.
Cursul special “Chimia apelor naturale” se adresează studenţilor chimişti cu speciazarea “Protecţia mediului înconjurător”, dar poate fi utilizat şi de către studenţii tehnologi, ecologi, ingineri de diferite specialităţi şi toţi a căror profesie este legată cu păstrarea sau restabilirea mediului ambiant.
Scopul principal al acestui curs este familiarizarea studenţilor cu problemele ce sunt strîns legate de poluarea şi autoepurarea apelor naturale şi ţine de legităţile formării compoziţiei chimice a apelor rîurilor, lacurilor, bazinelor artificiale, apelor subterane şi precipitaţilor atmosferice. Cursul include şi noţiuni generale despre monitoringul apelor naturale şi efectuarea analizelor hidrochimice în cîmp şi în laborator.
Obiectivul principal al cursului Chimia produselor alimentare este de a asigura un nivel de cunoştinţe sistematizate şi actualizate, necesar şi suficient pentru a forma specialişti de înaltă calificare în domeniul chimiei alimentare şi siguranţei alimentelor. Acest domeniu este de-o importanţă majoră pentru viaţa şi sănătatea omului şi tot mai răspîndit în contextul dezvoltării contemporane, a globalizării şi a creşterii riscului alimentar pentru sănătate.
Programul de studii are ca obiective curente instruirea teoretică a studenţilor pentru cunoaşterea şi aplicarea măsurilor de creştere a calităţii în sistemul de alimentaţie şi procesare a alimentelor. Disciplina dată include următoarele: studiul transformării componenţilor din alimente la procesare : hidroliză glucidelor, degradarea lor termică, îmbrunarea şi caramelizarea; oxidarea grăsimilor , degradarea proteinelor, fotodegradarea principiilor active, biodeteriorarea alimentelor şi măsuri de prevenire în procesele de diminuare a calităţii produselor alimentare la procesare şi păstrare.
Instruirea practică include dezvoltarea abilităţilor de aplicare practică a noţiunilor teoretice şi tehnicilor experimentale, caracterizarea şi determinarea parametrilor care permit controlul transformărilor chimice şi enzimatice a componentelor alimentelor, cunoaşterea micronutrienţilor din alimente ( minerale, vitamine şi substanţe bioactive) şi efectele acestora asupra organismului uman; întocmirea unui buletin de analiză şi asumarea responsabilităţii semnării acestuia.
Cursul de lecţii la disciplina „Chimia produselor alimentare” este elaborat pentru studenţii ciclului I licenţă, a. III ce se specializează în domeniul „Tehnologii chimice industriale” din cadrul departamentului CIE, Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică , USM.
Cursul Aditivi și ingrediente în industria chimică oferă cunoștințe de bază despre aditivi și ingrediente utilizate în prelucrarea produselor alimentare și cele de natură chimică. Se caracterizează aceste substanţe, funcțiile și efectele lor asupra calității și siguranței produselor alimentare și chimice precum se evidențiază și aspectele juridice care privesc aprobarea și utilizarea lor. La finalizarea cursului, studenții vor şti cum să identifice în mod corect un aditiv/ingredient într-un produs alimentar și să justifice necesitatea utilizării lor; vor putea să evalueze implicaţiile utilizării incorecte ale acestor substanțe asupra calității și siguranței produselor alimentare și chimice; vor cunoaște aspectele legislative care privesc aprobarea şi utilizarea aditivilor alimentari şi a unor ingrediente alimentare în Uniunea Europeană şi vor fi în măsură să identifice o alternativă eficientă și mai sigură utilizării unui aditiv/ingredient pentru un anumit grup de produse alimentare atunci când acest lucru este posibil.
Cursul teoretic la disciplina „Electrochimie și chimie coloidală” este destinat studenţilor anului IIl a Facultăţii Chimie şi Tehnologie Chimică, specialitatea "Tehnologia produselor cosmetice şi farmaceutice”, „Tehnologia chimică industrială” şi face parte din disciplinele academice fundamentale. Cursul are ca scop familiarizarea studenţilor cu bazele tepretice ale "Electrochimie" şi "Chimiei coloidale" şi cu unele aspecte aplicative ale acestor compartimente ale chimiei fizice.